Parlament

Parlament

2022. augusztus 20., szombat

...gusztushúsz, ...lapításunk ünnepe

Emlékeztek még a 20 évvel ezelőtti budapesti tűzijátékra?

A kérdés beugratós: 2002-ben a Duna magas vízállása miatt elmaradt a tűzijáték, végül augusztus 31-én került megtartásra. Valami hasonlóra számíthatunk most is, ha az operatív törzs úgy dönt, hogy az esős időjárás miatt nem lövik fel a petárdákat. De azért csak érdekességképpen: 2002. augusztus 19-én a Duna Budapestnél 848 cm-rel tetőzött, ennél magasabb csak 2013. június 9.-én volt: 891 cm. Idén augusztus 19-én a Vígadó téri vízmérce mindössze 75 cm-t mutat, és a folyó vízhozama alig több mint ezer köbméter másodpercenként, szemben a 2002-es több mint nyolcezer köbméterrel. A nyolcméteres vízszint-ingadozás előfordul a Dunánál, de az, hogy az év azonos napján ekkora különbség legyen, az tényleg ritkaság.


Szóval lehet, hogy most elmarad a tűzijáték (amikor ezt a posztot írom, még nem tudni biztosat), nem úgy, mint 2006-ban, amikor a katasztrofális, emberéleteket is követelő vihar ellenére a tűzijáték szépen végigment, még a televízió is közvetítette.

A budapesti tűzijátékot életem során a legkülönbözőbb helyszínekről néztem. Amikor még a Zsigmond téren laktunk, általában csak kisétáltunk a Duna-partra. Később - a '70-es évek második felétől -, amikor felépült szüleim pismány-hegyi nyaralója, annak erkélyéről jól látszott a tűzijáték, kivéve déli szél esetén, mert akkor már 10 perc után semmit sem lehetett látni a füsttől.


Amikor a Bimbó útra költöztünk, valamennyit az erkélyünkről is láthattunk belőle, de általában feljebb sétáltam a Bimbó úton olyan helyre, ahonnan rá lehetett látni a városra. Lovas úti lakásunkból általában a Tóth Árpád sétányra mentünk fel, és valamelyik oldalbástyáról néztük végig a látványosságot. 1989-ben sógornőmék Fodor utcai lakása tökéletes helyszín volt, de sajnos csak a tűzijáték végére értünk oda.

Amióta a Zsolt utcában lakunk, kezdetben a Czakó utcai sportpálya mellől néztük a tűzijátékot. 2003-ban is ott voltunk, amikor tőlünk pár száz méterre az Orom utcában egy komplett teherautó-pótkocsi robbant fel, teli petárdával. Először azt hittük, ez is a látványosság része, de később kiderült, hogy baleset történt.

Amikor a Fidesz a Gellért hegyről a Dunára költöztette a tűzijátékot, fel kell sétáljunk a gellérthegyi víztározó tetejére, a Filozófusok Kertjéhez, hogy lássunk belőle valamit.

De mik voltak azok az alkalmak, amikor nem voltunk Budapesten augusztus 20-án. Úgy emlékszem, először 1973-ban, erdélyi nyaralásunk során fordult ez elő. Romániában akkoriban augusztus 23. volt nagy nemzeti ünnep, éppen egy kölcsön lakásban laktunk Marosvásárhelyen, és a házmester ránk parancsolt, hogy haladéktalanul tűzzük ki a román nemzeti lobogót. 1976-ban barátommal jártam ismét Erdélyben, akkor pont augusztus 20-án indultunk el a Keletiből vonattal.

De nem láttam a budapesti tűzijátékot a rá következő két évben sem: 1977-ben Moszkvában voltam építőtáborban, és mi, magyarok bejelentettük, hogy nemzeti ünnepen nem dolgozunk. Szolidaritásból a lengyelek is velünk tartottak (Polak, Węgier, dwa bratanki), az oroszok respektálták a kérést. 1977 augusztusában pedig nyugat-európai körutazáson voltam barátaimmal. Ha nem is pont huszadikán, de elég szép tűzijátékot láttunk Nizzában: hajókról lőtték ki a petárdákat a tenger fölé.

Emlékezetes tűzijáték volt 2000. augusztus huszadikán őrségi nyaralásunk során a Magyarlak melletti Hársas-tó partján. 2011-ben augusztus 20-át baráti társaságban töltöttük Gödöllőn, hazafelé az M30-asról láttuk a város fölé lőtt rakétákat.

2020-ban augusztusban a balatonszemesi Vadvirág kempingben nyaraltunk. A budapesti tűzijátékot a járványhelyzet miatt nem tartották meg, és a Balaton-parton is csak elvétve lehetett látni petárdázást.

Az idei budapesti tűzijátékot sok bírálat érte, hogy egy, az energiaválság által megtépázott gazdaságban nincs szükség erre a rongyrázásra. De hát a hagyomány az hagyomány. Kicsit tényleg úgy érzem, mintha a Titanicon húzatnánk a zenészekkel, 350 Ft-os Borsodival a kezünkben.

Update: Na, döntött az operatív törzs, a 20 évvel ezelőttihez hasonlóan a tűzijáték idén is egy héttel később kerül megtartásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése