Parlament

Parlament

2021. szeptember 20., hétfő

Szamizdat

Van Orbán Viktornak egy blogja, a miniszterelnok.hu oldalon teszi közzé, és az a címe, hogy Szamizdat.

De mit is jelent a szamizdat szó. Etimológiailag nézve az orosz "önmaga" (сам) és a "kiadni" (издать) szavak összetételéből jön, azt jelenti: "saját kiadás". Az orosz "сам" előtag több szláv származású magyar szóban is megtalálható, ilyen pl. a "szamovár": варить = főzni, vagyis "magától főző készülék". De a híres tokaji szamorodni bor- és szőlőfajta neve is lengyelből származik (egykor Lengyelország volt a tokaji bor legnagyobb felvevő piaca, nem véletlenül galíciai zsidók közül kerültek ki a tokaji borkereskedők): önmagától termő, azaz szemben az aszúval a szamorodninál egyben szüretelik az ép és töppedt szemeket.

Nem véletlen, hogy a múlt századi keleteurópai önkényuralmakban magánkiadásként kiadott politikai irodalmat is "szamizdat" néven illetik: tipikusan orosz műfaj, mely természetesen a '70-es és '80-as években Lengyelországban és Magyarországon élte virágkorát. Itt nemcsak olyan Magyarországon betiltott könyvekre kell gondolni, mint Szolzsenyicin Gulag-szigetcsoportja, vagy Orwell művei (Állatfarm, 1984), de neves hazai szerzők, szociológusok munkáira, pl. Haraszti Miklós Darabbér, Kornai János Hiány. A szamizdat folyóiratokat butik-irodalomnak is nevezik, mert az először írógépeken és stencilgépeken sokszorosított, később már kezdetleges nyomdai technikával előállított kiadványokat úgynevezett szamizdat-butikokban lehetett megvenni vagy megrendelni. Ilyen szamizdat-butik működött pl. ifj. Rajk László Galamb utca 3. alatti lakásában is.

Hogy megosszam egyik magánélményemet is: 1980-ban egyik tankörtársam Demszky Gábor húgát vette feleségül. Demszkyék lakásában magam is többször jártam az Eszék utcában, ahol szintén működött stencilgép. Tankörtársam igazi keleteurópai autós üldözésekről számolt be: a titkosrendőrség Ladái Demszky Trabant Combiját próbálták utolérni a Bocskai úton.

A legismertebb szamizdat folyóirat a Kis Jánoshoz kötődő Beszélő volt. Nemrég a legendás SZDSZ-alapító filozófusról a Fidelitas ifjú harcosai ezt találták posztolni: „A bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és emberei még mindig hatalmon vannak. Nem hiszed? Tudtad például, hogy Kis János az SZDSZ alapító tagja és első elnöke volt, és közel harminc éve tevékenykedik a CEU tanáraként? A baloldalnak csak a hatalom megszerzése számít. Emlékezzünk erre a 2022-es választáson is.” 

Értitek? Az "SZDSZ" és a "CEU" már olyan billog, amit ha rásütsz politikai ellenfeledre, már rögtön kriminalizáltad is. Pedig Kis Jánosra sok mindent rá lehet mondani, de azt, hogy számára csak a hatalom megszerzése lenne a fontos, azt nem. A '80-as években saját egzisztenciáját veszélyeztette politikai tevékenységével, soha nem töltött be közhatalmi pozíciót, még csak országgyűlési képviselő sem volt. Az 1988-as Batthyány-örökmécsesnél zajló tűntetésen személyesen védte Orbánt a rendőröktől. Nemzetközileg elismert filozófus, aki elég autonóm személyiség ahhoz, hogy ne álljon be egyetlen politikai párt zsoldjába sem.

Ezt a hosszú bevezetőt azért tartottam, mert egyrészt vérlázító, hogy az illegálisan, politikai üldöztetés mellett létrejött szamizdat irodalomhoz hasonlítja Orbán egy állami pénzből fenntartott és szponzorált internetesen oldalon megjelenő agyrohamait, másrészt legutóbbi posztjában olyan hazugságözönt ontott ránk az elűzött CEU-val kapcsolatban, hogy abban az írásban még a pont meg a vessző sem volt igaz.

Írását ezzel a felütéssel kezdi: "Kizökkent az idő!". Nos, a Hamletből vett idézet így folytatódik: "Ó kárhozat, hogy én születtem helyre tolni azt!" - Értitek? Csakis Orbán képes a sarkából kibillent világot visszabillenteni tengelyébe! De a kizökkent idő mégiscsak jó hasonlat, hiszen Orbán írásában pont arról a kétnapos konferenciáról ír, melyről egy hónappal ezelőtt a Magyar Nemzet úgy tudósított, mint megtörtént eseményről, mert az újságíró véletlenül egy hónappal korábbra írta be a naptárába.

Azon poénkodik Orbán, hogy a libernyákok a konferenciát a CEU Nádor utcai épületében tartották, pedig azt állítják, hogy a CEU el lett üldözve. Lám, mégis itt vannak! "Vajon hogyan egyeztették össze egyetemi fellépésüket azzal a hazugsággal, hogy a CEU-t a magyar kormány elüldözte Budapestről?" - teszi fel a kérdést Orbán, akinek pontosan tudnia kell, hogy éppen az ő aláírása hiányzik arról az államközi megállapodásról, amely lehetővé tette volna, hogy a CEU amerikai diplomát adó szakjai Budapesten maradhassanak. Pont aznap nyitotta meg bécsi kampuszát a CEU az osztrák tudományos akadémia elnöke, a tudományos és technológiai miniszter valamint Bécs polgármestere jelenlétében, amikor Orbán a Puskás Ferenc Aréna avatásán parádézott. Az osztrákoknak a tudomány, nekünk a cirkusz!

"A ’90-es években Soros hűséges szövetségese, Magyar Bálint, a liberális-exkommunista kormány oktatási minisztere olyan szabályt hozott, amely a magyar egyetemekkel szemben indokolatlan versenyelőnyt biztosított a Soros-egyetemnek." - Ebben a mondatban csak a '90-es évek igaz: 1993 óta, vagyis Antall József miniszterelnöksége óta adott ki amerikai diplomát a CEU Magyarországon (előtte Pozsonyban majd Prágában próbált gyökeret verni). A híres, gyakran idézett, Soros által Magyar Bálinthoz címzett levél 2007-ből származik, abból az időből, amikor a Közép-európai Egyetem megalapításával létrejött az a kettős identitás, amelyben a KEE mint hazai fogadó egyetem magyar diplomát, a CEU, mint amerikai vendégegyetem amerikai diplomát adott ki. Érdekes, hogy jogvégzett emberek, Orbán Viktor és Varga Judit érvelnek "indokolatlan versenyelőnnyel", amikor a CEU nem volt nevesítve a felsőoktatási törvényben, csak egyszerűen olyan lehetőségekkel élt, melyekkel más külföldi egyetem nem.

"Valamennyi egyetem gond nélkül teljesítette a jogszabályi feltételeket. Egyetlen kivétel volt: a Soros-egyetem." - folytatja Orbán. Igen, a ravasz kodifikátorok megpróbáltak egy olyan feltételt írni a felsőoktatási törvény módosításába - nevezetesen a székhely szerinti felsőoktatási tevékenység meglétét - ami a többi külföldi egyetemnél már alapból megvolt, egyedül a CEU-nál nem. Csakhogy ezt a feltételt a CEU rekord idő alatt, hét hónappal a törvény kihirdetése után teljesítette! Ekkor döntött úgy Orbán keresztapa, hogy az államközi szerződést ennek ellenére nem írja alá!

Örülök, hogy Orbán ezt a hazugságáradatot saját neve alatt, "szamizdat"-ként adta ki. A hazugság bélyege rajta szárad, ezt nem kenheti a lakájmédiára. Úgy viselkedik, mint egy gyerek, aki miután rossz fát tett a tűzre, kisebbíteni akarja a kárt, amit okozott. Politikai téren Orbán megragadt egy tizenkét éves vásott utcagyerek szintjén, aki képtelen a felelősség-vállalásra.

De ennél rosszabb a helyzet, mert a CEU elűzése Vlagyimir Putyin személyes kérésére, vagyis egy idegen hatalom érdekében történt, ami nyílt hazaárulás. Orbánnak buknia kell!

#stoporban #istandwithceu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése