Parlament

Parlament

2022. október 12., szerda

Volt egyszer egy 750 kV-os távvezeték

A héten Ukrajna bejelentette, hogy a villamosenergiarendszerüket ért támadások miatt többé nem exportálnak villamosenergiát Európába. Az Ukrajnát ért energiaterror része a zaporizzsjai atomerőmű elzabrálása, mely Európa legnagyobb atomerőműve 6 db. egyenként 1000 MW-os blokkal. Csak érzékeltetésül: egy ilyen erőmű Magyarország teljes fogyasztását egymaga képes volna fedezni. A hírrel kapcsolatban pedig nekem az jutott eszembe, hogy a '70-es évek második felének egyik nagy energetikai beruházása volt a Vinnicja-Albertirsa 750 kV-os távvezeték létesítése, ezért gondoltam utánanézek, mi lett a sorsa.

A csaknem 500 km hosszú távvezetéket és az albertirsai 750/400 kV-os transzformátorállomást 1979-ben adták át. Végzős villamosmérnök-hallgatóként üzemlátogatáson jártunk Albertirsán, ahol megcsodáltuk a három hatalmas, GANZ-gyártmányú egyfázisú 750/400 kV-os transzformátort (a gyár helyén ma a Millenáris Park található), valamint szintén a GANZ-gyártmányú SF6 (kén hexafluorid) védőgázas tokozott 750 kV-os kapcsoló készülékeket (a csillaghegyi gyár helyén van a jelenlegi MVM székház).

A távvezetéken fázisonként négy-négy sodrony fut párhuzamosan, természetes (névleges) teljesítménye 2000 MW, a maga idejében a harmadik 750 kV-os távvezeték volt Európában. Ilyen magas feszültségű távvezetéket nagy távolságra történő nagy mennyiségű villamosenergia-átvitel esetén alkalmaznak, mert az átviteli feszültség növelésével négyzetesen csökken a vezetékellenállásból adódó átviteli veszteség.

A távvezetéken 1993-ig kapcsolódtunk a KGST villamosenergia-rendszeréhez, de 1993-ban villamosenergia szempontjából is a nyugat részévé váltunk, és csatlakoztunk az ENTSO-E energiarendszerhez. Ezzel egyidejűleg a 750 kV-os távvezetéket csaknem egy évtizedre pihentették, még az is elterjedt, hogy az ukrajnai szakaszon a sodronyt is ellopták már. A 2000-es években ismét üzembe helyezték, Ukrajna Nyugat-Európához szinkronizált energiarendszeréhez kapcsolódott.

Az ukrajnai villamosenergia-import folyamatosan felértékelődött, 2018-ra már hazánk lett Ukrajna legnagyobb energia-importőre, az ukrán áramexport 60%-a Magyarországra jött. Az alábbi ábrán a magyar villamosenergiarendszer 2015-ös tipikus nyári napját láthatjátok.


Jól látszik, hogy a fogyasztás majdnem fele import, és annak 40% Ukrajnából jön. Az ábrán feketével látszik az Albertirsáig húzódó 750 kV-os távvezeték. Az Ukrán áramimport jelentősége annyira megnőtt, hogy úgy döntöttek, hogy a fogadóállomást közelebb viszik az ukrán határhoz, és Szabolcsbákán egy új 750/400 kV-os alállomást létesítenek. A 2018-ban kiírt közbeszerzési kiírás az alábbiakat tartalmazza:

  • A 750 kV-os távvezeték fogadása Szabolcsbákán;
  • Az Albertirsáig menő 750 kV-os szakasz elbontása;
  • Új 400 kV-os távvezetékek létesítése az alábbi irányokba:
    • Albertirsa
    • Sajószöged
    • Debrecen-Józsa
    • ukrán országhatár


Az új alállomás ünnepélyes átadására 2020 szeptemberében került sor. Érdekesség, hogy az albertirsai 750/400 kV-os transzformátorokat először Tápiószelére szállították átvizsgálásra, majd végleges helyükre Szabolcsbákára.


Az orosz-ukrán háború kitörése után azonban az Ukrajnából történő villamosenergia-importot adminisztratív okokra hivatkozva szüneteltettük. Sokan tudni vélik, hogy ennek alapvető oka az volt, hogy addig nem akartuk pénzhez juttatni az ukrán államot, amíg le nem zárulnak az oroszországi gázszállítások bővítéséről szóló tárgyalások. Augusztus végén aztán az a hír jött, hogy pár hónapon belül ismét megindulhat az ukrán villamosenergia-import.

Ha jól vonom le a következtetést, Putyin magyarországi helytartója azért nem importált az európai áramnál olcsóbb áramot Ukrajnából, hogy gazdasági kárt okozzon neki. Mikor aztán rájöttünk, hogy a ruszkik átb@sztak minket, újra tárgyalni kezdtünk Ukrajnával, ezért Putyin kénytelen volt szétb@szni az ukrán energiarendszert és einstandolni legnagyobb erőművüket. Mindenesetre ha most ránézünk a MAVIR országos rendszerterhelés ábrájára, valami ilyesmit láthatunk:


Az ábrán jól látszik, hogy az ukrajnai tervezett import 0 (valami minimális mennyiség még áramlik oda-vissza). Látható a nyúlfarknyi 750 kV-os vezeték és az új 400 kV-os vezetékek. Megint egy energetikai beruházás, amit keresztülhúzott a világpolitika.
 
PS 2022.10.13.
Van az ENTSO-E-nek egy oldala, ahol visszanézhetők az európai villamosenergia-adatok. Ebből az az érdekes dolog derül ki, hogy 2022. február 23-án 5 órakor szűnt meg Európa felé Ukrajnából a villamosenergia-export. Magyarországgal kapcsolatban ez a helyzet fenn is maradt, viszont pl. Romániába 2022. június 30-ával újraindult, vagyis ők korábban megállapodtak Ukrajnával. Lengyelországba még korábban, május 4-én megindult a villamosenergia-szállítás. Az is jól látszik, hogy a lengyelek felé valóban a beígért napon, vagyis október 11-én szűnt meg az export.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése