Parlament

Parlament

2014. augusztus 20., szerda

Tűzijáték

Augusztus 20-án 12 óra 30 perckor megcsörrent a telefon az Országos Meteorológiai Intézet operációs szobájában:
- Jó napot kívánok, Tűzijátékügyi Államtitkárság, kérem az időjárás-előrejelzési szakszolgálat vezetőjét.
- Üdvözlöm, Dr. Zápor József ügyeletes szakszolgálat-vezető vagyok, miben állhatok a rendelkezésére?
- Adom az államtitkár urat.
- Pattantyús Béla államtitkár vagyok, jelentést kérek!
A szakszolgálat vezetője megköszörülte torkát, majd belekezdett jelentésébe:
- Jelentem, államtitkár úr, az időjárás-előrejelzési szakszolgálat valamennyi dolgozója ügyeleti szolgálatot teljesít a mai napon. Feladatukról időben eligazítást kaptak. Negyedóránként küldünk jelentést a tűzijáték szervezéséért és a nézők biztonságáért felelős valamennyi szervnek, a rendőrségnek, az Országos Mentőszolgálatnak...
Pattantyús félbeszakította Dr. Zápor jelentését:
- Ugye tudja, Zápor úr, hogy a legutóbbi kormányülésen mi volt miniszterelnök úr határozott kívánsága?
- Természetesen, államtitkár úr, és biztosíthatom, hogy nem ismétlődhet meg a 2006. augusztus 20-ai fiaskó, amikor egy telefonkezelőnk hibája miatt - akit azonnal felmentettünk állásából - a tűzijátékügyi államtitkárság nem kapta meg időben a viharos időjárásról kiadott jelentésünket...
Az államtitkár megint a szavába vágott:
- Megkaptuk a legutóbbi, 12:15-kor kiadott jelentésüket, amely szerint nyugatról front várható.
- Igen, államtitkár úr, valóban előállhat hasonló kedvezőtlen időjárási helyzet, mint ami 2006-ban megzavarta a tűzijátékot, de biztosíthatom, idén minden hatóság időben megkapja a tájékoztatást...
Pattantyús megint türelmetlenül közbevágott:
- Zápor úr, ön félreértette a miniszterelnök úr kívánságát! Mit mondott, honnan jön az a front? Nyugatról? Nem fejtette ki elég világosan a kormányfő, hogy a magyarok nem tűrik tovább, hogy nyugatról diktáljanak nekik? A miniszterelnök határozott kívánsága, hogy a tűzijátékot, a magyarok hagyományos Szent István-napi szórakozását semmiféle front nem zavarhatja meg!
- Nem egészen értem önt, államtitkár úr.
- Azt hittem, világosan beszélek. A kormányfő határozott utasítása, hogy a tűzijáték ideje alatt - beleértve az azt megelőző és követő két-két órát - legyen szép idő!
- Államtitkár úr, tájékoztatnom kell önt, hogy a tudomány jelen állása szerint még nem áll módunkban az időjárást befolyásolni.
- Megoldást akarok, Zápor, nem kifogásokat. Vagy talán azt akarja mondani, hogy amikor majd sor kerül miniszterelnök urunk királlyá koronázására, az Országos Meteorológiai Intézet nem lesz képes garantálni, hogy befagyjon a Duna?
- Államtitkár úr...
De a vonal másik végén már csak búgást lehetett hallani.
Dr. Zápor elgondolkodott: Lehet, hogy mégis el kéne fogadni a Grazi Tudományegyetem felkérését a Meteorológiai Tanszék vezetésére?
Tűzijáték, 2006

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése