Parlament

Parlament

2021. október 7., csütörtök

Gáz

Nagy gáz van! Az a gáz, hogy drága a gáz. A hónap elején pánik volt az európai energiatőzsdén, az egekbe szökött a villamosenergia és a földgáz ára.

Orbán leegyszerűsítő narratívájában az energiaárakat is Brüsszel baltázta el. De azért próbáljunk objektív okokat is keresni. Emlékezzünk vissza a '10-es évek elejére, a nagy európai energiaár-zuhanásra. Az európai gázpiacon megjelen az amerikai folyékony földgáz, letörve ezzel a földgázárakat, a villamosenergia-piacon pedig rendszerbe álltak a német és dán szélerőművek, és kiépült elegendő hálózati kapacitás ennek a villamosenergiának délre szállításához. Lett is rezsiharc azon nyomban, a kormány saját sikerének tulajdonítva a kedvező piaci tendenciát, két ütemben csökkentette a lakossági energiaárakat, a számlákon pedig 2013. január 1-től számítva görgeti, hogy mennyi pénzt takarítottunk meg ahhoz képest, mintha még mindig a népnyúzó-szemkilövető Gyurcsány szabná az árakat.

Csakhogy mostanra az amerikai tartályhajók Ázsia felé veszik az irányt, és az oroszok is elkezdték visszafogni a földgáztermelést. Sok cég elhalasztotta az energiavásárlásait, és most egyszerre jelentkezett a szűkös kínálattal szemben egy hatalmas túlkereslet.

A villamosenergiapiacot főleg a német dekarbonizáció és az atomerőművek gyors ütemű leállítása rengette meg, de a magas gázár miatt is emelkedik az áram ára.

Magyarország a nyár folyamán felgyorsította a Török Áramlat nevű gázvezetékre rácsatlakozó magyar-szerb interkonnektor gázvezeték megépítését. Úgy gondolták az elemzők, hogy erre csak azért van szükség, hogy diverzifikáltabb legyen Magyarország gázellátása, és hogy egy hazánkon keresztül futó észak-déli tranzitfolyosó megépítésével a térség egyik fő gázelosztójává lépjünk elő.

A szeptember végén megkötött orosz-magyar gázegyezményből azonban kiderült, hogy a gázvezetékre nem az Ukrajnán keresztül érkező gázvezeték kiegészítésére, hanem azt helyettesítendő van szükség. Az egyezmény értelmében mostantól egyetlen molekula földgáz sem érkezik Ukrajna felől.

Tudni való, hogy 2014 óta, vagyis a Krím oroszok általi annektálása, valamint a Malaysian Airlines gépének orosz szeparatisták általi lelövése óta Ukrajna nem vásárol gázt az oroszoktól. Viszont az orosz gázszállítás jelentős része Ukrajna felől jött (kisebb része Ausztria felől), és Ukrajna Magyarországtól vásárolta a gázt oly módon, hogy a tranzitból lecsapolta a magának járó gázmennyiséget.

Az oroszok gonosz geopolitikai játszmájának lettek most a magyarok a cinkosai. A GAZPROM-mal megkötött 10+5 éves hosszútávú szerződés értelmében az eddig Ukrajnán keresztül szállított gázt Szerbia felől kapjuk, az Ukrajna felé menő csapokat elzárták. Nem tudni a szerződés részleteit (milyen árkövető mechanizmus van, változtatható-e menet közben a szállítási kvóta stb.), de hogy valami sötét alku állhat a háttérben azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy alig száradt meg a szerződést aláíró MVM elnök-vezérigazgató Kóbor György nevén a tinta, két napra rá távozott az MVM éléről.

Szeptember 27: Kóbor György aláírja a földgázszállítási egyezményt

Szeptember 29.

Az ukránok pedig tajtékoznak és feljelentettek minket az Európai Bizottságnál.

Az átlag magyar hírfogyasztó ebből annyit lát, hogy Orbánék még időben megállapodtak a gázról, még mielőtt elszabadultak az európai árak, így nincs veszélyben a rezsicsökkentés, Ukrajna pedig jól megkapta a magáét, kellett nekik a magyarokkal kekeckedni. Csakhogy a magyar vállalkozások számára nincs rezsicsökkentés, ők a piacról szerzik be a földgázt és a villamos energiát. A korábban megkötött szerződéseik lassan lejárnak, és csak jelentősen drágábban tudnak új szerződéseket kötni. A járvány után lassan újjáéledő, visszakapaszkodó vállalkozások most újra nagy bajba kerültek, különösen az energiaigényes szektorok. Bige László műtrágyakirály például bejelentette, hogy hamarosan leállítja a műtrágyagyártást.

Egyre inkább úgy érzem, hogy tavasszal nem kéne az ellenzéknek nagyon erőlködni, hogy átvegyék Orbántól a hatalmat, mert nagyon súlyos örökség várna rájuk:

  • A rezsicsökkentést a kormány minden bizonnyal foggal-körömmel fenntartja a választásokig, de annak terhei mindenképpen az új kormány nyakába szakadnának;
  • Az Európai Unióval egyelőre még nem sikerült megállapodni a hazánknak megítélt helyreállítási alap folyósításáról, ezért Magyarország gigamennyiségű devizakötvényt bocsátott ki (4,5 milliárd euró = 1600 milliárd forint), mellyel adósságállományunk nemcsak nominálisan, de a GDP százalékában is magasabb, mint amennyivel Bajnaitól átvették a kormányzást;
  • Ráadásul a hitel egy jelentős része a választások előtt "kortespénzként" kerül szétosztásra: a gyermeket nevelő szülők 2021. évi személyi jövedelemadójának visszafizetése, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének felgyorsítása;
  • Az állami vagyon jelentős részének közalapítványokba való kimenekítése már egy éve tart, a kuratóriumi tagok nem lesznek leválthatók egy új kormány által;
  • A köztársasági elnök, a legfőbb ügyész, a Kúria elnöke, az NMHH elnöke - és még hosszan folytatható a sor - mind-mind Fidesz-hű emberek lesznek.
Egyszóval: gáz van, emberek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése