Parlament

Parlament

2023. március 27., hétfő

Magyarország Bizánc örököse

Homonnay Gergely halála előtti délutánon, 2021. december 31.-én nagyon sokat posztolt macskaperspektívájú Facebook-oldalán, az Erzsi for President-en. Tele volt keserűséggel, mintha érezte volna, hogy ez az utolsó napja. Egyik délutáni posztjában, a "gyermekvédelmi"-nek csúfolt homofób törvény kapcsán egyebek között ezt írja:

"Magyarország nem Európa. Mátyás halála óta a periféria. A történelem során számos lehetőség lett volna ezen változtatni, de ahogy a Habsburgok modernizációs törekvéseit szerették a bugris magyar rendek megfúrni, úgy toltuk el magunktól a lehetőséget az idén is, amikor felcsillant sok-sok év után a remény, hogy ez a ladik végre elindul a túlpartra.
Nem fog.
Magyarország nem Róma.
Magyarország Bizánc örököse, ahol tombol a korrupció, a baksis a mindennapok része, ahol az iskolában tanuljuk a puskázáson keresztül a csalást (Nyugat-Európában puskázni ciki), ahol a legszentebb történelmi ereklye, melyből a középkorban a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi hatalma eredt egy Bizáncból lopott (hadizsákmányként elhurcolt) női korona - aminek a múzeumban lenne a helye és nem a törvényhozás szent házában.
Én meg jobban tenném, ha egy macskás szelfit osztottam volna meg, és abbahagynám ezt a szélmalom harcot.
Mert ahogy a Die Zeit írta 2018 áprilisában: Ungarn ist verloren (Magyarország elveszett)."

Magyarország uralkodó eszméje ezer év után is a törzsi eszme: ha nekem és nemzetségemnek jó, akkor a többi nem érdekel. Miközben azon háborgunk, hogy az EU végre az asztalra csapott és visszatartja a hazánknak járó uniós források (helyreállítási források) egy részét, aközben eltűrjük, hogy falusi kiskirályok, a polgármesterek a körzet fideszes képviselőjének és a vármegye főispánjának asszisztálása mellett a legszemenszedettebb módon nyúlják le az uniós pénzeket.

Van egy Don Quijote-nk, Hadházy Ákos, aki évek óta ezek ellen a csalások ellen folytatja szélmalomharcát, de a falusi kiskirályoknak mindenki falaz, mert a kormánypártok elemi érdeke, hogy ezek a brigantik pozícióban maradjanak. Ha egy polgármester az uniós pénzből felépített vendégházat kizárólag saját haverjainak tartja fenn vadászattal összekötött tivornyák számára, akkor már "fogott" ember: bármikor elővehetik a disznóságait. De amíg a falu hozza a stabil Fidesz-szavazatot, addig minden rendben van. Márpedig a polgi kezében minden eszköz rendelkezésre áll ennek biztosítására: Általában ő a falu legnagyobb munkaadója, a pályázati projektekben kapnak megbízást a falu mesteremberei, közmunkásai, választások előtt saját birtokáról kerül burgonya, erdejéből tűzifa a falu népének.

Kéz kezet mos.

Mi pedig ámuldozunk Hadházy újabb és újabb leleplezésein, melyek egyre szürreálisabb képet festenek az intézményesített lopásról. Köztudott, hogy az Unió szívesen ad támogatást turisztikai célú beruházásra, így egy időben kilátónagyhatalom voltunk. Volt 40 cm magas kilátónk, volt kilátónak álcázott buszmegállónk, és volt olyan alföldi falunk, melyben rögtön 11 kilátó is épült csaknem egymillió euró támogatásból.

Most a lombkorona-tanösvény a divatos. Ha hiszitek, ha nem, ezek is az Alföldön szaporodnak. Hogy az Alföldön nemigen van erdő? Dehogy nincs, leginkább telepített nemesnyár-erdők, a polgármester tulajdonában. Igaz, hogy ezeket 15-30 évente letermelik, és igazán sok látnivaló sincs a lombkoronájukon, de az Unió fizet, mint a katonatiszt. Így fordulhatott elő, hogy mire felépült Nyírmártonfalva polgármesterének nyárfaerdejében a kissé rozoga, de 60 milliót kóstáló építmény, pont kitermelték az erdőt, így megszületett az új hungarikum: lombkoronasétány a mező közepén.

Az a szörnyű, hogy a Fidesz-hívek számára Hadházy az áruló, aki szalad Brüsszelbe honfitársait feljelenteni. Törzsi gondolkodásukban nem veszik észre, hogy "Ungarn is verloren". A síkon álló kilátó igazi szimbólum: a semmiből indul és a semmibe vezet.

Én pedig mi mást tehetnék, mint hogy hirtelen felindulásból ezt a lopást is világgá énekeljem egyre fogyatkozó közönségemnek:

---

PS: Az RTL is lehozta a dalomat! Sőt, az atlatszo.hu is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése