Parlament

Parlament

2022. február 2., szerda

Oly távol vagy tőlem

Ma az orosz medve kijött a barlangjából, meglátta árnyékát és morogva visszacammogott. Hosszú szibériai télnek nézünk elébe.

Öt évvel ezelőtt pontosan ezen a napon ezt posztoltam a fácsén:

2017. február 2.-án Putyin Budapesten járt. Furcsa módon akkor azt kértük tőle, hogy ne kelljen az orosz-magyar gázszerződésben lekötött teljes gázmennyiséget lehívnunk. Akkor az amerikai cseppfolyós gáznak köszönhetően a gáz tőzsdei ára olcsóbb lett, mint az orosz gáz, ráadásul a villamosenergia ára is. Le is állítottuk a frissen avatott százhalombattai és gönyűi korszerű kombinált ciklusú gázerőműveinket, az E-On fontolgatta is a gönyűi erőmű lebontását.

És hogy mit kért Putyin cserébe? Egyrészt a paksi erőműbővítés felgyorsítását. Ki is nevezték még 2017 tavaszán Süli Jánost, hogy miniszteri rangban felügyelje a beruházást. Süli hamarosan konfliktusba is került a korábbi kormánybiztossal, Aszódi Attilával, aki a biztonság és az uniós szabványok kárára semmiféle engedményre nem volt hajandó. Abból a csatából Süli került ki győztesen, Aszódit - mint utóbb kiderült - még Pegazussal is lehallgatták.

Putyin másik kérése a CEU betiltása volt, melynek - jó tanítvány módjára - Orbán azonnal igyekezett eleget tenni: két hónap múlva már megvolt a lex-CEU, az egyetem működését ellehetetlenítő törvény, melyet négy év után nyilvánított Unió-ellenesnek a luxembourgi bíróság.

Mostanra jelentősen változott a világ. Az Uniót a populisták meggyengítették, és energiaválsággal is szembe kell néznünk. Oroszország, megérezve Európa megroppanását, növelni igyekszik pozícióit Ukrajnában. Ehhez uniós partnereket próbál találni, és Orbán személyében meg is találta az egyiket. Még ősszel új hosszútávú gázmegállapodást kötöttünk Oroszországgal, Putyin feltétele mindössze annyi volt, hogy asszisztáljunk Ukrajnának a gáztranzitból történő kizárásában. Jellemző módon a megállapodást az MVM részéről aláíró Kóbor György az aláírás másnapján lemondott hivataláról.

A gázmegállapodás évi négymilliárd köbméter orosz gázról szólt, mely nem fedezi teljesen a magyar igényeket, a villamosenergia megdrágulása miatt a gázerőművek is csutkára ki vannak terhelve. Kéne még olcsó gáz, mert hetekkel a választások előtt kerül veszélybe a Fidesz csodafegyvere, a rezsicsökkentés. El is ment Orbán Putyinhoz kuncsorogni Moszkvába, ám ott teljes megalázás jutott neki osztályrészül.

Cáratyuska nem engedte Orbánt tíz méternél közelebb magához sem az extra hosszú, öt órás tárgyaláson, sem pedig az ezt követő sajtótájékoztatón.



Meg is volt az oka a hűvös fogadtatásnak: Paks-2 létesítési engedélyét az OAH megtagadta, Süli János ezúttal Palkovics Lászlóval vívott asszót a kérdésben. Ráadásul az Unión belül a zsigerien oroszellenes Lengyelország a legfőbb szövetségesünk, sőt, könnyen lehet, hogy hazánk a NATO felvonulási területe is lehet egy Ukrajna elleni orosz katonai fenyegetés esetén.

Gázügyben semmi konkrétumban nem sikerült megállapodni:


Pedig Deák Dániel, a XXI. Század Intézet hülyegyereke ezt posztolta ki:


Persze, ötödéért! Ahhoz hány brokit kell leszopni?
Orbán nem is győzte hangsúlyozni: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkenés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkenés:


Komoly házifeladatot kapott Orbán, nagyon meg kell dolgoznia azért a plusz egymilliárd köbméterért. Csak találgatni lehet:
  • Tegyen meg mindent, hogy felgyorsuljon Paks-2;
  • Vétózzon meg minden oroszellenes határozatot az Unióban;
  • Akadályozza meg, hogy a NATO csapatokat és fegyvereket küldjön Magyarországra;
  • Ukrajna uniós és NATO-csatlakozását minden erővel akadályozza.
Mostmár nem számít a korábban emlegetett diverzifikáció a gázellátásban. Orbán egyértelműen orosz köldökzsinórra kapcsolja hazánkat.

Nagyon veszélyes játék kezdődik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése