Parlament

Parlament

2021. szeptember 17., péntek

Az elhallgatott előválasztás

El tudnátok-e képzelni, kedves olvasóim, hogy Amerikában egy országos televíziós csatorna egyszerűen nem tudósítana a Demokrata Párt előválasztásáról, a kampány eseményeiről, a jelöltek vitáiról és az elnökjelölő konvencióról. Ezt még a Trumphoz hű Fox News sem merte megtenni, pedig az egy magán társaság. Most képzeljétek el ugyanezt egy, az adófizetők pénzéből fenntartott csatornával.

Nálunk az MTVA elnöke eddig csak a hírhamisító nevet érdemelte ki, mostantól azonban joggal tarthat igényt a hírelhallgató Papp Dániel névre. Hónapok óta tart ugyanis Magyarországon hazánk egyik legjelentősebb belpolitikai eseménye, az ellenzéki előválasztás. Kétségtelen tény, hogy a Fidesz a 2020. évi CLXVII. törvénnyel jelentősen hozzásegítette az ellenzéket, hogy végre-valahára összefogjon. A módosított, alkotmányozó többséggel meghozott választási törvény ugyanis kimondja:

Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább tizennégy megyében és a fővárosban – legalább hetvenegy egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

A korábbi választási törvényben még kilenc megyéről és 27 egyéni körzetről volt szó. A kormány eredeti előterjesztésében 50 egyéni választókerület szerepelt, de Volner János független (?) országgyűlési képviselő, volt sértett jobbikos, egyben a Volner Párt elnöke módosító javaslatában a már idézet változatra tett javaslatot. Nem pontosan értem, mi lehetett a Fidesz célja a választási törvény ilyen brutális módosításával. Talán az, hogy az ellenzék összefogásánál majd azt kommunikálják: lám minden politikus Gyurcsány köpenyéből bújt elő, visszatér a Gyurcsány korszak, és majd mindenki megijed és még többen szavaznak a Fideszre.

Egy korábbi posztomban már megírtam, hogy jóval a '18-as választások előtt, 2015-ben Bokros Lajos mozgalmat indított, hogy egy táborba próbálja összeterelni a demokratikus ellenzéket. Igen, akkor a demokratikus ellenzékbe még nem értettük bele a Jobbikot, úgy gondoltuk, hogy menni fog nélküle is, de a Fidesz úgy beletelepedett a centrumban, hogy tőle sem jobbra, sem balra nem lehet önállóan nyerni.

Azóta - bár befogott orral - de bevettük sorainkba az egyébként vidéken rendkívül beágyazott és népszerű, de korábban nyíltan cigányozó-zsidózó szélsőjobboldali pártot. Végül is ugyanezt tették Izraelben is, mert csak így tudták leváltani az egyre vállalhatatlanabb korrupciós botrányokba keveredő Netanjahut. Igaz, Izraelben arányos választási rendszer van, réérnek a pártok a választások után egyezkedni. Ez nálunk már nem lehetséges.

Nálunk más utat kellett járni, ezért rendkívüli összefogással, közadakozásból és nagyon sok önkéntes áldozatos munkájával megszületett az ellenzéki előválasztás forgatókönyve, és zökkenőmentesen zajlik a lebonyolítása is. Az összefogás pártjai az egyéni választókerületekben jelölteket állítottak, ezek ajánlásokat gyűjtöttek, augusztus 23-ig 400 aláírást kellett összegyűjteni annak, aki képviselőjelölt-jelölt akart lenni. A miniszterelnökjelölt-jelölteknél szigorúbb feltétel volt, nekik húszezer aláírásra volt szükségük, hogy bekerüljenek az előválasztás első fordulójába.

Ez végül ötüknek sikerült: Karácsony Gergelynek, Fekete-Győr Andrásnak, Dobrev Klárának, Jakab Péternek és Márki-Zay Péternek. A képviselők előválasztása egy fordulós lesz: szeptember 18-26 között kerül rá sor, az online szavazásra való előregisztrációt már a héten meg lehetett tenni. A miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztására két fordulóban kerül sor: a képviselőjelölt választással egy időben lebonyolított első forduló után a három legtöbb szavazatot kapott jelölt marad állva, közülük az október 4-10 között lebonyolítandó második fordulóban kerül kiválasztásra Orbán Viktor kihívója.

Mivel Petra lányom a választások idején már nagykorú lesz, jogosult az előválasztáson való részvételre is, ezért megkülönböztetett figyelemmel kíséri az eseményt. Követte az ATV-ben a miniszterelnökjelölti vitát, melyet Simon András vezetett rendkívül jól, és megnézte a YouTube-on a mi kerületünk jelöltjei közötti vitát is, amit Gulyás Márton alias Partizán moderált.

Kétségtelen tény, hogy a rendszerváltozás utáni egyik legérdekesebb politikai esemény tanúi lehetünk: egy közjogi kötelezettséggel nem bíró, mégis valamennyi résztvevő által komolyan vett és betartott előválasztási rendszert dolgoztak ki pártok, civilek, önkéntesek. De ennek az eseménynek nem lehet mindenki tanúja. Aki a közszolgálati televízióból próbál tájékozódni, annak számára az előválasztás nem létezik, mert még egy fél mondat erejéig sem kerül megemlítésre az évi több mint százmilliárd adófizetői forintból fenntartott állami médiában.

Ezt a tényt a jogásznak készülő Petrával is megvitattuk, megállapítva, hogy a tájékoztatási kötelezettség ilyen szintű elmulasztása súlyos törvényszegés. És lám, ha nagy szellemek találkoznak, Németh Péter újságíró hasonló meggondolások alapján feljelentést tett a Magyar Televízió ellen. (Persze ne legyünk naivak, sejthetjük a végeredményt).

Tudjuk, hogy tavasszal a tényleges választáson csak pártlistára és kerületi jelöltre szavazunk, miniszterelnökre nem. Így ha nem a szájunk íze szerint alakul a miniszterelnöki előválasztás, akkor sem lesz az a rossz érzésünk, hogy egy nemszeretem jelölt neve mellé kell tenni az ikszet. Még nem tudhatjuk, hogy beválik-e Orbán még tavaly decemberben forralt terve, hogy az egy táborba terelt ellenzék inkább elriasztja a szavazókat. Most mindenesetre ráerősítenek a Stop Gyurcsány stop Karácsony petícióra, amivel egyúttal aktualizálhatják a Kubatov-listát is.

Egy sikeresen lebonyolított előválasztás után az ellenzék még nagyon sok gesztust tehet, bár az állami média figyelmére továbbra sem számíthat majd:

  • Nem lenne értelmetlen egy árnyék-kormányt alakítani;
  • Bár az új köztársasági elnököt még a régi parlament fogja megválasztani, okos lenne, ha sikerülne az ellenzéknek közmegegyezéssel egy köztiszteletnek örvendő ellenjelöltet jelölnie, ily módon is felmutatva az egységet;
  • Esetleg egy száznapos programmal is előállhatnának még a választások előtt. Ne felejtsük el, hogy az összefogáson belüli pártösszetétel már az előválasztás során előáll, a választásokon ez már nem változik.
A közmédia mérsékelt figyelme közepette izgalmas tavasznak nézünk elébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése