Parlament

Parlament

2022. december 6., kedd

Ársapkás Mikulás

Lappföldön nagy készülődés előzte meg Mikulás apó nagy rohamát: december 6.-án reggel minden európai gyermek cipőcskéjében ott kell legyen az ajándék. Mikulás apó már régen nem nézi, tisztára vannak-e fényesítve azok a csizmácskák, sőt, mostanában már virgácsból is sokkal kevesebbet pakol fel a szánjára. Európa két hatalmas országa között háború dúl, de még a romok között is nagyon várják a gyerekek a kedves ajándékhozót. Az egyik országban úgy hívják: Санта, a másikban дед мороз, de mindkettőben nagyon várják.

Az hagyján, hogy már hetek óta folyik a szán megpakolása, de a hat rénszarvast is jól fel kell tankolni. Ti most biztosan azt hiszitek, hogy Rudolf és társai ugyanúgy répán élnek, mint Sven a Jégvarázsból, de nagyon tévedtek. A Mikulás rénszarvasainak egyetlen éjszaka alatt be kell járniuk egész Európát. Akár hiszitek, akár nem, a Mikulás rénszarvasai a legjobb minőségű szuperbenzint tankolják, és a Mikulásnak több helyen is meg kell állnia tankolni.

Magyarországra is szeret járni a Mikulás, mert itt is nagyon kedvesek a gyerekek, sok szép gyerekdallal várják az érkezését. Bár azt megfigyelte, hogy furcsa egy ország ez: tavaly csupa "Magyarország előre megy" plakát fogadta, idén pedig szürke alapon egy fekete Negro cukorka, amire az van írva: "Szankciók". De a sok furcsasága ellenére kedvelte ezt az országot lankás hegyeivel, nagy síkságaival, széles folyóival.

Rendszeresen egy kies alföldi tanyánál lévő családi benzinkút mellett szállt le tankolni. Jól ismerte a kútkezelő menyecskét, szívesen évődött vele:

- Adjon isten szép kutas asszonyság, van-e jóféle szuperbenzin eladó?
- Magának csakis a legjobbikból mérek, drága Mikulás, de aztán meg ne feledkezzen az én két rosszcsontomról, a Jancsikáról meg a Lacikáról.

Idén is szépen sikerült a landolás a benzinkút mellett, bár gyanús volt hogy nem volt szépen kivilágítva, mint máskor. Szokásos kérdésére a kútkezelő mogorva választ adott:

- Benzin nincs, érje be az ársapkával!
- Van énnékem szép vörös sapkám, köszönöm, nem kell másik, viszont az agancsosok igen megszomjaztak. Különben is lappföldi rendszámom van, nem jár nekem az ársapka. De minek becézzük, legyen csak ársap! - próbált tovább viccelődni a Mikulás.

- Benzin nincs, legfeljebb jó alföldi karcossal kínálhatom meg. Az uram sincs most idehaza - tette hozzá kacéran a menyecske.

Így történt, hogy 2022. december 6.-án hajnalban Lacika és Jancsika cipőcskéjébe még bekerült az ajándék, de a Mikulás a szép kutasné ágyában kötött ki. A többi magyar gyerek pedig azóta is várja a Mikulást.

Nektek vajon mit hoz?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése