Parlament

Parlament

2022. december 28., szerda

Úristen, ez is micsoda év volt!

Az ember hajlamos mindig a legutolsó évet különlegesnek tartani, de úgy érzem, 2022-ben tényleg minden összejött jóból és rosszból egyaránt.

Ország, világ

Bár a Magyarországot sújtó koronavírus-járvány utolsó nagyobb hulláma pont 2021 végén, valamikor december közepén tetőzött napi 190 halálos áldozattal, majd idén február közepén visszaugrott napi 100-as szintre, végül beállt arra az állapotra, amilyenné a spanyolnátha is csendesedett száz évvel ezelőtt. Sajnos, azért idén is szedett több mint 9000 áldozatot.
Az újonnan megalakult országgyűlés mindenesetre megszűntette a járványügyi veszélyhelyzetet, hogy ez átadhassa a helyét a háborús veszélyhelyzetnek, ami miatt külön alaptörvényt kellett módosítani.

Merthogy februárban Putyin egy villámháborúban próbálta lerohanni Ukrajnát és oroszbarát bábkormányt ültetni Zelenszkij helyére, de ezúttal nyugat a kérdésben egységesnek mutatkozott, és az amerikai fegyverszállításoknak köszönhetően Ukrajna a munícióból sem fogyott ki. Putyin ezért az ukrán infrastruktúra szétbombázásával a civil lakosságot akarja megtörni.
Mindig is úgy tartottam, hogy az orosz-ukrán háború kettős természetű: valóban folyik egy világpolitikai játszma Ukrajnáért, ugyanakkor az ukrán népnek elege van a keleties, despota, oroszhű oligarchiára épülő társadalomból és nyugati életformára vágyik. Kíváncsi leszek, 2023 hoz-e valami megoldást a konfliktusban.

2022 nyarán hazánkat és fél Európát több évtizede nem látott aszály sújtotta. Nagy aszályok akkor alakulnak ki, amikor három tényező egyszerre jelentkezik: az átlagnál kevesebb csapadék, a folyók vízhozama az átlagnál kevesebb és a napi középhőmérséklet az átlagnál magasabb. Sokan ebben már a globális felmelegedést látják, mások azt mondják, átlag 40-50 évenként mindig volt ekkora méretű aszály Magyarországon. Minden esetre az ukrán háborúval és madárinfluenzával együtt az aszály komoly tényező volt az élelmiszerek nagymértékű drágulásában.

Igen mert már több mint egy éve egyre nagyobb ütemben vágtató infláció is sújtja országunkat, ezen belül az élelmiszerinfláció mértéke már az unióban a legmagasabb. Bár a kormány az Oroszország elleni szankciók következményeként próbálja eladni a dolgot, valójában mind az energiaárak, mind pedig az élelmiszerárak emelkedése már 2021 őszén megkezdődött. Sajnos a 2022-es választások előtt a kormány nem mert időben lépni, sőt, 2022 tavaszán példátlan osztogatásba kezdett, így a gazdasági válság kifeszített rugóként várta az elpattanást, amely elkerülhetetlenül be is következett.

A magyar belpolitikában több olyan esemény is volt, melyen kínunkban csak nevetni tudunk. A "gyermekvédelmi"-nek csúfolt népszavazásban arról kérdezték meg az ország lakosságát, hogy támogatnák-e óvodáskorú gyermekek nemváltó kezelését. Az egyre inkább megbomló elméjű miniszterelnök Tusnádfürdőn bejelentette, hogy Magyarország nem akar kevert fajúvá válni, augusztusban kirúgatta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, mert nem tetszett nekik az augusztus 20.-ra kiadott előrejelzésük, októberben pedig nemzeti konzultációt hirdetett meg azok ellen az uniós szankciók ellen, melyeknek megszavazásában hazánk is részt vett.

Család

Családunk legörömtelibb eseménye unokánk megszületése volt.



Unokánk fejlődése kilenc hónap alatt

A kis Yaarat az év során kétszer láttam személyesen (feleségem és Petra lányom többször is): először júniusban, amikor egy hétre kiutaztam hozzájuk Izraelbe, másodszor november végén, december elején, amikor ők látogattak meg bennünket. Nagyon jó evő, nagyon vidám baba, kár, hogy nem láthatjuk gyakrabban.

Három jelentősebb születésnap is volt az évben: Petra lányom betöltötte a 18-at, Bori elérte a 30-at, idén novemberben Kati pedig 60 éves lett, amit egy nagy meglepetéspartival ünnepeltünk meg.





Két eljegyzés is történt a családban, sógornőmék mindkét lánya 2023-ban fog egybekelni választottjával.

Márciusban elhunyt a család legidősebb, 97 éves tagja, aki bölcsességével és életigenlésével mindig is a példaképünk volt.

Utazások

Idén háromszor is jártam külföldön. Még március elején - pont unokám születésekor - Ausztriában síeltem osztálytársaimmal, júniusban unokámnál voltam Tel Avivban, augusztusban pedig dél-csehországi várakat és kastélyokat kerestünk fel a családdal.

Kies osztrák táj

Tel Aviv-i utcán


Slavonicében

Belföldi többnapos kiruccanásaink azokhoz a barátainkhoz kapcsolódnak, akikkel egy hetet töltöttünk a Balatonnál illetve egy-egy túrahétvégét a Bükkben és a Bakonyban, de egynapos túrákon is voltunk velük és az újévet is velük várjuk Aggtelek környékén.

Balatonlelle, a Halas Sanyikánál

Répáshuta, Balla-barlang

Huszárokelőpuszta környéke

Ingatlan-ügyek

Idén két telket is eladtunk: Feleségem örökségét, Angyali-szigetet még szeptemberben, az én örökségemet, Szentendrét pedig alig egy héttel ezelőtt, itt még nem történt meg a birtokbaadás.

Kati Angyali-szigeten

Bori és Petra Szentendrén

Munkahely

Amikor 40 évvel ezelőtt elkezdtünk dolgozni, a nők 55 évesen, a férfiak 60 évesen mehettek nyugdíjba. Ez alapján Kati már 5, én pedig már 7 éve nyugdíjas lennék. Ehhez képest Katinak még 5 éve van a nyugdíjig, én pedig főállásban dolgozom a nyugdíjam mellett, amíg azt nem mondják, hogy most már nem tudják hasznomat venni. Így aztán Katival reggelente együtt indulunk BKV-val a munkahelyünk felé, és csak a 2-es villamosnál válnak el az útjaink.
2022-ben a cégem több paksi projektjében is részt vettem. Jó tudni, hogy az erőmű egyes adatgyűjtő és irányítástechnikai számítógépében az általam írt programkód is ott fut.

Kultúra

Minden évben beszámolok azokról az előadásokról, amin részt vettünk, illetve azokról a könyvekről, amit elolvastam. Kezdjük az előadásokkal:
Könyvek:

Közösségi média-aktivitás

Jelen blogomat 2022-ben 14 000-en olvasták, idei legolvasottabb posztom a meteo-gate-hez (meteorológusok kirúgásához) kapcsolódik.
YouTube videóimról előző posztomban írtam. Aktívan jelen voltam a Facebook-on, kevésbé aktívan a Twitteren és a Coub-on.

Idén már nem jelentkezem új poszttal, minden olvasómnak boldog újévet kívánok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése