Parlament

Parlament

2023. december 19., kedd

2023 a közösségi médiában való aktivitásom tükrében

Közeledik az év vége, itt az ideje, hogy számot vessünk a 2023-as évről. Az évek alatt rájöttem, hogy a blogomba írt posztjaim, a YouTube-ra feltöltött dalaim valamint a Facebook-on való megnyilvánulásaim milyen jó alapot adnak egy év végi visszatekintésre, mert szinte minden megtalálható bennük, ami foglalkoztatott az év során. Vegyük hát sorra a közösségi médiákat:

1. YouTube

  • Az év első felében még megvolt az élelmiszerekre vonatkozó ársapka-rendszer. Az üzemanyagokra már visszavonták '22 decemberében az egyre kaotikusabbá váló ellátási gondok miatt. Az ársapka-rendszer aztán visszaidézte nekünk a kádári időket, meg minden olyan közgazdasági jelenséget, amit Kornai János Hiány című alapművében olvashatunk: áruhiány, mennyiségi korlátozások, kötelezően előírt készleten tartás, a nem ársapkás termékek árának drasztikus megemelkedése. Nem tudni, ársapka nélkül mi lett volna, hiszen így is az Unió legmagasabb inflációját voltunk (és vagyunk) kénytelenek elszenvedni. Erről szólt az Ársapka-dal című dalom.
  • A 2023-as év vitathatatlanul legnagyobb mémje a tarra vágott nyárfaerdő helyén emelkedő uniós pénzből épített lombkoronasétány volt, ami azóta az uniós pénzek ellopásának, a vidéki polgármesterek stiklijeinek szimbólumává vált. Lombkoronasétány-dal című dalom egyetlen délután született, rekedt hanggal énekeltem fel, mégis az idei évben ez lett a legnézetteb nótám.
  • A 2023-as évet a Fidesz "dollárbaloldal" és "háborúpárti baloldal" szlogenje tematizálta. Megtudhattuk, hogy Európában csakis a magyar kormány békepárti, ezzel szemben a guruló dollárokkal megvásárolt baloldal engedne Brüsszel követelésének és háborúba sodorná hazánkat. Egy nappal Harry Belafonte halála előtt dolgoztam fel leghíresebb dalát, a Banana song-ot, hogy három szólamban felénekeljem a Békedalt.
  • Orbán Viktor májusban töltötte be 60. életévét. Ezúttal a miniszterelnök elejét vette minden ünneplésnek, ezért elmaradt a közösségi médiában már megszokott gratuláció-özön. Én viszont a Kis herceg allegóriájára Orbánt olyan nálunk ragadt égi vándorként ábrázoltam, aki Saint-Exupéry minden hasonlatát (róka, kígyó, tisztavízű kút, csillagok, rózsa) az ellenkezőjére fordít. Ez volt a Hatvan éves a kis herceg című dalom.
  • Recep Tayyip Erdoğan török elnök az a külföldi politikus, akivel idén Orbán a legtöbbször találkozott, szám szerint négyszer. Tegnapi találkozójukon még egy lovat is ajándékoztunk a Erdoğannak, egy négyéves, Főúr névre hallgató nóniusz mént. Törökországban idén volt elnökválasztás, Erdoğan újraválasztása alkalmából énekeltem az Erdoğan, Orbán barátja című dalt, melyet a tegnapi látogatása kapcsán  további pár százan megnéztek, így ez lett idei harmadik legnézettebb dalom.
  • Hadházy Ákos független parlamenti képviselő afféle Don Quijoteként szinte magányosan küzd a közpénzek ellopása, az európai pénzek elherdálása ellen, ha kell, kordont bont vagy az állami tévé székháza előtt sátorozik. Amikor a Parlament folyosóján a miniszterelnököt a magáncélra igénybe vett kormányzati repülőgépek igénybe vételéről kérdezte, Orbán nem tudta megőrizni hidegvérét és Hadházyt egy szőrét hullató sunyi, vidéki (!) rókához hasonlította. Így született meg szintén egy délután a "Szőrét hullató sunyi vidéki róka" című dalom.
  • A "gyermekvédelmi"-nek csúfolt homofób törvény végrehajtása kapcsán idén látványos akciókra került sor: könyvesbolt-hálózatokat büntettek meg, mert LMBTQ tematikájú könyveket árultak kiskorúaknak, lefóliáztatták ezeket a könyveket, a könyvesboltok felnőtt részlegeit lezáratták kiskorúak elől, centiméterrel méricskélték a könyvesboltok távolságát templomtól és iskolától, fotókiállításokat tettek korhatárossá. Erről emlékezik meg Lefóliázott dal című opuszom.
  • 2023-ban Soros György egyrészt bejelentette, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok csökkentik európai aktivitásukat, másrészt azok működtetését áttestálta fiára, Alexander Sorosra. Mivel lassan egy évtizede folyik a Soros elleni propagandahadjárat, muszáj volt a Kissorost is bevezetni a köztudatba, így ősz óta már róla szólnak a karaktergyilkoló hírek és plakátok. Én pedig készítettem egy olyan mixet, melyben összes eddigi Soros Györgyről szóló dalom szerepel. A címe: Soros forever.
  • Még a tusványosi szabadegyetem egyik szekcióbeszélgetésénél mondta azt a Fideszhez közel álló Pesty László újságíró, a rendszerváltás idejében hírhedt Fekete doboz tulajdonosa, hogy le kell számolni a "Lölö-jelenséggel", vagyis az oligarchák pofátlan meggazdagodásával. Pesty László leleplezések sorát ígérte (amikre azóta is várunk), az ellenzék meg elkezdett reménykedni, hogy az újságíró majd helyettük is elvégzi a munkát. Így született meg a Pesty László majd ledobja az atomot című dalom.
  • Idén ősszel a magyar labdarúgóválogatott ismét a mennybe ment: veretlenül, csoportelsőként abszolválta a jövő évi Európa-bajnokság selejtezőit. Ráadásul csapatkapitányunk, Szoboszlai Dominik az angol Premier League egyik csapatában játszik, így Orbánnak minden oka megvan kedvenc sportjával kapcsolatban a büszkeségre. A Ha mindönki úgy tösz, ahogy tönnö köll című dalomban két mémet kapcsoltam össze: A Magyarország-Szerbia összecsapás előtt a szerbeket egy hatalmas Rózsa Sándor-portréval és a fenti szöveggel hergeltük (a hergelés jogos, hiszen Rózsa Sándor szabadcsapata a szabadságharc idején a Délvidéken falvakat dúlt fel és rabolt ki). A másik mém a miniszterelnök karikásostor-csattogtatása egy mezőgazdasági kiállításon.
  • Idén sem maradhattunk nemzeti konzultáció nélkül, melynek tematikáját Orbán október 23.-án elmondott beszédének egy részlete adta: Nem táncolunk úgy, ahogy Brüsszel fütyül. A tizenegy "kérdésből" álló nemzeti konzultáció ugyanúgy megosztotta az országot, ahogyan egy évtizede már mindig a nemzeti konzultációk.
  • A nemzeti konzultációhoz kapcsolódva egy plakát is megjelent, mégpedig a már megszokott mester+tanítvány párosplakát ezúttal a Kissorossal és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Egy vicces közjáték is tarkította a plakát megjelenését: az eredeti plakáton a Kissoros feltartott mutatóújjal szerepel, ezt a feltartott mutatóujjat később minden plakátról eltávolították, nekem pedig ez jó alkalom volt arra, hogy szintén egy délután alatt felénekeljem a Kékre van a füttyös plakát festve című dalt, mely idei második legnézettebb dalom lett.


Dalaim idei nézettsége 140 000 körül, új feliratkozóim száma 250 körül van, mely részben köszönhető egyes dalaim médiamegjelenéseinek is:
  • A Lomkoronasétány-dal megjelent az atlatszo.hu-n és lement az RTL egyik reggeli híradójában.
  • A 444 egy vicces cikkben hívta fel a figyelmet arra, hogy az elektrotechnikában már tilos használni a "soros kapcsolás" kifejezést, és felidézte Stop Soros című dalomat.
  • A Kékre van a füttyüs plakát festve című dalomat hozta a 444 és a Propeller is.
  • Egy négy évvel ezelőtti dalomat, a Karmelita-dalt a YouTube elkezdte kezdőoldalon promotálni azok számára, akiknek a profiljába illik, így másfél hónap alatt mintegy 25 000-en megnézték.

2. Blogbejegyzések

Általában évente kb. 100 posztot írok mindenféle témában. Leggyakrabban utazásainkról, saját olvasmány- és színházélményeimről posztolok, de természetesen az év közéleti eseményei is otthagyják lenyomataikat a írásaim között. Így írtam az ukrán és izraeli háborúról, a "gyermekvédelmi" törvényhez kapcsolódó témákról, a botrányos lombkoronasétányról, a Tompa utcai szivárvány színű padról, űrkutatásról, sportrendezvényekről, építészetről, Nobel-díjasainkról, a nemzeti konzultációról és még nagyon sok egyéb témáról. Évente írok az Eurovíziós Dalfesztiválról, a tanévkezdésről, Mikulásról.

2023-ban 22 700-an olvasták posztjaimat, igaz, november 26.-án végigszkennelték összes bejegyzésemet, 1578 olvasás volt aznap. Szerintem valamelyik mesterséges intelligencia próbálta ismeretanyagát az én posztjaimmal bővíteni. Szegény...

Legolvasottabb idei posztom az Ébredés című volt (több mint 100 kattintással), melyben egy kómából 34 év után magához térő ember szembesül a mai Orbán Viktorral.

3. Facebook

A Facebook-profilomat igyekszem politikamentesen tartani, de ez sajnos nem mindig sikerül. Mindig becsúszik egy-két politikai füstölgés. Azért a legtöbb poszt így is utazással, kirándulásokkal, családi eseményekkel kapcsolatos. Több videót is töltöttem fel a Facebook-oldalamra, ezek közül most egyet emelek ki. 2008 óta Budapest egyik őszi rendezvénye a Nemzeti Vágta, egy huszárhagyományokat ápoló lovasverseny a főváros egyik legszebb terén, a Hősök terén. A tizenöt évig nagyon sikeresen lezajlott rendezvényt 2023-ban minden indoklás nélkül áthelyezték Szilvásváradra. Azt gondolhatnánk, hogy ott alkalmasabb pályán zajlott a verseny, de valójában nem galopp-pályán, hanem a díjlovagló és díjugrató versenyek lebonyolítására épült lovas arénában tartották, a Hősök terénél szűkebb pályán, ezért sok volt a sérülés és a visszalépés.

Én viszont jó lokálpatriótaként a Nemzeti Vágta döntőjének napján, pont a döntő időpontjában tartottam egy egyszemélyes nosztalgia-vágtát.


De az élet nem csak a kibertérben zajlik, ezért idén még jön egy "valódi" összefoglaló is. Stay tuned!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése