Parlament

Parlament

2022. december 10., szombat

Születésnap, unoka, Paks, benzinársapka - 3. rész

Ha már belekevertem a történetbe, akkor írok valamit a Paksi Atomerőműben végzett teendőimről is.

A VEIKI-ben töltött éveimről szóló posztjaim egyikében beszámoltam arról, hogy kb. tíz évvel ezelőtt volt Pakson egy rekonstrukciós program, melyben a nyolc generátor gerjesztésszabályozóját korszerűsítették, és négynél a forgógépes gerjesztőt statikus gerjesztőre cserélték, és ebben a programban a VEIKI illetve a CENTROMATIC Kft. is részt vett.

Itt muszáj kicsit kitérnem arra, mi is az a gerjesztés. Azt középiskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy ha egy tekercsben egy rúdmágnest forgatunk, akkor a tekercsben váltakozó áram indukálódik. Nos, az erőművekben a generátorok is pontosan így működnek, csak háromfázisú a tekercselés, ezért háromfázisú áram jön létre, másrészt pedig nem állandó mágnest, hanem elektromágnest forgatunk, egyrészt azért, mert ekkora állandó mágnest nem is tudnánk honnan szerezni, másrészt az elektromágnes mágnesessége a mágnesező áram erősségével változtatható. Ez utóbbi a gerjesztésszabályozás.

A gerjesztésszabályozás nagyon fontos szerepet tölt be a generátorok feszültségszabályozásában, ezért már száz évvel ezelőtt is rendelkeztek a generátorok gerjesztő berendezéssel és gerjesztésszabályozóval. Mivel egy 250 MW-os generátor (amilyen a paksi is) gerjesztő árama kb. ezer amper egyenáram, ennek előállítása nem is olyan egyszerű:

  • Elterjedt az egyenáramú gerjesztő gépek használata, ezek valójában egyenáramú generátorok. A GANZ által gyártott EG2001/1000 típusú gépek a fő generátor tengelyéről vannak meghajtva és mechanikus energiából állítják elő a szükséges gerjesztőáramot (ezek nemcsak az erőművekben, de a vasúti vontatásban is használatosak voltak). Ilyenből volt Pakson korábban mind a nyolc generátornál, ebből cseréltek le a már említett rekonstrukciós programban első menetben kettőt, majd később még kettőt.

A képen látható paksi gépcsoport sárga egysége a turbina,
a kék egység a generátor, a piros pedig a gerjesztőgép
  • A másik módszer a gerjesztőáram nagyáramú tirisztorokkal történő előállítása, a statikus gerjesztés. Ebben az esetben a gerjesztőáramot villamos energiából állítják elő. Pakson a rekonstrukciós program keretében először két generátornál GANZ-Ansaldo gyártmányú SG-413 típusú tirisztoros gerjesztőket alkalmaztak, később ezeket és két másik generátornál a forgógépes gerjesztőket ABB gyártmányú UNITROL-6800 típusú statikus gerjesztőkre cserélték.

GANZ-Ansaldo SG-413-as statikus gerjesztő

A gerjesztésszabályozó feladata mindössze annyi, hogy a gerjesztőgép vagy a statikus gerjesztő által előállított mintegy ezer ampernyi egyenáram erősségét szabályozza. Szakmai életem során többféle gerjesztésszabályozóval volt dolgom. A százhalombattai erőműben alkalmazott GANZ gyártmányú MSC típusú mágneses erősítős gerjesztésszabályozó kifejlesztésében még egyetemi professzorom, Tuschák Róbert is közreműködött, ezt egészítette ki a VEIKI egy interfész-elektronikával, hogy számítógépről is távirányítható legyen.

VEIKI-elektronikával kiegészített MSC gerjesztésszabályozó

A Paksi atomerőműben a gerjesztőgépekhez szintén GANZ-gyártmányú GSD típusú gerjesztésszabályozókat használtak. Ezek már tirisztorosak voltak, és volt cégem szintén kiegészítette őket számítógépes felülettel.

VEIKI-elektronikával kiegészített GSD gerjesztésszabályozó

Egy évvel ezelőtt az erőmű úgy döntött, hogy a megmaradt négy forgógépes gerjesztőt is a sokkal üzembiztosabb statikus gerjesztőkre cserélik ki, és ebben már az új cégemmel, a SCADANET-tel működünk közre, hogy a gerjesztésszabályozókat bevonjuk az erőművi feszültségszabályozó rendszerbe. Ennek a kivitelezési szakasza csakis a paksi blokkok 15 hónaponként esedékes karbantartása során valósítható meg és a végső teszteket és behangolásokat csak a karbantartás végén, már üzemelő generátoroknál lehet végrehajtani. Mivel a karbantartás vége nem pontosan tervezhető, mert azon múlik, hogy mennyi előre nem látható problémát tárnak fel a karbantartás során, ezért állt elő az a helyzet, hogy folyton tolódott az az időpont, amikor a végső tesztekre sor kerül, és a meghirdetett időpontok bezavartak Kati születésnapjában és az unokám maximális kiélvezésében.

Még annyi füstölgést hadd tegyek meg, hogy a Paksi Atomerőmű létesítésekor a magyar erősáramú ipar képes volt olyan főberendezések előállítására, mint a generátorok, nagyfeszültségű transzformátorok, nagyfeszültségű kapcsoló berendezések, gerjesztők és gerjesztésszabályozók. Gyakorlatilag ezeket a főberendezéseket folyamatosan cserélik, és ha valóban komolyan veszik a további 10+10 év üzemidő-hosszabbítást, akkor nagy valószínűséggel a generátorok is cserére szorulnak majd. Így a Paksi Atomerőmű életciklusának végére már alig marad magyar erősáramú főberendezés az erőműben, Paks-2-nél pedig fel sem merült már magyar beszállítás. Szépen kihal egy komplett iparág.

December 4.-én (vasárnap) Paksról hazafelé jövet már nem tudtam megtankolni a cégautót, ezért másnap a másik cégautóval mentem, de visszafelé ebbe sem kaptam benzint, mert hétfőre már teljesen kulminált a benzinpánik. Végül a kormány kedd este törölte el az árkorlátozást, így kollégáim meg tudták tankolni a cégautókat, én pedig ma (szombat) reggel saját autómba is tudtam üzemanyagot tölteni. A vicces az, hogy a sarkon lévő Shell kút (Magyarország legelső, több mint 50 éve megnyitott Shell kútja) változatlanul nem árul benzint, viszont a totemoszlopon már az árkorlátozás nélküli ár van kiírva, és az alkalmazottaknak nem jut eszébe, hogy le kéne kapcsolni a kiírást, ha nincs benzin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése