Parlament

Parlament

2022. február 14., hétfő

A zebra esete a krokodilokkal

Ha egy zebra egy krokodilokkal teli folyón akar átkelni, igen sok szerencsére van szüksége. Meg bátorságra, meg flegmaságra.

20 évvel ezelőtt a Klubrádió a zebrát választotta logónak, mert hogy ők nem zsebrádió, hanem "zebrádió". Erre a zebrára kezdtek fenekedni a média oroszlánjai és krokodiljai, akik elvették a még a 2010-es kormányváltás előtt megnyert közösségi frekvenciáját, majd az újrapályáztatott kereskedelmi frekvenciáját ítélték oda egy frissen alakult, névtelen rádiónak.

A klubrádió bíróságon támadta meg mindkét döntést, és végül valamikor 2014-ben birtokba vehette a közösségi frekvenciáját. Ekkor vált a Klubrádió harca nemzetközi hírűvé, az NMHH szinte minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, hogy bebizonyítsa, érvénytelen egy pályázat, ha a lapok hátsó, üres oldala nincs aláírva.

A felcsúti támadó középpályásról tudjuk, hogy nála minden mérkőzés addig tart, amig végül meg nem nyeri. Kivárta azt a hét esztendőt, amig lejárt a frekvenciahasználati engedély, és végül a tisztán kormánypárti delegáltakból álló Médiatanács megtagadta a a frekvencia meghosszabítását és a frekvenciahasználatot újra megpályázó Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánította.

2021. Valentin napjától - pont egy éve - a Klubrádiót lekapcsolták, frekvenciáján fehér zajt jött csak. Talán a legzavarbaejtőbb a történetben, hogy a frekvenciára egy korábban érvénytelenül pályázó rádióval, a Hit Gyülekezete által szponzorált Spirit FM-mel kereskedelmi szerződést kötöttek, amely 2021. május 3-án meg is kezdte a sugárzást.

Érdemes összehasonlítani a két rádió műsorrácsát, ez a Klubrádióé, ez pedig a Spirit FM-é. A Spirit FM Kínából szeretettel című műsora a Kínai Népköztársaság propagandaműsora, a Katonadolog című magazint pedig a Magyar Honvédség szponzorálja. Sok beszélgetős műsora egyszerűen az ATV vitaműsorainak átvétele. Egy elorigósodott/elindexesedett ál-ellenzéki rádióról van szó.

A Klubrádió internetre kényszerült. Nagy volt bennem az elhatározás, hogy továbbra is rendszeresen hallgatom, de több körülmény is ellenem dolgozik:

  • Általában munkahelyre menet ill. munkahelyről jövet hallgattam a kocsiban, viszont nyár óta már BKV-zek, és nem szeretek buszon, villamoson fülhallgatóval utazni;
  • Az internetes hallgatás a kocsiban elég nehézkes: a telefonomon el kell indítani a webes alkalmazást, az autólejátszót média módba kell kapcsolni. Ha leveszem a gyújtást, vagy lefullad a motor és indítózni kell, a rádió visszakapcsol rádió módba, a telefonomon pedig újra kell indítani az applikációt.

Végül nem valósult meg az, amire gyanakodtam, hogy a Spirit nemcsak a Klubrádió műsorvezetőit, de komplett műsorait is le fogja vadászni. Bár az elmúlt évben távozott a rádiótol Göczey Zsuzsa legendás zenei szerkesztő és Rangos Katalin, akit még annak idején (valamikor '93-ban) Csúcs Lászlóék távolítottak el az állami rádióból.

Gondolom nagyon sok, főleg idős hallgatót veszítettek el, de nemrég bejelentették, hogy újra megpályázzák a még mindig pályáztatás alatt álló frekvenciát. Esélyeiket némileg csökkenti, hogy Orbán az NMHH felügyeletét egy esetleges választási vereség után sem szeretné a kezéből kiengedni, ezért lemondatta Karas Monikát, kinek hivatali ideje egy év múlva járt volna le és új vezetőt ültetett az NMHH élére további kilenc évre (!) Koltay András személyében.

A kis zebracsikó krokodilokkal teli folyóban gázol, de még életben van. Én nagyon szurkolok neki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése