Parlament

Parlament

2022. október 27., csütörtök

Új himnusz

Fura dolog a jelképek, szimbólumok születése. Én például a Puskás Aréna 2019. novemberi avatása előtt nem is tudtam, hogy van egy olyan együttes, hogy Ismerős Arcok, és nekik van egy olyan számuk, hogy Nélküled, amely a határon túl élő magyarság himnuszává vált, és aki nem áll fel akkor, amikor ezt éneklik, az nem is magyar Magyar. A zenekar sokat játszotta az elcsatolt területeken, és szép lassan himnusszá vált, kiszorítva ezzel a Székely Himnuszt.

Magyarországnak vitathatatlanul hármas kötődése van. Egyrészt az államiság, a szuverén magyar állam szimbólumrendszere a Himnusszal, a nemzeti lobogóval, a címerrel és sokak által vitatott további szimbólumokkal, mint például a turulmadár. Van a határainkon túli magyarsággal összekötő történelmi, nyelvi, kulturális és most már állampolgári kapocs, ezért jogos az igény, hogy ez is fejeződjön ki szimbólumokban. Ilyen a Székely Himnusz és az ezt szép lassan kiszorító Nélküled, de ilyen a székely zászló is, melyet szintén nem is olyan régen, 2004-ben alkottak meg.

És van persze európaiságunk és az európai közösséghez való tartozásunk  szimbólumrendszere, a csillagos uniós zászló és az Örömóda, az Unió himnusza.

Aztán persze vannak izzadságszagú kísérletek szimbólumok vagy himnuszok megalkotására, ilyen volt például a 2022-es parlamenti választások előtt A hatalom a népé című dal, mely inkább kicsit önmaga paródiája lett. A szimbólumok akkor jók, ha spontánul alakulnak ki. 

Most ismét egy spontán himnusz kialakulásának vagyunk tanúi: a diákság a tanártüntetéseken a Dés-Geszti A Pál utcai fiúk musicaljéből A grund mi vagyunk című dalát tette himnusszá. Kialakulása pont olyan spontán, mint a kockás ing, melynek története az, hogy egy évekkel ezelőtti tanártüntetésről valamelyik kormányzati megmondó ember (Klinghammer Istvánnak hívták) azt találta mondani: "borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál". Azóta kockás ing nélkül nincs tanártüntetés, de még zászlóként is használják a kockás inget. A Tanítanék Mozgalom jelképe a kockás ernyő: az esernyő úgy került be a szimbólumrendszerbe, hogy egyszer a tüntetők a szakadó esőben néma csendben, fegyelmezetten álltak (egy 2016-os tanártüntetésen).

A grund mi vagyunk már régóta a diákság egyik kedvenc dala, Petráék is elénekelték a bolondballagásnál a tanároknak. Egyszerű (mindössze négy akkordból, C, G Am, F áll), dallamos, ritmusos (ez utóbbit Dés András dobosnak, Dés László fiának köszönheti) és mozgósító erejű. Már annak idején is nagyon lelkesen írtam a musicalről, nem csodálkozom, hogy legfontosabb dala himnusszá vált.


Mért félnénk, mért élnénk, ha nem egy álomért.

PS 2022.11.21.
Beszúrom ide a mostani iráni tüntetéssorozat himnusszá váló dalát. A több hete tartó tüntetések egy, a fejkendő nem szabályos viselése miatt halálra kínzott egyetemista lány, Mahsza Amini halála után kezdődtek, és láthatóan nem akarnak csillapodni. A dalszerzőt, Shervint először bebörtönözték, majd szabadon engedték, a dal szövegét sorokra bontva terjesztik Irán-szerte.

 

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése