Parlament

Parlament

2022. október 14., péntek

Kérdőívet hozott a posta, konzultál a nemzetem újra

 

Azért jó az I. kerületben lakni, mert minden nemzeti konzultációs kérdőívet rögtön az első nap magkapunk, így aztán van időnk alaposan megfontolni a választ :)

Bár ez már a sokadik nemzeti konzultáció, először fordult elő, hogy a kormány azok ellen az egyhangúlag meghozott uniós döntések ellen kér nemzeti konzultációt, melyet ő maga is megszavazott. De persze ma reggel óta tudjuk, hogy '56-ban a pesti srácok is valójában a kompromisszumot és a kiegyezést keresték a bennünket megszálló szovjet hadsereggel, így már semmin sem lepődöm meg. A kérdőívhez csatolt kísérőlevél így fogalmaz: "...nem támogathatunk olyan döntéseket, amelyek nehéz helyzetbe hozzák a magyar családokat. Nem elhibázott szankciókra, hanem azonnali béketárgyalásokra van szükség. A brüsszeli szankciók eltörlése véget vethet az áremelkedéseknek, és mérsékelheti a gazdaságra nehezedő terheket." Vagyis lényegében elismerik, hogy mind a nyolc szankciós csomag, melyen ott díszeleg a magyar delegált aláírása, elhibázott volt.

Természetesen eleget füstölögtem már a nemzeti konzultációk sugalmazott kérdésein, melyek ha egy esküdtszék előtt a tárgyalóteremben hangoznának el, az ügyvéd már rég tiltakozna, hogy az ügyész a kérdéssel befolyásolni akarja a tanút. Három YouTube-ra feltöltött videóm is van a témában:



Szerintem azért csináljunk úgy, mintha komolyan vennénk, és menjünk végig a kérdéseken:

1. Brüsszel az olajszankciókról döntött

A kérdés helyesen: Az Európai Tanács a tagországok teljes egyetértésével olajimport korlátozást vezetett be, de ez nem vonatkozik azokra az országokra, melyekbe közvetlenül csővezetéken érkezik Oroszországból a kőolaj, és tankerekkel szállított olajjal rentábilisan nem váltható ki. Orbán egyébként úgy kommentálta, hogy ez jár nekünk, ha már a tengeri kikőtőinket (így, többes számban) elvették tőlünk. Az olajembargó fenntartását ebben a formában támogatom.

2. A gázszállításokra is kiterjesztenék a szankciókat

Nettó hazugság, pont fordított a helyzet, az oroszok trükköznek a gázzal, csak rubelben fogadják el az ellenértéket. A gázáremelkedés már egy éve megkezdődött. Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték 2021 év végére elkészült, de a német hatóságok az engedélyeztetési eljárást uniós jogharmonizációra hivatkozva késleltették (orosz-svájci-német konzorciumról volt szó). Aztán idén február 22-én, két nappal a háború kitörése előtt a német kormány leállíttatta az engedélyezési folyamatot elsősorban abból az erkölcsi megfontolásból, hogy ezzel kizárnák Ukrajnát az európai gáztranzitból és kiszolgáltatnák az oroszoknak. Vagyis azt, amit mi minden skupulus nélkül megtettünk, vagyis a Török Áramlatra való csatlakozással egyidejűleg elzártuk az ukrajnai gázt, azt a németek vonakodtak megtenni. De ez a saját döntésük volt, nincs köze semmiféle uniós szankcióhoz. Az oroszok azóta többször jelezték, hogy készek gázszállításra az Északi Áramlat-2-n.

3. A nyersanyagokra is vonatkoznak a brüsszeli szankciók

Aki figyeli az építőanyag-árakat, pontosan tudja, hogy már jóval a szankciók előtt az egekbe szökött az építőanyagok, különösen a faanyagok ára, ahogyan erre egy 2021. augusztusi posztomban is utaltam. 

4. A nukleáris fűtőanyagokra is kiterjesztenék a szankciókat

Nem tudok ilyen tervről, de ha volna is, azok az uniós országok, melyekben orosz atomerőmű üzemel (Bulgária - Kozloduj, Csehország - Dukovany, Temelin, Szlovákia - Bohunice, Mohi) bizonyára keresztbe feküdnének ennek a tervnek. Bár a nukleáris fűtőanyag-függőséget Paks-2 kapcsán is fel szokták hozni, az üzemanyagkazetták előállítására természetesen nemcsak az oroszok képesek. Az angolok és az amerikaiak is bejelentkeztek, mint alternatív fűtőanyag-szállítók, de felmerült a fűtőelemek magyarországi gyártása is. Az más kérdés, hogy az alternatív lehetőségek felkutatását már jóval korábban meg kellett volna kezdeni.

5. A paksi atomerőmű bővítése is a szankciós politika célkeresztjében van.

Nem, nincs célkeresztben, elsősorban azért nem, mert az erősáramú főberendezések és az irányítástechnikai berendezések szállítása a nyugat-európai vállalatoknak hatalmas nagy üzlet. Más kérdés, hogy a háború még szankciók nélkül is megnehezíti az orosz szállításokat, de úgy tudom, hogy a reaktortartályokat és a primerköri főberendezéseket is már elkezdték gyártani.

6. A szankciós politika a turizmust sem kíméli

Helyes! égne a bőr a képemről, ha most, háború idején az orosz olaj- és gázbárók pénzét így akarnánk megcsapolni, miközben Ukrajna a létéért küzd. Ez már tényleg erkölcsi kérdés.

7. A szankciók növelik az élelmiszer-árakat, és újabb bevándorlási hullámhoz vezetnek

Az alapvetően a földgáz árához kötött műtrágyaár már tavaly ősszel emelkedni kezdett, meg is vádolták az ellenzéket támogató Bige László műtrágyagyárost, hogy kartellezik, visszaél monopol helyzetével. Ehhez jött hozzá az idei rekordméretű aszály, valójában ez emelte meg az élelmiszerek árát. A fejlődő országokat valóban éhínség sújtja, de ez sem a szankciókra, sokkal inkább az ukrajnai kikötőblokádra és a világméretű aszályra vezethető vissza.

Rosszul összetákolt, hazugságoktól hemzsegő kérdőívet kaptunk, de hát mit csináljunk, ezt kapta feladatul Putyin magyarországi helytartója. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése