Parlament

Parlament

2021. október 4., hétfő

Csak hajtó vagyok, ne lőjetek

Úgy tűnik, a vadászati világkiállításnak is sikerült éket verni a jobboldal és a baloldal közé. A baloldalnak alapvetően két ellenérzése van a rendezvénnyel szemben:

  1. Qrva drága. Nos, lehet hogy szokás szerint sok minden túl lett árazva, de a HUNGEXPO felújítása és az új kongresszusi központ nemcsak a világkiállításra készült. A Budapest Kongresszusi Központot 1985 tavaszán adták át, akkor is egy európai rendezvény, az Európai Kulturális Fórum helyszíneként került felavatásra, és ugyanaz a Finta József tervezte, aki 36 évvel később az új kongresszusi központot. Sokaknak nem teszik Finta modernizmusa, de szerintem nagyon szuper lett ez az épület is, akárcsak a MOL-torony.



  2. A vadászat csak a vadállatok esztelen és kéjes öldökléséről szól. Nos, amikor a vadászat etikájáról meg a felelős vadgazdálkodásról beszélünk, ne felejtsük el az árnyoldalt sem. Még jól emlékszem arra a kisfilmre, amely azt mutatta be, hogy Pintér József, a keceli Pintér Művek alapítója hogyan vadásztatta üzletfeleit: tenyésztett vadkacsákat futószalag vitte fel kb 10 m magasra egy tó fölé. A tó fölött a kacsák lepottyantak és repülni kezdtek, az úri közönség pedig lelődözte őket. "Egyszerűen nem tudok hibázni!" - kiáltotta kéjesen Pintér úr. Na, az ilyen bérvadásztatástól fordul ki egy jóérzésű ember gyomra.
Pont 50 évvel ezelőtt volt utoljára vadászati világkiállítás Magyarországon, arra elvitt édesapám. Azt hiszem, azon még maga Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára is jelen volt, akit Kádár meg is hívott egy vadászatra.


A '80-as évek közepén a Hobo Blues Band kiadott egy zseniális dupla albumot Vadászat címmel. Az album dalai alapvetően a társadalmi különbségek vadászatban való visszatükröződését mutatta be:

Kisfia kérdi a madarászt:
Lehetek vadász? Nem, csak halász!
Válaszol az apja a fiának.
Nem mehet akárki vadásznak.

Egy másik dalban a társadalmi javak elosztásáról:

Trófeát az úrnak,
Prémet az anyáknak,
Sok húst a szolgáknak,
És csontot a kutyáknak.

De ami igazán érdekes, az az, hogy az LMBTQ és a migránsok után már a vadászattal is nyugat ellen harcolunk. Mit is írt a Demokrata címen megjelenő internetes portál: "A nyugati világnak az évezredes tradíciókkal való szembefordulása immár egységes rendszerré állt össze. Ebben a rendszerben a végletekig hígítva válik köddé a család és az erkölcs fogalma, szabad választássá lesz a női vagy férfi lét, többé nincs szükség nemzetekre, és a jobbá válásra törekvés helyét a vagyok, aki vagyok önhittsége, Isten helyét az ÉN foglalja el. A természet pedig nem lesz más, mint egy rezervátum a városon kívül, amelyhez nincs közünk azon kívül, hogy onnan jön az oxigén és a víz. Ebben a rendszerben a vadászatra az értelmetlen öldöklés bélyege ég rá, torz moralizálással rombolva le azt a kultúrát, amit évtízezredek munkája létrehozott."

És mit mondott a CEU-n doktorált alvadászunk (a fővadászi címet rénszarvas-lövő Semjén Zsolt bitorolja) az állami televízió híradójában:


"Nem akarunk ehhez a világhoz tartozni"
- mondja Kovács, pedig a vadászturizmus még mindig a német bérvadászokból él, és aki ád magára a magyar vadászok közül, az csakis német vadászfegyvert használ. Azt hiszem, hogy még mindig érvényes Hobóék dala, szintén a Vadászatból:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése