Parlament

Parlament

2022. június 12., vasárnap

Tel Aviv-i unokaland - 1. rész

Unokázni utaztam Tel Avivba, hogy végre én is megláthassam három hónapos unokámat, a kis Yaara-t. Katival utaztunk, én csak egy hétig maradhattam, Kati két hetet tölthet a csöppséggel. Íme utazásunk krónikája.

2022. június 3., péntek

A Raynair 7:15-ös járatával repülünk, mind Lisztferihegyen, mind a Ben Gurionon flottul mennek a dolgok. Hatalmas vívmány az elektronikus útlevél-ellenőrzés, leszállás után tíz perccel már megölelhetjük Orsit és a kis Yar-yar-t, akit meglepetésre magával hozott.
Orsi és egy barátja esküvőjéről később megérkező Sahar már a péntek esti vacsora elkészítésével vannak elfoglalva (Orsi süt két szombati kalácsot meg egy banánkenyeret, Sahar csirkét paníroz, de a tojásba mustár és méz is kerül), mi Katival pedig boldogan játszunk a kisunokánkkal.


Míg a fiatalok sütnek-főznek, megkocsikáztatjuk a babát a gyalog tíz percre lévő tengerpartra naplementét nézni.

A péntek este kedélyesen telik a lakás tetőteraszán.

2022. június 4., szombat, shavuot első napja

Ami a keresztényeknek a pünkösd, az a zsidóknak a shavuot, a Tóra megkapásának ünnepe. Végül is még tartalmában is megegyezik a keresztényi Szentlélek szétáradásával. A muszlimoknál is van hasonló ünnep, az elrendelés éjszakája, a ramadán 27. napja, amikor a Korán lejött a hetedik égből az első égbe. A Tóra, az Evangélium és a Korán, mint isteni kinyilatkoztatások mindhárom vallásban megünneplésre kerülnek.
A shavuotot sajtünnepnek is nevezik, mert ezen a napon sok tejterméket kell fogyasztani, hiszen a Tóra is olyan lágy, mint a tej. Lesz is délután nagy sütés-főzés, de a délelőtt még a szórakozásé: Mollyt, Orsiék kutyáját egy kutyajátszótérre, egy igazi kutya-Disneyland-be visszük. Útközben megkóstolom az eszpresszó-tonikot (presszókávé, tonik, citrom, jég). Melegben nagyon üdítő, csak ajánlani tudom. A játszótéren nemcsak Molly, de Yar-yar is nagyon jól érzi magát szüleivel.


Délután a fiatalok megint a tűzhely körül sürgölődnek, Orsi sajttortát süt, és felhőkönnyű gnocchit, Sahar egyéb sajtos ételeket, szószokat, salátákat. A nagyszülőkre a babával való önfeledt játszadozás marad. Íme Kati igy táncol három hónapos unokájával:


Az ünnep estéjét Sahar húga és annak barátja is velünk töltik a tetőteraszon.

2022. június 5., vasárnap, shavuot második napja

Ez is munkaszüneti nap, ezért délelőtt a kutyás tengerpartra megyünk. Ez az a hely, ahol a kutyák is szabadon lubickolhatnak, az emberek pedig az árnyékban hűsölhetnek.




Az egész tengerpart szivárványszínűre van lobogózva a közelgő pride miatt.


Hazafelé a Golda-ban, Izrael legnépszerűbb fagylaltos üzletláncának tengerparti üzletében fagylaltozunk.


Ma este is én fürdetem Yaarat, akárcsak egykor lányaimat. Íme kis fürdetéstörténet, fényképekkel elmesélve:

Bori, 1992.

Orsi, 1994.

Petra, 2004.

Yaara, 2022.

2022. június 6., hétfő

Bár már tegnap betöltötte Yaara a háromhónapos kort, csak ma készíti el Orsi az obligát fotót a hónapjelző karikával. Íme Yaara fejlődése hónapról-hónapra:




Míg Kati az unokára vigyáz Orsival a környéken ügyeket intézünk: Eltörött a szemüvegem szára, azt ragasztatjuk meg egy optikussal, pénzt váltunk és fizetünk be, bevásárolunk. Közben van idő egy kis eszpresszó-tonik elfogyasztására is.


Yaarat közben Kati megtanítja "olvasni":

Yaara érdeklődve olvassa a sünis könyvét

Este még kisétálunk egy másik kutyás játszótérre, hiába, Tel Aviv a kutyák paradicsoma.

2022. június 7., kedd

Délelőtt nagy sétára indulunk, Orsiék leendő új lakásának környékére (a lakásba még nem tudunk felmenni, mert még albérlők laknak benne, Orsiék szeptemberben költöznek majd új otthonukba).
A Ben Yehuda utcán megyünk végig, amely most teljesen fel van túrva villamosvonal építése miatt.

Lényegében Tel Aviv teljes területén egyszerre folyik a villamoshálózat kiépítése. Tel Aviv tömegközlekedését eddig csak az autóbuszhálózat alkotja, a több villamosvonal, amit most építenek, sok helyen részben a föld alatt megy majd, vagyis részben metróhálózat lesz.
Ahogy dél felé haladunk egyre több régi, patinás épület tűnik fel, amit Tel Aviv mai építészei jól kombinálnak az új épületekkel.

A Karmel piac környékére érünk: bohém, mediterrán utcák, ahol éppen kézműves kirakodóvásár van.




Orsiék leendő háza egy csaknem száz éves épület vadonatúj házak közé ékelődve. A lakás közelében egy kávézóban hűsölünk.


Délután Katival kibuszozunk Ramat Ganba egy idős rokonhoz, Zolihoz, anyósom unokatestvéréhez. Zoli holokauszt-túlélő, aki megjárta Auschwitzot, Izraelben alapított családot, három gyermeke, számos unokája és dédunokája van. Zoli egy igazi csoda, mert magyar barátai már rég elmentek, nincs, akihez magyarul szóljon, mégis tökéletesen beszél magyarul. Számítógépe, okostelefonja van, Ausztriában élő legkisebb lányával és unokáival WhatsApp-on tartja a kapcsolatot. Az 1990-es nászútunkon Zolinál laktunk. Felesége öt éve hunyt el.
Látogatásunkkor találkoztunk idősebb lányával és fiával, és a rá vigyázó fülöp-szigeti ápolónőt lesokkolta, hogy Zolival magyarul, gyermekeivel angolul, a telefonon bejelentkező kisebb lányával németül beszélünk. Nagyon jó délután volt, jól éreztük magunkat.


Beszámolóm második részét itt olvashatjátok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése