Parlament

Parlament

2021. október 3., vasárnap

Orbán Viktor az Unióról

Egy korábbi  posztomban is megírtam már, hogy Orbán néha a tényeknek homlokegyenest ellenkező dolgokat állít teljes meggyőződéssel, amely mögé aztán teljes mellszélességgel beáll az egész lakájmédia. Legutóbb nem is akárhol, hanem a kormany.hu-n jelent meg egy cikk arról, hogy  nagyobb befolyást kell kapnia Közép-Európának az Uniós politikai döntésekben. Orbán Andrej Babis cseh kormányfővel folytatott tárgyalásai után egy cseh konzervatív lapnak adott interjúban mondta: "Úgy érezzük, hogy a tényleges gazdasági teljesítményünkhöz és súlyunkhoz képest a mi befolyásunk az uniós döntésekre aránytalanul kicsi. Ezt meg kell változtatni."

Már több posztomban is hangoztattam, hogy a magyar emberek keveset tudnak az Európai Unió szervezeteiről és működéséről, ezért lehet nekik beadni a sok baromságot a brüsszeli bürokraták ármánykodásáról, a baloldali, marxista lobbi növekvő befolyásáról. Ebbe a sorba illeszkedik bele Orbán mostani kijelentése is.

Lépjünk egy lépéssel hátrább, és nézzük meg, mi a különbség egy szövetkezet és egy részvénytársaság között. A legfontosabb, hogy a szövetkezetekben az egy tag - egy szavazat elv érvényesül, míg a részvénytársaságban annyit ér a szavazatod, amennyi részvénnyel rendelkezel. Korábbi lakásunk lakásszövetkezetként működött, ott természetes volt az egy tag - egy szavazat elv. Persze a közös költséget már a lakás alapterülete alapján határozták meg, de a döntéshozatalban mindenkinek egyenlő súllyal esett a latba a véleménye. Mostani társasházunk közgyűlésén viszont a szavazatokat is a lakásméret alapján kell súlyozni, vagyis a nagylakásosok szava többet ér. Ha egy MOL kisrészvényes elmegy a MOL éves közgyűlésére, kap egy szavazógépet, melybe betöltik, hogy mennyi részvénye van, ennek arányában szavazhat.

De nézzünk meg egy országot. Képzeljük el, hogy a gazdagok szavazata többet érne, mint a szegényeké. (Az Alaptörvény vitája során egyébként volt egy olyan javaslat, hogy a gyermeket nevelők szavazata többet érjen, de ez aztán nem került be a végleges szövegbe).

Na, akkor az Unió most inkább szövetkezet, vagy inkább részvénytársaság, legalább is a döntéshozatal szintjén? Nos, a legfontosabb döntéshozó szervezet, az Európai Parlament 705 képviselője egyértelműen a tagországok lakossága arányában oszlik meg, így hazánknak 21 képviselője van, ami a teljes szám 3%-a. Az Unió politikai testületében, az Európai Tanácsban minden tagország Kormány- vagy államfője vesz részt, vagyis Magyarország 1 főt delegál a 27 fős testületbe, ez 3,7%, vagyis lakosságarányosan túlreprezentált, ráadásul vétójoga is van minden tagországnak, méretétől és gazdasági súlyától függetlenül. Hazánk ezt a vétót leginkább zsarolásra szokta használni, hogy az Unió ne érvényesíthesse hazánkkal szemben a jogállami követelményeket.

Hasonló a helyzet az Unió végrehajtó testületében, az Európai Bizottságban is: minden ország egy biztost, delegál, hazánkat Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos képviseli. Az uniós biztosok tekinthetők az Európai Unió minisztereinek. Itt is 3,7%-os a részvételünk, vagyis lakosságarányosan túreprezentáltak vagyunk.

Lehet, hogy hazánk gazdasági súlya meghaladja ezt a 3 illetve 3,7%-ot? No, akkor nézzük meg, hogyan viszonyul Magyarország GDP-je az Unió GDP-jéhez (2018-as adat): Unió - 18.736.855 millió USD, Magyarország: 161.182 millió USD. Vagyis hazánk GDP-je az Unió GDP-jének mindössze 0,86%-át teszi ki! A szintén 21 uniós képviselővel rendelkező Belgium GDP-je több mint háromszorosa a magyarénak, akkor ők mit szóljanak?

Vagyis - ellentétben Orbán állításával - Magyarország és a V4 országok az Európai Unióban jelenlegi gazdasági súlyukhoz képest a döntéshozatalban jelentősen felülreprezentáltak. Az tény viszont, hogy a folytonos orbáni ellenségkép-keresés miatt hazánk nem rendelkezik kellő lobbierővel a döntéshozatalban: a Fidesz képviselőit kitették az Európai Néppártból (bocsánat, kiléptek maguktól).

A tavaszi választások közeledtével egyre több lesz az ilyen kamu szöveg a Fidesz papagájkommandója részéről. Mindennek olvassatok utána, mert minden megvan a neten, csak egy kis utánajárás kérdése.

Ceterum censeo: Orbánnak buknia kell!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése