Parlament

Parlament

2022. január 31., hétfő

Tényleg hungarofób a baloldal?

Tudjátok, hogy szenvedélyesen nézem reggelente az állami híradót, mert szinte minden nap találok benne valami gyöngyszemet. Ma reggel például - miközben nem esett szó az éleződő orosz-ukrán konfliktusról vagy a készülő tanársztrájkról - több mint öt percet szenteltek annak a hírnek, hogy az RTL Klub magyar feltalálók legendájának lerombolásával akarja a "merjünk kicsik lenni" mondásra fogékony szavazókat a baloldalnak megnyerni.

Nos, annak ellenére, hogy az RTL Klub nem áll be abba a sorba, hogy híradójában állami alamizsnáért állami propagandát nyomjon, bulvárműsorai nem kifejezetten a baloldali szavazóknak szólnak. A Fókusz Plusz január 29.-ei tematikus adása is inkább volt szenzációhajhász, mint nimbuszromboló.

Arról van ugyanis szó, hogy ha külföldön járunk, gyakran szembesülünk azzal a ténnyel, hogy nagyjainkat nemcsak nem ismerik, de gyakran találmányaikat is másnak tulajdonítják. A műsor olyan magyar találmányokon megy végig, melyeket más országokban másnak tulajdonítanak (ez egyébként nemcsak magyar találmányokkal van így: ki találta fel a rádiót, Popov, vagy Marconi, ki a villámhárítót, Franklin, vagy Lomonoszov?)

Az RTL-féle tabudöntögető műsor Irinyi Jánosról, Neumann Jánosról, Asbóth Oszkárról, Jedlik Ányosról és Puskás Tivadarról szólt.

Irinyi Jánosról, a biztonsági gyufa kifejlesztőjéről Nyáry Krisztián is ír Merész magyarok című könyvében, aki már 19 évesen, az egyetemen kifejlesztett egy foszfor-alapú gyufát. Rómer István gyufagyáros lányának udvarolt, cserébe a gyáros megkapta a találmány minden jogát. Aztán ő is létesített gyufagyárat Pesten, de műtrágyagyártással is kísérletezett. A modern vegytan első hazai népszerűsítője volt, de szokásos magyar sors volt az övé, koldusszegényen halt meg. Kétségtelen, hogy a világon számos helyén kísérleteztek a biztonsági gyújtó kifejlesztésével, és már egy mai gyufa összetételének semmi köze sincs Irinyi találmányához, de ez semmit sem von le Irinyi érdemeiből.

Ha külföldön valakit megkérdezel, ki találta fel a számítógépet, talán legutoljára fogja Neumann nevét említeni. Neumann elméleti matematikus volt és a tárolt programvezérlésű számítógép elméleti alapjait fektette le, de természetesen számítógép építésének tervezésében és közvetlen irányításában sohasem vett részt. Ettől függetlenül Neumannt a 20. századi természettudomány legnagyobbjai között tartják számon.

Asbóthról viszont már régóta lehet olvasni, hogy egy kókler volt: az általa kifejlesztett helikopter önállóan sohasem volt képes A-ból B-be eljutni, és csak kötelekkel kipányvázva merték felengedni. Asbóth már egy két évtizede meglévő találmányból indult ki, de az egyik legfontosabb dolgot, a repülő szerkezet stabilan tartását és irányítását nem tudta megoldani. Bár a franciák már 1907-ben (két évtizeddel Asbóth előtt!) reptettek vertikális rotorú szerkezetet, a biztonságosan irányítható farokrotoros helikopterre 1942-ig várni kellett.

Jedliknél az RTL műsora a feltaláló szódavízzel való kapcsolatát boncolgatja, megállapítva, hogy szénsavval dúsított víz volt korábban is, Jedliknek két érdeme van: a szódavíz ipari előállítása, másrészt a fröccs feltalálása (kezdetben németesen spriccnek hívták, Jókai javaslatára lett a kedvelt ital neve fröccs). Nem tudom, hány nemzet van, ahol a bor-víz arány tekintetében ennyifajta fröccsöt illetnek saját névvel: kisfröccs (1:1), hosszúlépés (2:1), nagyfröccs (1:2), sportfröccs (1:4), viceházmester (2:3), házmester (3:2), háziúr (4:1). A műsor épp hogy csak megemlíti Jedlik jelentősebb találmányát az "öndelejező" dinamót. Mivel Jedlik paptanár volt, tömeggyártásig nem vihette találmányát, így azt ma a világban Siemens-nek tulajdonítják.

Na és mi a helyzet a telefonközponttal? Az is egy Charles Scribner nevű amerikai nevére van szabadalmaztatva, de Puskás Tivadar jelentős ötletadó volt, és Magyarországon Puskás öccse, Puskás Ferenc (nem a labdarúgó!) létesített kézikapcsolású telefonközpontot (ennek első főmérnöke egyébként Nicola Tesla volt). Puskás Tivadar igazán jelentős találmánya a telefonhírmondó volt, amit nyugodtan tekinthetünk a rádió elődjének is.

Az RTL műsora megemlít három olyan magyar feltalálót, akiknek találmányát nem vitatják a világban: Bíró László golyóstollát, Goldmark Károly színes televízióját és mikrobarázdás lemezjátszóját, valamint Kandó Kálmán villanymozdonyát. Tény, hogy a mai televíziók már sem a jelátvitel sem a képmegjelenítés tekintetében nem hasonlítanak Goldmark találmányára, ahogyan a villanymozdonyok sem Kandó fázisváltós villanymozdonyához. Vagyis Kandóról is elmondható, hogy jelentőset alkotott a villamos vasúti vontatás terén, melyben a Kandó-mozdony éppúgy egy mérföldkő volt, mint Goldmark találmánya a televíziózásban, vagy Puskás fejlesztése a távközlésben. Az RTL műsora ezt az adás végén ki is hangsúlyozza, inkább csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy ne csodálkozzunk, ha ezeket a számunkra olyan fontos feltalálókat külföldön nem is ismerik. Nem hungarofóbiából, magyargyűlöletből, hanem azért, mert az ipari világban számos helyen folyt párhuzamos fejlesztés, számos megoldás született, ezek közül sok zsákutcának bizonyult más viszont hatalmas utat járt be.

De miért érdeke a közszolgálati híradónak, hogy számos fontos hírt mellőzve azt terjessze, hogy a baloldal célja a nimbuszrombolás, a hungarofóbia és a "merjünk kicsik lenni" eszme hirdetése? Mert ez is beletartozik abba az ellenzékről terjesztett világképbe, hogy nekik semmi sem jó, ami magyar. A híradó már az új szitokszót, a "woke-izmust" emlegette (A "woke" - felébredt szót ma kifejezetten pejoratív értelemben használják az új felvilágosodás, valamiféle neojakobinizmus világromboló eszményeként, melynek célja minden lerombolása, amit eddig értéknek tartottunk). Bár magyar woke-mozgalomról még nem tudnak beszámolni, de íme egy új címke, amit az ellenzékre lehet aggatni: romboljuk le a dicső magyar múltat!

Én pedig talán erre vagyok a legkényesebb: a magyarságom kétségbe vonására. Nem magyargyűlölet, csak egyszerű realizmus, ha nem azt mondjuk, hogy nélkülünk, magyarok nélkül ma nem lenne gyufa, számítógép vagy telefonközpont, hanem azt, hogy ezek kifejlesztésében magyar tudósok, mérnökök és feltalálók is fontos szerepet játszottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése