Parlament

Parlament

2022. május 12., csütörtök

Behálózva

Egy régi film, Sidney Lumet Hálózat című mozijának színdarab változatát láttuk tegnap a Centrálban Network címmel. A darab alapjául szolgáló film még a televíziózás aranykorában, 1976-ban készült, láttam is jópár évtizeddel ezelőtt. A lényege, hogy egy megcsömörlött és elbocsájtás előtt álló hírolvasó élő adásban bejelenti, hogy a következő adásban nyilvánosan főbe lövi magát, ám ettől annyira megugrik a csatorna nézettsége, hogy innentől kezdve a csatornának esze ágában sincs kirúgni a tévést, hanem egyfajta messiást, igazságot kimondó orákulumot faragnak belőle, aki az amerikaiakat a televíziós kultúráról próbálja lebeszélni, paradox módon mégis egyre több amerikait ültet a tévé elé estéről estére.

A '70-es évek televíziós kultúrája mára jócskán megváltozott. Akkoriban az átlag amerikai 8-10 órát töltött a képernyő előtt, a tévé mondta meg, mit gondoljon, hogyan öltözködjön, hogyan nevelje a gyerekét: a tévé alakította a tömegkultúrát. Manapság főleg a netről tájékozódunk, a filmeket streamelve nézzük, véleményünket a közösségi oldalak vélemény-buborékai  formálják, kultúránkra, öltözködésünkre, viselkedésünkre, beszédünkre az önjelölt infuenszerek vannak a legnagyobb hatással. Videoblogokat nézünk, podcastokat hallgatunk A hagyományos, lineáris televíziózást már csak jelentősebb sportközvetítéseknél, fontosabb események élő közvetítésénél használjuk.

Épp ezért volt furcsa, hogy most állították színpadra ezt a témát, Bori lányom annyira berágott, hogy ha lett volna szünet, a darab közben hazament volna. Szerinte Alföldi túlripacskodta Howard Beal messiás tévébemondó szerepét. Szerintem Bori kicsit túlzott, hiszen a szerep szerint Howard egy kicsit őrült, megszállott, de megértem, hogy Borit tartalmilag nem érintette meg a darab, mert a mai fiatalok életére szinte semmilyen relevanciával nem rendelkezik. Talán egyvalamivel mégis: amikor Howard Beal hagyományos hírműsora igazi trash-reality-vé válik, akkor a hírigazgatóban még erkölcsi aggályok merülnek fel, de a szórakoztató osztály igazgatója így próbálja nyugtatni: a business nem az erkölcsről szól, hanem a businessről. A mai kereskedelmi televíziók trash-reality műsorival kapcsolatban már semmiféle erkölcsi aggály nem merül fel: celeb lehet bárkiből, legyen az ócska exhibicionista vagy egykori bűnöző.

Egy hete halt meg egy celeb, akit a trash-média tett ismertté: Berki Krisztián. Május 6.-án reggel éppen sétáltam a munkahelyem felé a Tinódi utcán keresztül, amikor három villogó rendőrségi autót és egy mentőautót láttam a loft-apartmanokat rejtő egykori malomépület előtt. Pár óra múlva megtudtam, hogy a halott Berkihez vonultak ki ilyen erőkkel. Berki Krisztiánt szemben azokkal a celebekkel, akik vagy zenészi/énekesi vagy sportolói múltjuk alapján váltak celebbé, lényegében kizárólag zűrös, zavaros gazdasági és magánügyei tették ismertté hasonló kaliberű alakokkal együtt: jó barátságban volt a bűnöző múltú Molnár Richárddal és az egykori bankrabló Ambrus Attilával.


Berkit korábban két posztomban is megemlítettem. Egyik posztomban azonos nevű ismert emberekről írtam, egy másikban pedig arról, hogyan lett Berki budapesti főpolgármeste-jelölt. Ez utóbbi az, ami nagyon kiakasztott. Hogy a kereskedelmi média ilyen szociopatákkal növeli a nézettségét, az az ő dolguk. De hogy Rogán Antal propagandaminiszter megbízásából Hajdú Péter cégén keresztül azért kapott Berki Krisztián százmilliókat, hogy Karácsony Gergellyel szemben indulva a főpolgármesteri címért csökkentse annak esélyét, azt mutatja, hogy a kormányzat már bűnözőkkel is összeáll az ellenzék ellen. Ezt már egyszer eljátszották, amikor Kubatov Gábor Fidesz-alelnök büntetett előéletű verőemberei próbáltak megakadályozni egy népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzár ellen.

Berki Krisztián halálának pontos okát még mindig nem tudjuk, de valószínűsíthető, hogy a szteroid-függőség egészségre káros mellékhatásai vezettek korai halálához, akárcsak haverjánál, Molnár Richárdnál, aki vele egy napon halt meg a börtönben. Mert a celebet az jellemzi, hogy mindig többnek próbálja mutatni magát, mint ami valójában: gazdagabbnak, befolyásosabbnak és erősebbnek. Sokan közülük testépítők, és az eredményesebb hatás érdekében anabolikus szteroidokhoz fordulnak.

Ahogyan a tegnapi színdarab Howard Beal-jét is először felemeli a trash-média, hogy utána a nézettség csökkenésével letaszítsa, ugyanúgy emelkednek és süllyednek korunk celebjei és influenszerei. Kegyelet illet minden elhunytat, részvét illeti családtagjaikat, így Berki két kislányát is. A kisebbik lánya fél éve született, Berki élőben közvetítette a szülést, aztán külön költözött párjától és újszülött gyermekétől.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése