Parlament

Parlament

2014. június 11., szerda

Névazonosságok

Emlékszem, mennyit viccelődtünk gyerekkoromban, hogy Zrínyi Miklós személyiének foglalkozás rovatába az volt beírva: költő és hadvezér, hogy megkülönböztessék dédapjától, a szigetvári hőstől. De azért a történelemben könnyen kezelik a névazonosságot: sorszámot tesznek elé és kész. Persze nem csak királyok, de miniszterelnökök, politikusok neve is lehet egyforma, különösen, ha apáról és fiáról van szó. Így például Andrássy Gyula egykori miniszterelnök, kinek lovasszobrát nemsokára újra felállítják a Kossuth téren, és fia, ifj. Andrássy Gyula, a 20. század elejének szabadelvű politikusa, Károlyi Mihály apósa.
Az USA-ban két George Bush is ült az elnöki székben, szintén apa és fia. A haza politikai életben is feltűnnek azonos nevű apák és fiúk: Lomniczi Zoltánok, Nyers Rezsők, Marosán Györgyök, Fekete Gyulák.
Mindez onnan jutott eszembe, hogy nemrég Gera Zoltán lett a Nemzet Színésze az elhunyt Szabó Gyula helyett. Gera Zoltánról sokaknak már csak a válogatott labdarúgó jut eszébe, aki nemrég jelentette be, hogy bár nincs még szerződése a következő szezonra, továbbra is Angliában marad. Pedig Gera Zoltán, a színész remek epizodista és karakter-formáló, és már a negyedik Nemzet Színésze A Tenkes kapitánya című tévésorozatból Zenthe Ferenc, a már említett Szabó Gyula és Tordy Géza után.
Gera Zoltán színész
Gera Zoltán labdarúgó
Régen volt még egy olyan íratlan szabály, hogy az azonos nevű közéleti, művészeti vagy sport területén működő emberek megkülönböztették a nevüket. Általában a "később érkezőnek" illett egy megkülönböztető betűt használnia. Így különböztette meg magát Hegedűs D. Géza színész (akit nemrég két remek alakításban is láttunk, az Augusztus Oklahomában című darabban és az Álomkommandóban) Hegedűs Géza írótól, irodalomtörténésztől, Vagy Eck T. Imre televíziós rendező a koreográfus Eck Imrétől, a Pécsi Balett megalapítójától.
Azt sem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a mostani Tilla becenévre hallgató Till Attila színészen kívül volt egy Tyll Attila nevű színész is. Előbbit inkább, mint televíziós műsorvezetőt ismerhetjük, utóbbi 30-40 évvel ezelőtt ismert karakterszínész és szinkronszínész volt.
Tyll Attila színész
Till Attila színész
Komoly gondban voltam Berki Krisztiánnal. London olimpiai bajnok tornászát celebműsorokban kezdték emlegetni, én meg azt néztem, hogy megváltozott ez a fiú: azelőtt arányos izomzatú, most kigyúrt, azelőtt szerény, most nagyképű. Csak sokára tudtam meg, hogy két Berki Krisztián van: az olimpiai bajnok továbbra is szerény és csak a sporttal foglalkozik, utóbbi pedig igazi hivatásos celeb, aki egy kis hírnévért még a herevasaltatástól sem riad vissza.
Berki Krisztián olimpiai bajnok
Berki Krisztián hivatásos celeb herevasalás közben
Ja, és a végén ne feledkezzünk meg a két Csányi Sándorról sem: az egyik Magyarország leggazdagabb embere, az OTP elnöke és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is, akit Lázár János, hazánk második legbefolyásosabb politikusa egyszerűen csak uzsorásnak nevezett, a másik pedig talán a legjobban foglalkoztatott magyar filmszínészek egyike, akit egyébként remek színházi szerepekben is láttam. Amikor először hallottam, hogy Pokorny Lia színésznő gyermekének apja Csányi Sándor, először becsület szavamra a bankárra gondoltam. Nekem a nagy korkülönbség ellenére belefért volna a világképembe.
Csányi Sándor bankár

Csányi Sándor színész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése