Parlament

Parlament

2022. szeptember 12., hétfő

Nyárbúcsú kultúrával

Minden évben így kezdődik a szeptember: sok-sok kulturális programmal.

2019 óta most, szeptember 3.-án volt újra Pozsonyi Piknik - két év a ragály miatt kimaradt -, az Újlipótváros liberális kulturális seregszemléje. Valójában két dolog miatt szeretünk oda járni: egy kis liberális levegőt szívni, és megkóstolni Raj Ráchel flódniját. Utóbbi sajnos nem volt jelen a pikniken, be kellett érnünk a Sommer cukrászda finomságával. Fejtő Ferenc szobrának koszorúzásánál Dés László fújta a szaxofonját, kicsit megelőlegezve nekünk az egy hét múlva esedékes közös koncertjét Rhoda Scottal - de ne szaladjunk ennyire előre!

Vettünk több színházjegyet, a Hócipő standjánál megvásároltam a hetilap szerkesztőinek még 2017-ben írt Az Orbánság aranya című könyvét, amit Teddy (Farkasházy Tivadar) dedikált is nekem. Szegények akkor még nem sejthették, hogy öt év múlva további két kétharmados választási vereségen leszünk túl.

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Lala Tamar egzotikus izraeli énekesnő koncertjét hallgathattuk 5.-én a Zene Házában. A koncertet maga az izraeli nagykövet nyitotta meg. Az énekesnő háromtagú zenekarával és a meghívott vendégművésszel zömében marokkói gyökerű, részben autentikus, részben pedig elektronikus hangszerekkel kísért  rendkívül ritmikus dalokat adott elő. Táncra perdült az egész publikum, igen jó hangulatú koncert volt.



7.-én a Pozsonyi Pikniken vásárolt színházjeggyel Agatha Christie híres klasszikusát, A vád tanúját néztük meg a Játékszínben. Nagy gyerekkori filmélményem volt az 1957-ben készült film, olyan szereplőkkel, mint Marlene Ditrich és Charles Laughton. Most az ügyvéd szerepét Kern András játszotta. Szeretem a tárgyalótermes darabokat, tavaly láttuk a Terrort, tavalyelőtt pedig A tizenkét dühös embert.

10.-én Nyárbúcsúztató Fesztivált tartott a kerület. Ez a rendezvény is elmaradt az előző két évben. Este nagy kedvencünk, a Hot Jazz Band lépett fel. Legalább 25 éve járunk az alapvetően a múlt század első feléből származó magyar slágereket feldolgozó dixiland-es hangzású zenekar koncertjeire, lemezük is van tőlük egy pár. Számunkra a zenei nosztalgiát rajtuk kívül a Budapest Bár és a Cotton Club Singers képviselik, kár, hogy az utóbbi már vagy tíz éve feloszlott. Csak néhány dalcím, hogy a nosztalgiamérő műszer garantáltan elfüstöljön: Holdvilágos éjszakán, Kicsike vigyázzon, egyszer nagymama lesz, A bankban nincsen betétem és az örök kedvenc: Tedd ide, tedd oda! 

11.-én, vasárnap szintén a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében került sor egy régen várt előadásra, Rhoda Scott és Dés László közös koncertjére a Dohány utcai zsinagógában. 2019-ben már voltunk a mezítlábas dzsesszorgonista kevésbé sikeres koncertjén (akkor egy magyar vendégfellépő, Zeffer András trollkodta szét az előadást). A koncert első felében Rhoda szokásos dzsessz-standardjeit játszotta elképesztő virtuozitással és ritmussal, utána jött Dés zenekara (saját fia a doboknál, egy bőgős, egy gitáros és egy trombitás). Két mostani számukat játszották (progresszív dzsessz), majd előadták Dés híres számát, a Nagy utazást. Ezután visszatért a Hammond királynője, és végre megkezdődött az örömzene, melyben éppúgy játszottak dzsessz-klasszikusokat és újabb számokat. Dés méltó partnere volt az orgonista világsztárnak, jó előadás volt.

Bye bye nyár, isten veletek hosszú nyáréjszakák!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése