Parlament

Parlament

2021. október 11., hétfő

Az ezredik!

Megvan az ezredik geoládánk! Majdnem pontosan 14 év alatt kerestünk meg az országban (néhányat határon kívül is) ezer elrejtett ládát/dobozt/kapszulát/tégelyt, benne jelszóval, naplófüzettel, ajándékokkal.

2007 nyarán, erdélyi utazásunk előtt szereztem be egy MyGuide GPS-t, hogy segítsen tájékozódni a román utakon. A magyar fejlesztésű iGo navigációs szoftver futott rajta, és ha hiszitek, ha nem, egy jó darabig kizárólag autós térképpel kerestük a geoládákat. Nem is eredménytelenül.

A fenti képen a megtalálási statisztikánkat láthatjátok. Jól látszik, hogy az első hat évben évente kb. száz ládát találtunk meg, igaz, 2009-től turistatérkép is volt már az eszközön, 2012-ben pedig beszereztem egy igaz túra-GPS-t.

Első geoládánkat a 2007-es őszi szünetben találtuk meg a Budai-hegységben, az Árpád-kilátónál Katival, Orsival és Petrával (Bori valamiért nem volt velünk).

Első ládakeresésünk 2007 november elején

Az utolsó nyolc évben viszont felére csökkent a ládakereső aktivitásunk, ez alatt már csak 400 ládát találtunk meg, hetente átlag 1-et. A két nagylányt már nem érdekelte a ládázás, Petrát sem motiválták a ládában található ajándékok, és sok elfoglaltságot adott a szentendrei és angyali-szigeti telek is. Ha rápillantotok a fenti grafikonra, láthatjátok, hogy egy-két aktív időszakot leszámítva kevesebb a színes rész, mint 2013 előtt.

A fenti térképen találataink földrajzi elhelyezkedését láthatjátok. A Budapest környéki ládák fogyóban vannak, messzebbre meg csak több napra érdemes menni. 2009-től hét éven keresztül voltak Geocaching teljesítménytúrák is: 2009-ben a Börzsönyben, 2010-ben a Vértesben, 2011-ben a Mátrában, 2012-ben a Budai-hegységben, 2013-ban Karancs-Medves-ben, 2014-ben a Pilisben, 2015-ben pedig a Balaton-Felvidéken. Sajnos ennek a sorozatnak vége szakadt, de rendületlenül őrzöm az ezeken a túrákon begyűjtött jelvényeket.

Sajnos 2020 tavaszán a túra-GPS-szem végérvényesen tönkre ment, azóta már csak telefonnal kesselek, ami azért nem olyan rossz. 2007 óta ugyanis nagyon sokat fejlődött a műholdas navigáció: az amerikai GPS rendszer mellett itt az európai Galileo, az orosz GLONASS, a kínai BeiDou és a japán QZSS. A mai úgynevezett kétfrekvenciás GNSS (Global Navigation Satellite System) chipek már képesek több rendszer egyidejű vételére. Ilyen chip van az én mobiltelefonomban is, amihez hozzájön még a cellainformáció alapján történő helymeghatározás, vagyis gyakorlatilag sohasem fordul elő, hogy egy telefon a műholdakra várjon. Viszont az online térkép eléréséhez szükség van legalább 4G mobilnetre, ami nem biztos, hogy van a hegytetőn, ezért ilyenkor nem árt letölteni előre a térképrészletet.

Amióta Petra barátnője szüleinek túratársaival elmegyünk néha túrázni, ismét növekedni kezdett a találataink száma. 900. ládánkat 2019 szilveszterén találtuk meg köröshegyi közös szilveszterezésen.

A gyerekek megtalálják a 900. ládát a Kereki várnál (2019.12.30)

A 950. ládánkat pont Petra 17. születésnapján találtuk meg Pécelen.

Petra és Bori egy születésnapi piknikkel egybekötött ládázáson (2021.03.28)

Az ezredik láda megtalálására szintén túratársakkal együtt került sor a Bakonyban, a Kőris-hegy tetején. Ráadásul egy elég hosszú túra - majdnem 32 km lett a vége - során került sor az ünnepélyes megtalálásra, vagyis a jó társaság és a sportteljesítmény emelte az esemény fényét.

Az 1000. láda megtalálása

A túra útvonala a világűrből

Útvonal és magasságprofil

Az útvonalat a turistautak.hu-ra feltöltve 1000 m-es szintet számolt ki!

Ami a magyarországi geokessereket illeti, a legtöbb találata egy Mikulás nick-nevű kessertársnak van, aki nemrég érte el 5000. találatát. 1000 találattal mi csak a 395. helyen tanyázunk.

Egyszóval jó mulatság volt. Még egyszer hálásan köszönöm a családomnak, hogy elviselik ezt a hobbimat. Továbbra is kövessétek megtalálásainkat a geocaching.hu oldalon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése