Parlament

Parlament

2022. augusztus 26., péntek

Megannyi kérdésem volna Palkovics miniszterhez...

Ismerhettek, hogy én a szimbolikus erővel bíró ügyeken hosszan tudok lovagolni. Olyan ügyeken, amivel nem lehet kormányt buktatni, mégis a lehető legjobban tanulmányozható általuk a NER működése, a populista politizálás természetrajza. Ilyenekre gondolok, mint a CEU-ügy, a Klubrádió elhallgattatása vagy a nemzeti konzultációk.

Ilyen ügy az egyre nagyobb botránnyá dagadó meteo-gate (copyright-ot jegyzek be az elnevezésre), az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek menesztése. Az elmúlt napokban sok mindent megtudhattunk:

Az OMSZ az előző kormánystruktúrában még az Agrárminisztérium felügyelete alá tartozott, és tavaly szeptemberben Nagy István miniszter egy, az OMSZ-szel tartott közös sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet.

Az ötödik Orbán-kormány megalakulásával, azaz mindössze három hónapja került át az OMSZ felügyelete a Palkovics László által irányított Technológiai és Ipari Minisztérium alá. Ha újságíró vagy parlamenti képviselő lennék, megannyi kérdést tudnék intézni Palkovics felé, de sajnos az országgyűlésben nyári szünet van, újságírók meg nemigen jutnak Palkovics közelébe.

  • Miniszter úr, három hónapja tartozik az OMSZ az Ön által vezetett minisztérium felügyelete alá. Mióta folyik az Ön által említett új működési struktúra koncepciójának kialakítása?
  • Milyen szakmai szervezetek vesznek részt ennek az új koncepciónak a kidolgozásában, bevonták-e ebbe a tevékenységbe az OMSZ munkatársait?
  • Mikor egyeztetett Ön vagy a minisztérium valamelyik munkatársa az OMSZ elnökével? Az új kormány megalakulása óta találkozott-e személyesen Radics Kornéliával?
  • Milyen szakmai kérdésekben nem ért egyet az OMSZ volt elnökével, ami miatt alkalmatlannak tartja az új működési struktúrában a szervezet irányítására?
  • Amennyiben már régebb óta érlelődik Önben az elnök menesztése, miért nincs szakmailag kompetens jelöltje erre a posztra, miért egy csupán pénzügyi tapasztalatokkal rendelkező gazdasági munkatársat nevezett ki ideiglenesen az OMSZ elnökének?
Azoknak, akik még mindig úgy gondolják, hogy minden időjárási helyzetben 9 órára előre pontosan meg kell tudni határozni, hogy lesz az adott időpontban zivatar, azoknak itt egy előadás a sajnos már megszűnt Mindentudás Egyeteme sorozatból. A legendás meteorológus, Vissy Károly beszél arról, hogy az időjárás előrejelzése jóslás-e, vagy tudomány. Különösen 49'-nél kezdjetek nagyon figyelni, mert itt beszél az előrejelzési modellek rendkívüli paraméter-érzékenységéről és a valószínűségi előrejelzés módszertanáról.

És a rossz májamat sem tudom félretenni, ezért elképzeltem Orbán Viktort az új OMSZ meteorológusai között:


---


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése