Parlament

Parlament

2022. december 26., hétfő

2022 dalaim tükrében

Kb. havonta feltöltök egy-egy dalt a YouTube-ra politikai eseményekhez kapcsolódóan, és időnként a Facebook-ra is családi események kapcsán, így dalaim akár éves visszatekintésnek is tekinthetők, és YouTube-csatornámra akár zenés vlog-ként is tekinthettek. Ezért az éves rendes összefoglaló előtt tekintsük át ezt a zenés összefoglalót.

Január

Az országot elárasztották a "Magyarország előre megy, nem hátra" feliratú plakátok, ugyanez az üzenet folyt szinte minden médiumból az összes hullámhosszon. A szlogennel a Fidesz papagájkommandója a "Piros volt a paradicsom, nem sárga" kezdetű magyarnótára énekelve szétspammelték a Facebook-ot, de még az idén elhunyt Szakcsi Lakatos Béla dzsesszzongorista is eljátszotta miniszterelnök urunknak a Zene Háza avatásakor. Ezért énkeltem én fel a Magyarország hátra megy dalomat, amely egyben utolsó filmes megörökítése az éppen eladás alatt álló szentendrei telkünknek.
Zene: magyarnóta
Kíséret: saját
Videótechnika: akciókamerás felvétel

Február

A "Magyarország előre megy" plakátok mellett a választások közeledtével megjelentek a Márki-Zay Pétert összegyurcsányozni szándékozó, a CÖF által finanszírozott lila plakátok, melyeknek legundorítóbbja minden kétséget kizárólag a "Miniferi"-s plakát volt. Ennek a vizuális környezetrombolásnak állít emléket a Lila plakátok című klipem.
Zene: Ábrahám Pál
Kíséret: Domanyek Kati
Videótechnika: AI-vel animált állókép

Március

Legkisebb lányunk is elérte a nagykorúságot. Az év folyamán sikeresen érettségizett és felvételizett az ELTE általános bölcsészettudományi szakára, ahol jelenleg épp az első szemeszter vizsgaidőszaka zajlik.
Zene: saját
Kíséret: saját
Videótechnika: Egymásba tűnő (morph) fényképek

Április

Az országgyűlési választásokkal egyidejűleg "gyermekvédelmi" - valójában homofób - népszavazást is tartott az ország. Egyelten öröm az újabb megsemmisítő (Holdról is látszódó) választási vereségben, hogy a népszavazás a mindent elsöprő propaganda ellenére érvénytelen lett. Pont a népszavazás napjára időzítettem a Nemváltó kesergő című dalomat, mely az idei legnépszerűbb dalom is lett egyben.
Zene és kíséret: Balogh Péter
Videótechnika: az Állami Népiegyüttes felvételének felhasználása


Húsvétra a magam örömére locsolóvers helyett egy kuplét énekeltem.
Zene és kíséret: saját
Videótechnika: statikus háttér animált előtérrel


Már két hónapja dúlt az orosz-ukrán háború, amikor az Akar-e Moszkva háborút című szovjet indulóra felénekeltem saját verziómat. A Putyin által eltervezett Blitzkrieg még mindig tart, hatalmas veszteségeket okozva Ukrajnának, és nagy csalódást okozva a gyors sikerben bízó Putyinnak.
Zene, kíséret: Szovjet induló
Videótechnika: híradórészletek + greenbox-technika

Május

A megalakuló új kormányban Pintér Sándor belügyminiszter alá szervezték az egészségügyet és az oktatásügyet. A rendőrminiszter szervezési képességeire az egészségügyben nagy szükség volna, a tanárok fizetése pedig már régóta emelésre vár, Pintér kemény kézzel állt bele a feladatba: a sztrájkoló tanárokat kirúgatta, a magánpraxisban dolgozó orvosokat pedig havi 20 óra állami egészségügyben való szolgálatra kötelezte. Erről szól a Majd megtanulják, mi a móres című dalom.
Zene: Dolly Roll
Kíséret: McKertel
Videótechnika: Budapesti Rendőrfőkapitányság Jerusalema táncának felvétele

Július

Amagyar közigazgatásba visszakerült a "vármegye" és a "főispán" megnevezés, én pedig elképzeltem egy képzeletbeli vármegyét, Döbrögöt, melynek főispánjáról egy dalt énekeltem.
Zene, kíséret: saját
Videótechnika: statikus háttér előtt animált előtér

Augusztus

Mivel a tavaszi országgyűlési választásokon ismét alkotmányozó többséget szerzetek a kormánypártok az országgyűlésben, két hónapon belül kétszer is módosították az Alaptörvényt, mellyel az végleg kezdi elveszíteni fundamentum-jellegét és egyben jól mutatja az eseti törvénykezés gyakorlatát. Elsőéves joghallgató Petra lányom egyik feladata az Alaptörvény stabilizálása volt, vagyis javaslatokat kellett tenni olyan alkotmányos fékekre, melyek megnehezítik az Alaptörvénynek a kormányzat kénye-kedve szerinti módosíthatóságát. Én pedig felénekeltem a Patchwork-alaptörvény című dalomat.
Zene, kíséret: saját
Videótechnika: Az Alaptörvény átragasztgatásának felvétele

Szeptember

Az a malőr történt, hogy a Hollik-tviszt című videómat törölte a YouTube, mert a kliphez használt táncos filmmel szerzői jogot sértettem. Elhatároztam, hogy az eredeti zenei sáv alá új filmet teszek, ezzel emléket állítva az azóta eladásra került angyali-szigeti telkünknek. Hollikot mindig is a tehetségtelenséggel párosuló szervilizmus archetípusának tartottam.
Zene: Edoardo Vianello - Guarda come dondolo
Kíséret: Karaoke Basi mp3 mario giannotta
Videótechnika: akciókamerás felvétel

Október

Orbán nagy harcos, ő soha senkivel nem folytat baráti eszmecserét, soha nem egyeztet, soha nem próbál a közös érdekek mentén egyességre jutni, csakis harcol, csatázik, ütközetekbe indul. Ennek állított emléket Harci dalom.
Zene, kíséret: saját
Videótechnika: régi magyar kalandfilm-részletek

November

A nemzeti konzultáció, mint a populista politizálás eszköze mindig is a bögyömben volt és számos ilyen témájú dalom született. A habonyi jótanács, hogy ha valamit elszúrtál, fogd Brüsszelre, már egy évtizede hibátlanul működik, miért pont most, az egyik legnagyobb gazdasági válság közepette változtasson Orbán a nyertes stratégián. Így aztán megszületett az a nemzeti konzultáció, amelyben Orbán azok ellen az Oroszország ellen meghozott szankciók ellen szavaztatta meg a lakosságot, amelyet egyébként Magyarország egytől-egyig megszavazott, és a nemzeti konzultáció időtartama alatt is további két szankciós csomagra mondtunk igent. Erről szól a Szankciós dal.
Zene és kíséret: saját
Videótechnika: a Jobbik ifjúsági szervezetének plakátátragasztós filmje


Ebben a hónapban volt Kati 60. születésnapja. Lányaimnak és unokámnak köszönhetően nagyon jó kis meglepetésbulit sikerült neki szervezni, és erre az alkalomra is énekeltem egy dalt.
Zene és kíséret: saját
Videótechnika: slide-show

December

Orbán Viktor vallási tébolyba süllyedt. Nem, kedves olvasóim, ez már több, mint vallási áhítat vagy vallási révület. A református miniszterelnök, akinek házasságát az azóta már megtagadott Magyar Evangéliumi Testvérközösség szentesítette, jelenleg a római katolikus egyház egyik leghitbuzgóbb híve, aki az adventi időszakban még a hajnali rorate misékre is eljárt, és a templomkaputól a kocsijáig imára kulcsolt kézzel, üdvözült tekintettel lépdelt. Az "Ember! Most jövök ki a templomból!" a hónap legkedveltebb mémforrásává vált, én sem akartam lemaradni a dilivonatról, így született meg az Ember! Most jövök a templomból! című dalom.
Zene és kíséret: saját
Videótechnika: greenbox, háttérben Orbán kedvenc templomával, az Istenhegyi Szent László templommal.


Hát ezek voltak a 2022. évi dalaim. Csatornám nézettsége idén meghaladta a 36 ezret. Idén a legnépszerűbb dalom a 2019-es Kipcsak csacsacsa volt (több mint tízezer kattintással), az tízes listára idei dalaim közül csak a Nemváltó kesergő (2500), az Ember! Most jövök a templomból! (2000) és a Magyarország hátra megy (1300) fért fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése