Parlament

Parlament

2022. szeptember 2., péntek

Becsengettek'22

Megint becsengettek, de mi már lányaink révén nem vagyunk érdekeltek a közoktatásban, ők már befejezték 24 éves dicsőséges menetelésüket. 1998 szeptember 1-én Bori lányunkkal kezdődött (erről a momentumról nem készült fénykép), 2022. májusában Petra lányunkkal végződött.

Iskoláik:
- Kosztolányi Dezső 12 Osztályos Általános Iskola és Gimnázium (Bori: 4 év, Orsi: 1 év)
- Lisznyai utcai Általános Iskola (Orsi: 3 év, Petra: 4 év)
- Szilágyi Erzsébet 8 osztályos Gimnázium (mindhárom lányunk 8 évet tanult itt)
A 24 év alatt sikerült fantasztikus, lelkes, szívvel-lélekkel a gyermekekért dolgozó pedagógusokat megismernünk, hálásak vagyunk nekik.

Emlékezzünk meg az évfordulókról is: pontosan 60 évvel ezelőtt vett gondjaiba Ilus néni a Lajos utcai Általános Iskolában (még mindenki lányiskolának hívta, mert csak két évvel előttem lett koedukált az iskola).

Lajos utcai Általános Iskola és Than Károly Ökoiskola

És pontosan 20 évvel ezelőtt kezdték meg lányaim a Szilágyi padjainak koptatását.

Idén Kiskörösön került sor XIII. nemzeti tanévnyitóra (érdekes, öt évvel ezelőtt a VIII. nemzeti tanévnyitó pedig pont Nagykörösön volt, mindkét település Bács-Kiskun vármegyében van, a Körösöktől messze), de szerencsére már csak a maximálisan lojális MTVA nevezte híradásában XIII. nemzeti tanévnyitónak, a szervezők már érezhették, hogy ez most már tényleg gáz, ezért a díszvendégek háta mögött mindössze ennyi volt kiírva: Nemzeti Tanévnyitó.


A vendéglista is változott. Azelőtt a pulpituson az iskola igazgatója, a tankerület vezetője, esetleg a körzet országgyűlési képviselője, az közoktatásért felelős államtitkár és a közoktatásért felelős miniszter voltak a felszólalók (nagyjából ebben a sorrendben), idén volt a Fidesz-éra nemzeti tanévnyitói közül az első, melyen a miniszter nem volt jelen ('10-'11: Réthelyi Miklós, 12'-'17: Balog Zoltán, '18-'21: Kásler Miklós). 

Ugyanis az ötödik Orbán-kormányban az oktatás és az egészségügy a Belügyminisztériumhoz tartozik.


De Pintér Sándor távolmaradásával szerintem nem azt akarta mutatni, hogy nem érdekli az oktatás, hanem tudta, hogy úgysem lehetne hiteles, akármit is mond. Maga helyett parlamenti államtitkárát (Rétvári Bencét) és köznevelésért felelős államtitkárát (Maruzsa Zoltánt) küldte el. Előbbi beszédében azt mondta, hogy a tanári bérek emelése az Európai Unió kezében van (micsoda ordas hazugság), de az Unió segítsége nélkül is garantálják a pedagógusok bérének évi 10%-os emelését. Maruzsa pedig biztosította a pedagógusokat és a tanulókat, hogy a 2022/23-as tanévben nem lesz energiahiány miatti online oktatás.

Maruzsa Zoltán pár nappal ezelőtt levélben figyelmeztette a pedagógusokat, hogy álljanak el a szerveződő polgári engedetlenségi mozgalomtól, mert mint fogalmazott: „az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”. A pedagógusok azért találták ezt felháborítónak, mert úgy gondolják, pont azt kell megtanulnia a jövő nemzedékének, hogy álljon ki a saját érdekei mellett.

Igen, sajnos az idei tanévkezdésre nemcsak a dráguló energiaárak miatti bizonytalanság, de az alacsony pedagógusfizetések miatti egyre súlyosabb tanárhiány is rányomja bélyegét. Ezekben a percekben is folyik a tanártüntetés Budapesten.

"Évnyitó" tüntetés, 2022. szeptember 2. (Telex fotó)

Szóval bármekkora nosztalgiával is emlékszünk vissza az elmúlt 24 évre, kicsit örülünk, hogy gyermekeink már kijárták az iskolát. De hogy a poszt végére egy kis vidámságot is csempésszek, 2022 szeptember 1-én 3000 km-re tőlünk egy kicsi lány is kezdi megismerni a közösségi életet: Yaara, az unokám fél évesen bölcsödébe ment!

Yaara első napja meglehetősen nyugodtan telt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése