Parlament

Parlament

2021. január 12., kedd

Párhuzamos univerzumok

Van a párhuzamos világok elmélete, a multiverzum elmélet. Az elmélet szerint több párhuzamos világ létezik egymás mellett anélkül, hogy lenne átjárás vagy információcsere ezen univerzumok között. Talán a legizgalmasabb ilyen multiverzum-teória az elágazó univerzumok elmélete: amikor szubatomi szinten egy kvantummechanikai folyamat kimenetele valószínűségei alapon lesz A vagy B, akkor a valóságban mindkét kimenetel bekövetkezik, a világ fejlődése mindkét útvonalon folytatódik tovább, vagyis az ősrobbanás óta újabb és újabb univerzumok futnak párhuzamosan. Volt is egy filmsorozat, azt hiszem Sliders volt a címe, melyben hőseink ezen párhuzamos univerzumok között cikázva kerülnek különféle kalandokba: van olyan világ, amely csak abban különbözik a miénktől, hogy ott a zöld lámpa jelenti a tilosat és a piros a szabadot, más világban a nácik győztek és leigázták Amerikát.

Nem hittem volna, hogy pont az információs társadalom, az internet közösségi oldalai hozzák el nekünk azt az élményt, hogy megélhessük a párhuzamos világokban való létezés varázsát. Igen, a közösségi média párhuzamos univerzumokba, információbuborékokba zárja az embereket, ráadásul a közösségi oldalakat működtető MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok mintegy pozitív visszacsatolásként erősítik ezt a bezártságot: a reklámok jobb eladhatósága végett olyan oldalakat dobnak fel nekünk, melyek a leginkább konzisztensek a világképünkkel.

Még nem teljesen légmentes a buborék, még szüremkednek át információk más világokból, de mi döbbenten nézünk, hogy abban a másik világban hogyan lehet hinni, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy nekünk van igazunk, minden tény ezt támasztja alá.

Az információs buborékok kialakulása súlyos társadalmi jelenség, mely társadalmi megosztottsághoz és akár polgárháborúhoz vezethet, ezért a politika egyik legfontosabb feladata ennek az áldatlan állapotnak a megszűntetése volna. A populizmus - vagyis az információs társadalom fasizmusa - viszont pont ezt a jelenséget használja ki saját hatalmi érdekei céljából.

A Trump-jelenség nem új, Amerika társadalmi megosztottsága, a párhuzamos világok kialakulása már egy évtizede megkezdődött. Trump bűne mindössze annyi, hogy meglovagolta, kihasználta ezeket az összeesküvés elméleteket, nem határolódott el azoktól az elméletektől sem, melyeknek éppen ő állt a középpontjában. Így fordulhatott elő, hogy a Trump-hívők jelentős része meg van győződve arról, hogy elcsalták a választásokat, és ebben az egész establishment benne volt, az állami intézmények, a törvényhozás, a bíróságok, ezért csak egyetlen kiút van: lerohanni, megsemmisíteni ezeket az intézményeket. Erre az elméletre aztán olyan hajmeresztő teóriákat is lehet építeni, mint a QAnon-elmélet, mely szerint volt amerikai elnökök és az USA intézményei pedofil gyermekkereskedelmi hálózatot működtetnek, Trump pedig ez ellen harcol. A Capitolium elleni ostromnál ugyanúgy, mint Trump korábbi nagygyűlésein jelen voltak QAnon-transzparensek és QAnon-sámánnak öltözött hívők, és az elnök semmit sem tett, hogy elhatárolódjon tőlük.

Na és mit tesz a magyar állami sajtó? A Capitolium ostromára ráhúzza saját elméletét, melynek lényege, hogy valójában baloldali randalírozásról volt szó, Trump megbékélésre való felhívását pedig blokkolta a baloldal kezében lévő közösségi média.


Ha valaki csak a közszolgálati médiából próbál tájékozódni, akkor meg van győződve arról, hogy ebben is Soros György keze van benne.

Szintén a karácsonyi ajándék törvénycsomaggal kaptuk meg a 2020. évi CLXVII. törvényt "Egyes választási tárgyú törvények módosításáról", melynek 3. cikkelye az alábbit mondja ki:

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(1) Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább tizennégy megyében és a fővárosban – legalább hetvenegy egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.”

A korábbi választási törvényben még kilenc megyéről és 27 egyéni körzetről volt szó. A kormány eredeti előterjesztésében 50 egyéni választókerület szerepelt, de Volner János független országgyűlési képviselő, volt sértett jobbikos, egyben a Volner Párt elnöke módosító javaslatában még magasabbra tette a lécet, és hogy-hogynem a kormánypártok elfogadták a javaslatot.

Hogy mindenkinek világos legyen, korábban az ellenzék egy összehangolt választási kampányban akár négy országos listát is állíthatott, a Fidesz javaslata szerint már csak kettőt, de ez most egyre zsugorodott. A sanda szándék nyilvánvaló: Az ellenzék erős embere, Gyurcsány alá beterelni az egész ellenzéket, hogy mostantól másfél éven keresztül őszödöléstől és szemkilövetéstől legyen hangos a kormánysajtó. Nézem-olvasom az állami médiát, tudom mit beszélek. A választási törvény módosításáról alig hangzott el valami. Annak a párhuzamos univerzumnak elég annyit tudnia, hogy Gyurcsány féktelen hatalmi vágyában uralma alá hajtja az egész ellenzéket.


A koronavírus-járvány is további párhuzamos univerzumok kialakulását segítette elő. Itt nem csak az oltásellenesekről beszélek - ennek is rengeteg válfaja van, mind-mind megannyi párhuzamos világ - hanem a kormánypártok és az ellenzék kommunikációjában megjelenő univerzumok. Kormányoldalon jól megszervezett oltási kampány van oltási tervvel, amit legfeljebb az EU bürokratáinak szerencsétlenkedése akadályoz, ellenzéki oldalon viszont minden rossz: az oltási terv csak rossz vázlat, a kormány töketlenkedése miatt a beérkező oltóanyagokat sem tudják felhasználni, a rossz kommunikáció miatt alacsony az oltási kedv.

(Vegyük példaként az oltásra való regisztrációt. Feleségemmel mindketten regisztráltuk magunkat védőoltásra, de erről semmi visszaigazolást nem kaptunk. Édesanyámat is szerettem volna regisztrálni, de neki nincs saját email-címe, ezért az enyémet akartam használni, de ezt a rendszer elutasította. Mivel nem életszerű, hogy egy család a regisztrációhoz ne használhasson közös email-címet, írtam az oldal üzemeltetőjének még december közepén, akitől ezt a választ kaptam: "A weblap jelenlegi beállításai mellett egy e-mail címet felhasználva csak egy személy regisztrációja lehetséges. Az ilyen irányú jellegű javaslatokat rögzítettük és gondoskodunk azok továbbításáról. A rendszer változásáig csak új e-mail címmel van lehetősége a COVID-19 fertőzés elleni vakcinára előregisztrálási szándékát jelezni." 

Később azt is megtudtam, hogy különböző email-címekről viszont lehet azonos TAJ-számot regisztrálni. most képzelhetitek, micsoda fejetlenség van abban az adatbázisban, és ez a helyzet - amely egyébként egy napi munkával orvosolható lenne - még mind a mai napig fennáll. Mert ha kritizálnak minket, akkor meghosszabbítjuk Bicskéig - oszt jónapot!)

És ebben az áldatlan, megosztott helyzetben egyszercsak megteremtődött a gonosz, halálkufár Krekó Péter mítosza. Az inkább az ellenzéki oldalhoz közel álló politológus (igen, sajnos már a politológusok is politikai oldalakhoz vannak sorolva) interjút adott a Politico című internetes újságnak azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon valószínűleg a hibás kormányzati kommunikáció miatt alacsony az oltási hajlandóság: azzal, hogy képbe hozták a még nem engedélyezett orosz és kínai vakcinát, sok embert elriasztottak a védőoltástól. Krekó szerint az alacsony oltási kedv magasabb halálozáshoz, és így Orbán politikai bukásához vezethet (“If you undermine the willingness of people to vaccinate themselves, [Orbán] can suffer the political consequences.”)

Csaknem három hét telt el a cikk megjelenése óta, de a jobboldali sajtó még mindig azzal van tele, hogy a baloldal az oltási kedv csökkentésével - vagyis magyar emberek halálával - akarja megbuktatni Orbánt. Nemcsak újságírók, de kormánytisztviselők is megragadnak minden nyilvános lehetőséget, hogy ezt elmondhassák, pedig

  1. vagy nem olvasták a cikket;
  2. vagy nem tudnak angolul;
  3. vagy szándékosan hazudnak a témában.
Nemcsak az amerikai, de a magyar társadalom is információbuborékokba záródott univerzumokra kezd szakadni. A jelenség nagyon veszélyes! A populizmust meg kell törni!

Tégy a populizmus ellen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése