Parlament

Parlament

2021. október 24., vasárnap

Az elárvult Láng

Egyre inkább az az érzésem, hogy már csak az én monomániám egy egyre inkább feledésbe merülő 56-os emlékműhöz, a Forradalom Lángjához kapcsolódó hagyományok felélesztése. Lugossy Mária fekete márványból készült láng-alakú emlékművét 25 évvel ezelőtt közadakozásból emelték néhai köztársasági elnökünk, Göncz Árpád javaslatára a Kossuth téren. Az emlékművet állítók szándéka szerint a Lángot minden év október 22-én ünnepélyesen fellobbantották és november 4-én, forradalmunk leverésének évfordulóján szintén ünnepélyesen eloltották.

Bár a Horn-kormány alatt, az 56-os forradalom 40. évfordulóján került sor az emlékmű felállítására, ez a hagyomány folytatódott az első Orbán-kormány alatt majd a szocialista kormányok nyolc éve alatt is, sőt, úgy tűnt, nem törik meg a második Orbán-kormány alatt sem. Ám az emlékművet a Steindl Imre-program keretében megújuló Kossuth térről eltávolították, és senki nem tudta, mi lett vele.

2015 októberében ezen a blogon és a YouTube-on is felhívást tettem közre, hogy a Forradalom Lángja kerüljön ismét felállításra, új helyszínnek a Március 15-e teret javasoltam. Abban biztos voltam, hogy a Lángnak már nincs helye a Kossuth téren, viszont a Petőfi-szobor környéke szintén ikonikus helyszín: a műegyetemi ifjak ide vonultak először, itt szavalta el Sinkovits a Nemzeti dalt, innen vonultak tovább a Bem-szoborhoz.

Mindenképpen szerettem volna kinyomozni, vajon mi lett az emlékmű sorsa, ezért emailt írtam a Steindl Imre-programirodának és a Budapest Galériának. Csak az utóbbitól kaptam választ:


Tisztelt Uram!

 A kérdéseire válszolva azt tudom mondani, hogy a nevezett alkotás a Kossuth tér "államosítása" során állami tulajdonba került (az más kérdés, hogy eredetileg sem volt a fővárosé, mivel állíttatója az '56-os emlékbizottság). Minek után tehát A forradalom lángja nincs fővárosi tulajdonban, így annak jelenlegi tartózkodási helyéről naprakész tájékoztatással nem szolgálhatok. Mindazonáltal információink szerint a szobrot a táti ipartelepen őrzik, állapota jó (kissé sérült). Ez ügyben Pap János úr tud több fölvilágosítással szolgálni (06/20/447-15-52). A levelében feltett utolsó kérdésére - tekintettel a fentiekre - nem tudok válaszolni.
Reméljük sikerül az emlékműnek méltó helyet találni!

Kiváló tisztelettel: Dr. Szerdahelyi Márk művészettörténész,
főmuzeológus Köztéri Képzőművészeti Osztály
BTM - BUDAPEST GALÉRIA 1036 Budapest,
Lajos utca 158. Telefon: (06 1) 388 6784/106 mell.
Fax: (06 1) 317 1001 Mobil: 06/20/222-77-09
E-mail: szerdahelyi.mark@mail.btm.hu

Fel is hívtam a megadott telefonszámot, és nagyon kedélyes beszélgetést folytattam a restaurátorral, aki azt is pontosan elmagyarázta, hogyan jutok el a telephelyükre. Mivel az Ötvenhatos Emlékbizottság élén Mécs Imrével október 23-tól november 4-ig minden este tüntetett a Kossuth téren a Lángért, azonnal tájékoztattam őket felfedezésemről, ők pedig nyomban értesítették a sajtót. A sajtó kérdésére aztán Wachsler Tamás, mint a Steindl Imre-program vezetője cinikusan azt mondta, azért nem mondták meg, hol az emlékmű, mert azt senki nem kérdezte, de jövőre, a 60. évfordulón ünnepélyesen újra felállítják majd.

Persze 2016 őszén ismét levelekkel bombáztam a Steindl Imre-programirodát, hogy hova szándékoznak felállítani a Lángot, de persze megint nem válaszoltak, de sikerült egy, a fővárosi közgyűlésnek benyújtandó tervezetre bukkannom, mely szerint a II. kerületi Nagy Imre térre kerül felállításra az emlékmű. Azonnal értesítettem Mécs Imrééket, akik tiltakozást fogalmaztak meg a másnapi közgyűlés elé kerülő tervezet ellen. Én pedig elmentem a Nagy Imre térre, ahol megállapítottam, hogy a közgyűlés csak színjáték, mert az emlékmű felállítása már javában folyik.

Eljött 2016. október 22-e, és valóban a Műegyetemtől a Bem térre tartó menet útba ejtette az újonnan felállított Lángot, ünnepélyesen fellobbantották, Tarlós István még beszédet is mondott. Gondoltam magamban, most már ez lesz az új szokás: a hagyományos fáklyás menet keretében kerül sor a Láng meggyújtására.

2017. október 22-én legnagyobb megdöbbenésemre már délelőtt, titokban meggyújtották a Lángot, a fáklyás menet pedig szépen elkerülte az emlékművet. Gondoltam, a következő évben résen leszek és időben figyelmeztetem a kormány nemzeti rendezvényekért felelős irodáját, hogy ne feledkezzenek meg az emlékműről:

Tisztelt Szervezők!

Elnézve a Szabadság Napja alkalmából kiadott programtájékoztatójukat (http://oktober23.kormany.hu/), úgy látom, hogy a Forradalom Lángjának ünnepélyes fellobbantása nem szerepel a rendezvénysorozatban, pedig a Nagy Imre tér pont útba ejthető lenne a Műegyetemtől a Bem térig tartó menettel, ha nem térnének le a Jégverem utcánál a rakpart felé.

Legnagyobb meglepetésemre levelemre válasz is jött egy bizonyos Hernádi-Várbíró Anitától:

Tisztelt Pál József Úr!

Köszönjük szépen az észrevételét, biztosat nem tudok Önnek ígérni, csak azt, hogy jövőre a rendezvény szervezése előtt felvetjük javaslatként a szervezőknek, hogy e fontos és jeles hagyományról ne feledkezzünk meg.

Tisztelettel: Hernádi-Várbíró Anita

Nosza, 2019-ben igyekeztem már idejekorán figyelmeztetni őket:

Tisztelt Szervezők, Tisztelt Hernádi-Várbíró Anita!

Bár már csak két hét van október 23-ig, még nem jött ki az idei ünnepi rendezvények részletes programja, ezért bízom benne, hogy az idei rendezvénysorozatba bekerül a Nagy Imre téri Forradalom Lángjának ünnepélyes fellobbantása. Tavalyi levelükben (lásd lentebb) megígérték, hogy felvetik a szervezőknek, hogy ne feledkezzenek meg erről a hagyományról.

Üdvözlettel Pál József

Nos, erre a levelemre már nem jött válasz, de a Láng megint árván maradt.

2020-ban a járvány miatt elmaradt a fáklyás felvonulás, de ekkor is volt egy levélváltásom a II. kerületi jegyzővel, mert november 1-én a Nagy Imre téren járva azt tapasztaltam, hogy nem ég a Láng.

Tisztelt Önkormányzat!

Ma, vagyis november 1-én a Nagy Imre téren álló Forradalom Lángja örökmécses nem égett. Az alapítók szándéka szerint a lángnak október 23. és november 4. között lobognia kell. Mivel október 23. óta nem jártam a téren, nem tudom, hogy sor került-e idén a láng fellobbantására, vagy sem. Azt sem tudom, hogy a láng meggyújtása kerületi kompetencia-e.
Amíg a Láng a Kossuth téren állt, minden évben ünnepélyes keretek között került sor a Láng fellobbantására. A Nagy Imre térre való áthelyezése óta csak egyetlen egyszer, 2016-ban volt ünnepélyes ceremónia a Láng meggyújtásakor, de a következő években is meggyújtották, csak a ceremónia maradt el. Remélem, hogy nem megy feledésbe ez a szép hagyomány, amelyet még az 56-os szövetség és Göncz Árpád néhai köztársasági elnök hívott életre.
Kérem, hogy a Láng meggyújtásáról intézkedni szíveskedjenek, vagy amennyiben a főváros az illetékes, értesítsék a fővárosi önkormányzatot.

Tisztelettel Pál József

Bár vasárnap volt, a jegyző azonnal válaszolt:

Tisztelt Pál József!

A Forradalom Lángját ebben az évben is meggyújtották. A múlt hét végén azonban a Láng kialudt, azonban a kisnyomású gáz tovább szivárgott. Mivel a Magyar Állam átadta a szobor tulajdonjogát a Fővárosi Önkormányzatnak, így őket kerestük meg, hogy intézkedjenek. Holnap rákérdezünk, hogy miért nem intézkedtek.
Köszönöm, hogy felhívta a figyelmünket, mi magunk is fontosnak tartjuk a hagyomány megőrzését. 

Köszönettel és üdvözlettel: dr. Szalai Tibor jegyző

Gondoltam, hogy mivel a II. kerületnek is ellenzéki vezetése lett, méltóképpen fognak ünnepelni a Forradalom Lángja emlékműnél is, és amikor idén megtudtam, hogy az I. és II. kerület közösen ünnepel, a Facebook-on vetettem fel a Nagy Imre teret, mint lehetséges helyszínt. De megint írtam levelet mind a Nemzeti Rendezvények Irodának, mind a Rákóczi Szövetségnek, hogy ha lehetséges, a fáklyás menet ejtse útba a lángot.

Idén október 22-én is sor kerül a hagyományos fáklyás menetre a Műegyetemtől a Bem-szoborig. 2016-ban - forradalmunk 60. évfordulóján - még érintette a menet a Nagy Imre téren lévő Forradalom Lángja emlékművet, és sor került a Láng ünnepélyes fellobbantására. Sajnos azóta ez a szép hagyomány megszakadt, a menet rendre a Bem rakparton halad a Fő utca helyett, így nem érinti a Lángot.
A Forradalom Lángja emlékművet 25 éve, forradalmunk 40. évfordulóján Göncz Árpád néhai köztársasági elnök javaslatára közadakozásból emelték a Kossuth téren. Eredeti helyén minden évben sor került a Láng ünnepélyes fellobbantására illetve november 4-én az eloltására.
Ne hagyjuk feledésbe menni ezt a szép hagyományt a Láng mostani helyszínén sem! Idén is lobbanjon fel a Forradalom Lángja!

Üdvözlettel: Pál József

Természetesen sem választ nem kaptam, sem a fáklyás menet útvonalát nem módosították. Erről egy keserű Facebook-posztban számoltam be:


Úgy tűnik, a Forradalom Lángjának gyújtása-oltása ugyanolyan rutinszerű kötelesség lesz, mint a zászlók kihelyezése és beszedése. Kár, pedig szép hagyomány volt.

Viszont az idei megemlékezések is hoztak néhány vidám pillanatot. Például Soltész Miklós államtitkár beszéde a Bem-szobornál, ahol megtudhattuk, hogy a globalista neomarxista brüsszeliták már a spájzban vannak:

 

A Kétfarkú Kutyapárt békemenete során megint az én egyik dalomtól volt hangos a Szent István körút:


Végül pedig a miniszterelnök ünnepi beszédéből megtudhattuk, hogy 56 legfontosabb tanulsága az LMBTQ propaganda elleni küzdelem:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése