Parlament

Parlament

2022. december 14., szerda

Holnapig már nem küldik vissza

Régen hallottunk hőseinkről, akik mindig közösen töltik ki a nemzeti konzultációs kérdőíveket, és mindig örülnek egy kis hosszabbításnak. Ezt a legutolsó konzultációt, a szankciós konzultációt is meghosszabbították, de barátaink egyre inkább úgy érzik, hogy az orruknál fogva vezetik őket.

A MÁV járműjavítóban dolgozóknak az olajszankciókról az volt a véleményük, hogy alapvetően a magyarországi ársapka okozott ellátási nehézséget, több szaki azért késett a délutáni műszakból, mert nem tudott tankolni. Azok, akik nemcsak az állami híradót nézik, megtudhatták, hogy nem a szankciók, hanem a magyarországi árkorlátozás miatt állt le az üzemanyagimport, ráadásul az olcsó benzinnel komoly seftelés is folyt, ezért az előző évekhez képest 30%-kal emelkedett a fogyasztás. A brigád a kérdést azzal zárta le: Dugja fel magának Orbán az ársapkát!

A határrendőrség fiataljai a körzetben pont azon nevetgélnek, hogy október közepe óta - amióta elindult ez a szankciós konzultáció - a magyar kormány már hozzájárult a nyolcadik szankciós csomaghoz is, sőt, Szijjártó Péter nemrég úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatók az előkészítés alatt álló kilencedik szankciós csomag intézkedései is. Most akkor megvárják az emberek véleményét, vagy miért kell nekünk itt ikszelgetni, ha az előző hét csomagon túl még további két csomagot a megkérdezésünk nélkül megszavaznak?

Mérnök úrék külföldi újságokat is olvasnak, külföldi televízióállomásokat is néznek, ezért jól tudják, hogy más országokban komoly erőfeszítéseket tesznek a gázellátás diverzifikálására és az alternatív energiaforrások kutatására. Orbán és Szijjártó mindössze annyit tettek, hogy 2021 októberében új gázszerződést kötöttek az oroszokkal, melyben 15 évre elkötelezték magukat, de az árat titkosították, majd pár héttel az orosz-ukrán háború kitörése előtt Orbán ismét kiment tárgyalni Putyinhoz, hogy a hosszú asztal mellett további gázért kuncsorogjon, végül Szijjártónak sem jutott más eszébe, mint hogy Lavrovnál próbáljon gazsulálni egy kis plusz gázért. Mérnök úr gyárában nagyon nagy a földgázfelhasználás, amit most nagyon drágán tudnak beszerezni, de ezért egyértelműen a magyar kormányt hibáztatják.

Molnár Gyula formakészítő lánya egy szállodában dolgozik, és arra panaszkodik, hogy nem azért kevés a vendég, mert a szankciók miatt elmaradtak az orosz turisták, hanem mert a magyarok a SZÉP-kártyára már élelmiszert is vásárolhatnak, így eszük ágában sincs wellnesshétvégére jönni Zalakarosra. Kisöccsének az iskolában már év eleje óta nincs fizikatanára, és szülei nem hiszik, hogy ez is az orosz szankciók miatt van.

A gazdakörben sem veszik be azt a maszlagot, hogy Európa egyik legmagasabb élelmiszer-inflációja azért van nálunk, mert elhibázottak a brüsszeli szankciók. Az évszázad legnagyobb aszálya miatt a gabonatermés a harmada volt az átlagosnak és a madárinfluenza miatt szárnyasból is kevesebbet termeltek. Az állami kompenzáció kevés, ha pedig nagyon emelik az árakat, az import hazavágja őket. Egye Orbán az ársapkás nulláslisztben panírozott csirkefarhátat! - írták rá a konzultációs ívre.


A kovácsüzem munkásdalárdája egy új dalt gyakorol lelkesen, amelyik az elhibázott brüsszeli szankciókat gúnyolja ki. Úgy gondolják, hogy nem a szankciók elhibázottak, hanem a kormány egyoldalú oroszbarátsága és a 2021. év őszi és 2022. év tavaszi osztogatós gazdaságpolitika. Ahogy Wágner szaki mondta, bolond ember, aki a lejtőn a fék helyett a gázt nyomja.

Márton és Rózsi már két gyermeket nevelnek, nagyobbik fiuk két év múlva már iskolába megy. Eddig lelkesen visszaküldtek minden konzultációs kérdőívet, de most mintha valami eltört volna bennük. Egyre többet gondolkodnak azon, hogy hanyatló nyugat ide vagy oda, mégiscsak külföldön kéne szerencsét próbálni. Addig is esténként, ha nagyon unatkoznak, megnézik a szankciós kérdéseket jelnyelven a YouTube-on, amelyet azoknak a siketeknek és nagyotthallóknak készíttetett a kormány, akik még olvasni sem tudnak, de a "szankció" szót még jelnyelven is megértik. Ha este Rózsikának nincs kedve a szexre vagy csak megjött a hónapja, csak bemutatja a "szankció" jelet jelnyelven, Marci rögtön tudja, hogy ma ne sokra számítson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése