Parlament

Parlament

2022. október 16., vasárnap

Egy éve zárult le az ellenzéki előválasztás

Valójában már a 2014-es parlamenti választások előtt volt ellenzéki oldalon kísérlet egy közös, koordinált választási indulásra. Ekkor debütált az új választási törvény, mely egyfordulóssá tette a választást, lehetetlenné téve a két választási forduló közötti - az első forduló eredménye alapján történő - egyezkedést a pártok között. Ez a választási törvény azt is előírta, hogy csak az a párt állíthat országos listát, mely 27 egyéni körzetben (az összes körzet több mint negyedében) egyéni jelöltet állít. Vagyis az ellenzéki pártok abba a helyzetbe kerültek, hogy amennyiben országos listát akarnak állítani, egymás ellen kell jelölteket indítani egyéniben. Ezért már 2013-ban zászlót bontott Bajnai Gordon volt miniszterelnök pártja, az Együtt2014 párt, de végső célját, hogy integrálja az összes "demokratikus ellenzéki erőt" (ebbe ugyanis a Jobbikot sohasem értették bele), nem érte el. Mindössze három civil egyesület, a Haza és Haladás, a Szolidaritás Mozgalom és a Milla Egyesület alkották az új pártot.

Végül közvetlenül a választások előtt összerakták az Összefogás listát az MSZP-ből, a DK-ból, a PM-ből és az Együtt2014-ből, de mivel a Jobbik és az LMP külön indultak, a közös listát pedig a pártok füstös termekben, a választók teljes kizárásával állították össze, kétharmados, a Holdról is látszódó Fidesz-győzelem született.

A választási kudarcot látva 2015-ben Bokros Lajos MoMe mozgalma próbált integráló erővé válni, és időben felkészülni a 2018-as választás koordinált indulására. 2015-ös zászlóbontásukon magam is jelen voltam. Mivel azonban Bokros neve a '90-es évek végének sikeres gazdaságstabilizáló, ugyanakkor súlyos megszorításokat tartalmazó Bokros-csomag miatt sokak szemében vörös posztó volt, a MoMe nem tudta betölteni a neki megálmodott szerepet, közvetlenül a '18-as választások előtt a párt kulcsfigurái elhagyták a pártot és végül Bokrosék maguk is inkább a külön indulás mellett döntöttek (mondanom sem kell, hogy nem sok sikerrel).

A 2018-as összefogás annyira nem sikerült, hogy Gulyás Márton civil szervezete, a Közös Ország Mozgalom próbálta felmérni az egyes körzetekben a jelöltek esélyeit, és ez alapján rávenni az ellenzéki szavazókat, hogy a legesélyesebbre adják a voksukat.

Az összefogás, az egymás javára történő visszalépés ad hoc jellegű volt, csak helyi szinten voltak visszalépések (pl. a mi választókerületünkben egyedül Csárdi Antal indult, le is győzte Hollik Istvánt). Így aztán a Fidesz újabb kétharmada már nemcsak a Holdról, de a Marsról is látszott.

Az ellenzék számára két dolog vált világossá: komolyabban kell venni az összefogást, másrészt Jobbik nélkül esélytelen bármiféle összefogás. Ezt a Jobbik is érezte, és megindult a néppártosodás útján, vagyis jobboldali radikális pártból egy sehalsehús jobbközép polgári párttá vált. Az ellenzéki összefogásban való részvételi hajlandóság aztán ugyanúgy megosztotta a pártot, mint annak idején az LMP-t, és bekövetkezett a pártszakadás.

Az előválasztási rendszer először 2019-ben a budapesti önkormányzati választásokon debütált. Karácsony Gergely szabályos előválasztáson mérte össze erejét valódi és kamu indulók ellen, és majdnem pontosan három éve sikerült Tarlós fölébe kerekednie. A mi kerületünkben is ellenzéki lett a polgármester, és a képviselőtestületben is 10:5 arányban (kétharmaddal!) az ellenzék győzött. De ehhez az kellett, hogy az egyéni körzetekben is közös jelölő szervezetként a  MOMENTUM - DK - MSZP - PÁRBESZÉD - LMP - JOBBIK - VÁRUNK EGYESÜLET jelöltjei induljanak. Így juthatott be a testületbe két jobbikos jelölt, Varga Dániel és Zsitnyák János, akik 2020-ban kiléptek a Jobbikból, és mivel a momentumos Gelencsér Ferenc helyére is egy Fideszse képviselőt választottak a 2022-es időközi választásokon, elveszett az ellenzéki többség a kerületben.

De visszatérve az ellenzéki előválasztáshoz: lebonyolítására az ellenzéki pártokból delegált civil szervezetek, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) és a Civil Választási Bizottság (CVB) jöttek létre, de a mozgósításban komoly szerepet vállalt másik két civil mozgalom, A Hang és a Nyomtass te is. A kormány még a 2021. év elején egy újabb választási törvénymódosítással próbálta az összefogást kikényszeríteni: az országos listaállítás feltétele 71 egyéni körzetben való egyéni jelölt indítása (szemben a korábbi 27-tel!).

Mivel a kormánypártok biztosak voltak abban, hogy a közös miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely lesz, példátlan lejárató kampány indult a főpolgármester ellen.

A Magyar Nemzet 2021. július 14.-ei címlapja

Az előválasztásokkal egy időben a Fidesz beindította a Stop Gyurcsány - Stop Karácsony petíciót, aláírásgyűjtő pultjaik gyakran az előválasztási pultok mellett-előtt-mögött voltak. A közszolgálati média pedig egyszerűen tudomásul sem vette hazánk legjelentősebb belpolitikai eseményét és nem tudósított róla. Ekkor énekeltem el ezt a dalomat:

A kormánypropaganda mindent megtett, hogy a két legesélyesebb jelöltet, Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt lejárassa, az ElkXrtuk című propagandafilmben komoly negatív szerepet kaptak mindketten. De egy váratlan dolog történt: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az esélytelenek magabiztosságával (és Karácsony Gergely visszalépésével) miniszterelnök-jelöltté vált. Nem tagadom, én is rá szavaztam, mert jó ötletnek tűnt: nem volt politikailag besározódva, a jobbközép vidéki szavazók számára is elfogadhatónak tűnt, ő volt az a tiszta jelölt, akire évek óta vártunk. Őt nehéz lesz "összegyurcsányozni" - gondoltuk. De sikerült!

A kormánypropaganda elképesztő sebességgel válaszolt, és a Stop Gyurcsány - Stop Karácsony petíció pillanatokon belül Stop Gyurcsány- Stop Márki-Zay petícióvá változott.

Akár hiszitek, akár nem, de egy évvel az ellenzéki előválasztás után, nyolc hónappal az orosz-ukrán háború kitörése után, fél évvel a Fidesz újabb kétharmados győzelme után még mindig működik a Fidesz Stop Gyurcsány - Stop Márki-Zay petíciós oldala, ráadásul kamu email-címmel akárhányszor kitölthető. Ma is sikeresen kitöltöttem!

Márki-Zay egyedüli bűne, hogy túl őszinte volt, emberszámba vette a választókat, őszintén beszélt nekik gazdasági kérdésekről is. Profi politikus választás előtt ilyet sohasem tesz, helyette hazudik, mint a vízfolyás.

A várost ellepték az undorítóbbnál undorítóbb gyurcsányos-márkizayos lila plakátok, persze szigorúan egy "kormánytól független civil szervezet", a CÖF égisze alatt.



A 2022-es újabb kétharmad már a szomszédos naprendszerből is látszik, az őszintén soha fel nem vállalt ellenzéki összefogás darabjaira hullott, ami megmutatkozik abban, hogy a súlyos gazdasági nehézségek ellenére is a Fidesz sorra nyeri az időközi választásokat. A DK pedig rájött, hogy az összefogósdinak semmi értelme, egyetlen pártnak kell legyőznie a Fideszt. Kár, hogy amíg a szemkilövetős árnyéka vetül rájuk, ez aligha fog sikerülni.

A Keresztapa című filmből tudjuk, hogy az ellenséget akkor is meg kell semmisíteni fizikailag, ha már ereje megtört és semmi veszélyt nem jelent. Don Michael Corleone fő ellenlábasát, Hymen Rothot muszáj volt meggyilkolni akkor is, amikor már vagyonát veszítve halálos betegen tengődött. Don Orbán Viktor most tiltott pártfinanszírozás miatt indíttatott vizsgálatot az ellenzéki összefogás ellen, mert kampányukat részben külföldről finanszírozták két civil mozgalmon, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországért Mozgalmán és Karácsony Gergely 99 Mozgalmán keresztül. Pártok valóban nem fogadhatnak el külföldről származó vagy névtelen adományt. Viszont egy civil mozgalom kampányolhat egy párt érdekében, ahogyan azt a CÖF is megtette.

Hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, azt majd meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése