Parlament

Parlament

2022. december 19., hétfő

Csak azért is Katar-zis!

Véget ért a katari vébé, az egyik legfurcsább labdarúgó világbajnokság evőr. Ahogy telt az év, szinte meg is feledkeztünk róla, hogy még egy focivébé is vár ránk. Pedig egy ismerősünk férje egy amerikai magyar producer, aki már két éve a megnyitó ünnepséget szervezte, küldték is a szelfiket a ceremóniáról.

Egy korábbi posztomban írtam arról, hogy az 1986-os mexikói vébé (a magyarok utolsó vébé-részvétele) utáni vébék idején éppen miket csináltunk. Kiderült, hogy valami fontosabb dolog (családi esemény, utazás, költözés) mindig elhomályosította sporteseményt. Így volt ez most is: lányom, vejem, unokám érkezése, Kati születésnapja, munkahelyi elfoglaltságom és az adventi készülődések. Bár kétségtelen, hogy a meccsnézés jó após-vej program, különösen ha jó sör is van hozzá, de a csoportmérkőzésből viszonylag keveset láttam. Sőt, a tegnapi döntőt is csak felvételről, mert vasárnap délután egyéb programunk volt (egy közeli hozzátartozót látogattunk kórházban ill. az első hanukkai gyertya meggyújtására voltunk hivatalosak Szentendrére). Ez alatt az idő alatt igyekeztem elzárni magamtól minden információt, ami végül sikerült is.

Nekem a focivébén mindig az az első számú kérdés, hogy avatunk-e új világbajnokot. Erre utoljára 12 évvel ezelőtt került sor (Spanyolország). Az eddigi nyolc világbajnok közül Olaszország ki sem került a világbajnokságra, viszont a résztvevő országok közül egyedül a rendező Katar (amely alanyi jogon vett részt) nem szerepelt még sohasem világbajnokságon (három vereséggel csoportutolsók lettek).

Sok botrány övezte a katari rendezést: nemcsak a FIFA-ig, de az Európai Unióig elérő korrupció, rabszolgamunkával épített stadionok, a teljes szesztilalom utolsó pillanatban történő bevezetése, a külföldi szurkolók botrányos körülmények közötti elszállásolása.

Miniszterelnökünk arra a kérdésre, hogy kit tippel a vébé győztesének, azt válaszolta, hogy Szerbia. Lehet, hogy szerinte ez a Szerbek felé tett gesztus akart lenni, de valójában hatalmas tahóság volt, hiszen mindenki tudta, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt kitiltott oroszok kvázi helyettesének tekintették az oroszbarát Szerbiát. Persze csoportjukban az utolsók lettek két vereséggel és egy döntetlennel. De legalább a Brazília-Szerbia meccsen láthattuk a vébé legszebb gólját: Richarlison középen, háttal a szerb kapunak ballal felperdített egy beadást, és jobbal félfordulattal, fél-ollózással a kapuba bombázott.

Ráadásul ezt a gólt pont láttam élőben.

Ami a volt világbajnokok szereplését illeti, egyedül az angoloknak sikerült a csoportmérkőzéseket vereség nélkül lehozniuk, Argentínát rögtön az első mérkőzésen verték a szaúdiak 2:1-re. A franciák Tunéziától, a brazilok Kameruntól kaptak ki, de mindkettő taktikai vereségnek tekinthető, mert a továbbjutásuk szempontjából már mindegy volt. Uruguayt  Portugália verte meg 2:1-re, ezzel ki is ejtve őket. A hős japánok pedig a csoportjukban lévő mindkét világbajnokot, Németországot és Spanyolországot is megverték, a németek ki is estek a csoportból, a spanyolok éppenhogycsak bent maradtak, hogy aztán a nyolcaddöntőben  úgy essenek ki Marokkó ellen a tizenegyes-párbajban, hogy sem a normál játékidőben, sem a hosszabbításban, sem pedig a böntetőpárbajban egyetlenegy gólt sem sikerült lőniük. Kiábrándító volt.

Brazíliát a negyeddöntőben a végig imponálóan játszó, és a végén bronzérmes horvátok verték a büntetőpárbajban, Anglia szintén a negyeddöntőben bukott el a franciákkal szemben (Harry Kane kihagyott büntetője nagyban hozzájárult ehhez). Viszont a két elődöntő után, ahol az egyikből az argentínok, a másikból a franciák jutottak tovább, már tudni lehetett, hogy:

  • Nem lesz új világbajnok;
  • Az új világbajnok háromszoros bajnok lesz (hiszen korábban mind Argentínának, mind Franciaországnak két-két vébégyőzelme volt).
A negyedik helyezett marokkótól láthattam a vébé legszebb majdnem-gólját: El Jamik ollózott kapufára.

A döntő olyan volt, mint egy Homérosz-eposz: felvonultak a seregek, Argentina és Franciaország, élükön a két vezérrel, Messivel és Mbappéval, mint Akhilleusz és Hektor. És a két vezér tényleg igazi eposzi hősként viselkedett: Mbappé három, Messi két gólt rúgott, ráadásul Mbappé egyenlítő gólját egy hollywoodi rendező sem rendezhette volna meg jobban.

A két vezér a tizenegyespárbajban is vállalta az első rúgó szerepét és nem hibáztak. Végül Mbappé mesterhármasa sem volt elég a győzelemhez, csak az aranycipőhöz (8 rúgott góllal). Messi "csak" 7 gólig jutott a katari vébén, Cristiano Ronaldo pedig az egyetlen a világon, aki öt egymást követő világbajnokság mindegyikén rúgott gólt (igaz, Katarban csak egyet).

A katari vébén összesen 172 gól esett, a legtöbb 1986 óta, vagyis amióta 32 résztvevője van a vébének. Sajnos 2026-tól már 48 csapat vesz részt a vébén, így szép lassan elvész a részvétellel járó rang. De legalább nekünk, magyaroknak végre lesz esélyünk kijutni. És legalább Németh Szilárdtól megtudhattuk, hogy a franciákkal szemben Argentína képviseli a fehér, keresztény, európai értékrendet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése