Parlament

Parlament

2021. október 15., péntek

Civil a pályán

Na de milyen pályán? Hát földkörüli pályán!

Lassan már több az űrben az űrturista, mint egy ragálymentes nyári hétvégén a velencei Rialto-hídon. A nemzetközi űrállomáson, az ISS-en épp egy orosz filmes stáb van fönt, hogy valós körülmények között forgassanak le egy világűrben játszódó kalandfilmet. De szintén a közelmúltban repült a SpaceX CrewDragon nevű űrhajója. Elon Musk űrhajóját egy háromnapos útra potom 200 millió dollárért bérelte ki Jared Isaacman amerikai milliárdos magának és három civil társának. Az űrhajón nem volt hivatásos űrhajós, végig automata módban repültek, a Földtől 586 km-re távolodtak el, amely földkörüli pályánál szokatlanul nagy távolság. Íme a legénység bejelentkezése:

Van az űrturizmusnak egy olcsóbb változata, amikor az űrturistát csupán az űr határáig, az úgynevezett Kármán-vonalig, vagyis kb. 80-100 km magasságig juttatják fel. Ennek két módszere van:

  • A levegő felhajtóerejét a végsőkig kihasználva szárnyas repülőszerkezettel emelkedni fel a légkör határáig. Erre alapozva toboroz űrturistákat a Virgin Galactic vállalat. Repülő szerkezetük egy anyarepülőből és egy róla elstartoló űrrepülőből áll. 2018-ban két fős személyzettel elérték a 82 km-es magasságot. Idén nyáron pedig Richard Branson cégalapító három másik alkalmazottal mint egyszerű űrutasok szintén elérték az űr határát.

  • A másik módszer egy egyfokozatú rakétával űrugrás végrehajtása, mellyel elérhető a 100 km-es magasság. Ezen a területen a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos Blue Origin projektje New Shepard missziójának már két repülésére is sor került. A pénisz-alakú űrrakéta első civil repülésére július 20-án került sor, melyen maga Jeff Bezos és három társa érték el az űr határát, a legénység tagja volt az eddigi legfiatalabb űrhajós, egy 18 éves holland diák, és egy, a legelső amerikai űrprogramban kiképzett, jelenleg 82 éves űrhajósnő. A misszió második repülésére a héten került sor, és az utasok között egy igazi legenda, a most 90 éves William Shattner színész, a legendás Star Trek sorozat Kirk kapitánya is jelen volt, egyben a legidősebb ember, aki az űrben járt!

A Star Trek elképesztően kultikus sorozat volt Amerikában, az eredeti sorozatot számos utódsorozat is követte, a sorozat kedvéért megalkották a klingon nyelvet, egy időben az USA-ban többen tanultak klingonul, mint élő idegen nyelvet. Willam Shattnerre mégsem égett rá az űrhajós szerep, főszereplője volt a T. J. Hooker sorozatnak, de kétszer is játszott gyilkost a Columbo krimisorozatban. Legutoljára a Beépített szépség című film mindkét részében láthattuk, mint a szépségverseny kissé ütődött tulajdonosát.

A civilek űrutazása egy nagyon tragikus balesettel indult. Az USA-ban meghirdették a Tanár az űrben (Teacher in Space) programot, és 1985-ben két tanárnő, Christa McAuliffe és Barbara Morgan felkészítését kezdték meg. Végül az előbbire esett a választás, hogy az 1986 január 28-án felbocsátandó Challenger fedélzetéről tartson órát az amerikai diákoknak. A kilövés tragédiával és egyúttal az első civil űrutas halálával végződött. A tartalékos Barbara Morgan végül 21 év múlva a Discovery fedélzetén eljutott az űrbe!

Természetesen az oroszok sem akartak kimaradni az űrturizmusból származó bevételekből. Kezdetben 20, később 25 millió dollárért vittek fel civileket a Szojuz-TM illetve Szojuz-TMA űrhajók fedélzetén az ISS-re. Az első fizetős űrturista Dennis Tito volt 2001-ben. A magyar származású Charles Simonyi, az Excel és a Word kifejlesztője kétszer is repült, 2007-ben és 2009-ben.

A közelmúltban Magyarország bejelentette, hogy mostantól aktívabban vesz részt az űrkutatásban, várhatóan 2024-ben vagy '25-ben lesz magyar űrhajós. Amerikai együttműködés keretében az ISS-en fog a kiválasztásra kerülő, természettudományos végzettségű, de nem feltétlenül képzett pilóta honfitársunk dolgozni. De az Európai Űrügynökség, az ESA is megkezdte az űrhajós-jelöltek, és erre is sok magyar jelentkezett.

Az ISS-en filmet forgatnak civil színésszel, űrturisták jönnek-mennek, a kínai űrállomásról is nemrég tért vissza 90 napos küldetéséről a három fős személyzet. Lassan de biztosan benépesül az űr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése