Parlament

Parlament

2022. augusztus 23., kedd

Bifurkáció

Ha majd 10-15 év múlva az orbáni populizmusról mesélek az unokámnak, nem a nemzeti konzultációkról, sorosozásról, buzizásról, migránsozásról, rezsicsökkenésről fogok mesélni, hanem arról, hogyan menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit.

Igazság szerint gondolkodtam egy Viktor kerálos poszton, pl. Viktor kerál és a karóba húzott időjós, de sajnos ezen a történeten inkább csak sírni lehet, mint nevetni. Amikor előző posztomat írtam, még nem is gondoltam, hogy ez az ünnep valóban lapításunk ünnepe lesz. Pontosabban az operatív törzs lapításának ünnepe.

Történt, hogy az augusztus 20.-21.-i hétvégén esős, viharos, zivataros időjárás volt országszerte, a szomszédos országokban vasúti közlekedést bénított meg és halálos áldozatai voltak. Az ünnepi rendezvények lebonyolításáért felelős operatív törzs a 20.-ai délelőttre tervezett légiparádét az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján már 19.-én délután lemondta. Délelőttre meg is érkezett az eső. Az esti budapesti tűzijáték megtartásáról délre ígértek döntést, a többi rendezvény megtartását pedig a helyi szervezőkre bízták.

Az OMSZ folyamatosan jelezte, hogy Budapest fölött labilis az időjárás, jobb lenne délután 2-re halasztani a döntést, de az operatív törzs szerint az már későn lett volna, így az OMSZ egy ilyenkor elvárható valószínűségi jelentést adott: 70 % a valószínűsége, hogy a tűzijáték idején Budapesten zivatar lesz. Az operatív törzs ez alapján szintén az egyetlen helyes döntést hozta meg: a tűzijátékot a következő szombatra halasztotta.

Itt álljunk meg egy pillanatra: Elég régóta járok a Paksi Atomerőműbe, ahol úton-útfélen a biztonság megőrzésére figyelmeztetnek plakátokon, kivetítőkön. Az egyik ilyen üzenetük így hangzik: Kétely esetén válaszd az óvatosabb megoldást! Nyilvánvaló, hogy az OMSZ-nek és az operatív törzsnek is ennek szellemében kellett eljárnia, mindenki helyesen döntött.

20.-án délután borús idő volt, de mi merészen lesétáltunk a Várkert Bazár előtti ízek utcájába az országtortát megkóstolni, némi rozéfröccsöt inni, utána a Tabánban hallgattunk egy kis Minit (Gőzhajó) és P-Mobilt (Kétforintos dal), a gellérthegyi víztározó tetején található Filozófusok Kertjében pedig a Magyar Néphadsereg fúvószenekarának előadásában filmzenéket hallgattunk. Az eső csak nem jött. És bizony így volt ez hajnalig, amikor végre esni kezdett, el sem állt egész vasárnap.

Ízek utcája

Tabán

Filozófusok kertje

Csakhogy az egyébként éppen Horvátországban nyaraló Orbán Viktor nem tűrhette, hogy alattvalóinak ezt a szórakozását csak úgy elvehesse egy "hibás" meteorológiai előrejelzés. Először a közmédia csahosait engedte rá az Országos Meteorológiai szakszolgálatra, hétfőn reggel már ez volt a közszolgálati híradóban:


Vagyis az operatív törzs lerázta magáról a döntés felelősségét, mint kutya a vizet, és nekiugrott a meteorológiai szolgálatnak. Ilyenkor persze a birkák bégetése sem marad el, a fideszes kommenthadsereg azonnal fejeket kezdett követelni. A "szakértőként" meghívott ifj. Lomnici Zoltán pedig egyenesen szabotázst kezdett vizionálni (!).

Palkovics László pedig meghallotta a nép szavát, és hétfőn délután kirúgta Radics Kornélia elnököt és Horváth Gyula általános elnökhelyettest.

Egy felelős közmédia egy ilyen helyzetben türelmesen elmagyarázta volna az embereknek, hogy a meteorológia statisztikai alapú tudomány, az időjárás sohasem jelezhető előre teljes bizonyossággal, vannak esetek, amikor még egészen rövid távra sem, és hogy kétely esetén bizony mindig az óvatos megoldást kell választani. Nyugodjon meg mindenki, a tűzijáték egy hét múlva meg lesz tartva.

Csakhogy egy populista kormányzat és annak csahos sajtója az értelmiségellenes uszításban érdekelt. Fejeket akartok? Nesztek, megkapjátok! Így esett, hogy a kormány egyetlen akadémikus tagja a köztestület egy másik tagját simán odadobta a népharagnak.

Tovább árnyalta a képet, hogy Gulyás Gergely a délutáni rendkívüli kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem az augusztus 20.-ai előjelzés miatt menesztették, ez csak az utolsó csepp volt a pohárban. Undorító, a gyomrom kifordul.

De most már itt az ideje, hogy megvilágítsam, mit is jelent posztom címe, a "bifurkáció". A szó eredeti jelentésében a folyók folyásának kettéválására, két folyómederben való tovább folyása. A matematikai káosz-elméletben viszont a bifurkáció egy dinamikus rendszer vagy folyamat olyan állapota, melynél a peremfeltételekben vagy paraméterekben jelentkező tetszőlegesen kicsiny változás bifurkációt, vagyis két (vagy több) szélsőségesen különböző állapot valamelyikébe történő átmenetet vált ki. A bifurkáció jellemzője, hogy nehezen megjósolható, milyen állapotba megy át a rendszer, mert borzasztóan érzékeny a paraméterekre. Ezeket a rendszereket kaotikus rendszereknek nevezzük.

Egy amerikai meteorológus, Edward Lorenz 1961-ben jött rá, hogy az időjárás és a légkör viselkedése kaotikus, ami azt jelenti, hogy viselkedésük hosszú távú előrejelzése lehetetlen, aminek a korlátja nem az előrejelzéshez használt számítógépek vagy egyéb eszközök kezdetlegessége, hanem ez maga a rendszer paraméter-érzékenységében rejlő alaptulajdonsága. Akit jobban érdekel ez a téma, laikusoknak is érthető módon tájékozódhat erről James Gleick Káosz című tudományos népszerűsítő könyvéből

2022. augusztus 20.-án Budapest fölött a légköri állapotok ilyen bifurkációs pontban voltak, vagyis nagyon kis paraméterváltozás esetén könnyen lehetett volna belőle zivatar. Nem biztos, hogy ezzel a ténnyel a magyar kormány minden tagja tisztában van, de Palkovics László akadémikustól ez nagyon is elvárható. De sajnos Palkovics László akadémikus tudományszervezőből, egyetem-alapítóból seggfej politikus lett, aki ha kell, elűzi az egyik legjobb posztgraduális egyetemünket, szétveri az Akadémiát.

Még egy érdekes aspektusa is van Dr. Radics Kornélia elnökasszony menesztésének. Az elnökasszony Phd. dolgozatát a szélenergia magyarországi hasznosításáról írta, és azóta is számos publikációja jelent meg ebben a témában. Tudni való, hogy a jelenlegi energiaválságban a kormány által nem igazán szeretett és rendeletileg ellehetetlenített szélerőművek kérdése megint terítékre került, könnyen el tudom képzelni, hogy a szakminiszter és az elnökasszony ebben a kérdésben nem értettek egyet, és Palkovics csak az alkalomra várt, hogy félreállíthassa Radics Kornéliát.

De ez már tényleg összeesküvés-elmélet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése