Parlament

Parlament

2023. március 1., szerda

A csapda

Megint szép kis csapdát állítottak a kormánypártok a romokban lévő, teljesen szétforgácsolódott ellenzéknek: A parlament tavaszi ülésszakára egy 8 pontból álló békenyilatkozatot terjesztenek be elfogadásra. Bár a nyilatkozat második pontja így fogalmaz: "...elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez", a többi pont valójában ellehetetleníti, hogy hazánk bármiben is segítse szomszédunkat ebben az önvédelemben.

A kormánypártok szerint az Oroszország elleni szankciók inkább Európának ártanak, és valójában a Fidesz már régóta a szankciókat tette meg minden baj okozójának, legfőképpen a most már tényleg Európa-bajnok magyar inflációnak. Ezért a nyilatkozat annak ellenére síkra száll a szankciók ellen, hogy hazánk éppen néhány napja egyezett bele a 10. szankciós csomagba is (akárcsak az előző kilencbe).

Orbánék békekövetelése az azonnali tűzszüneten alapul, és büszkén hivatkoznak arra, hogy "a világ nagyobb része a béke pártján áll". Csakhogy az egy hete a Szijjártó Péter által is megszavazott ENSZ-határozat az alábbi szöveget tartalmazza (a határozat 4. pontja): "Reaffirms its commitment to the sovereignty, independence, unity and territorial integrity of Ukraine within its internationally recognized borders, extending to its territorial waters" (újólag megerősíti a szuverenitás, függetlenség, egység és függetlenség melletti elkötelezettségét Ukrajna területi integritása iránt nemzetközileg elismert határain belül, a felségvizekre is kiterjedően). Az 5. pontban így fogalmaz: "Reiterates its demand that the Russian Federation immediately, completely and unconditionally withdraw all of its military forces from the territory of Ukraine within its internationally recognized borders, and calls for a cessation of hostilities"  (megismétli azt a követelését, hogy az Orosz Föderáció azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki minden katonai erejét Ukrajna területéről annak nemzetközileg elismert határain belül, és felszólít az ellenségeskedések beszüntetésére).

A "békepárti" Orbán előszeretettel hivatkozik arra, hogy az ő békevágya csak a pápa békevágyához fogható, pedig pont ma adott ki a Vatikán egy nyilatkozatot, melyben kifejezésre juttatják, hogy katonai előremozdulás nélkül nincs esély a békére. Orbánék a parlamenti nyilatkozatuk 7. pontjában megerősítik: "fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség".  Vagyis Ukrajnának joga van az önvédelemhez, de ehhez ne akarjon fegyvereket, mert az veszélyes. Védje meg magát máshogyan. Elég cinikus álláspont. Mint ahogyan hideg és lelketlen az az állandóan hangoztatott nézet is, hogy neki (mármint a most már 100%-ig Putyin zsoldjában álló Orbánnak) csak egyetlen szempont lebeg a szeme előtt: hogy hazánkat ne érje hátrány a konfliktus miatt.

Nos, úgy gondolom, ezt az országgyűlési határozatot az ellenzék nem fogadhatja el, mert akkor szembe menne eddigi álláspontjával.  Ugyanakkor kellőképpen szétforgácsolt ahhoz, hogy képes legyen valamiféle egységes, de ugyanakkor határozott nyilatkozat elfogadására és ennek széles körben, sokakhoz eljutó módon való kommunikálására. Elmondom ezért, kedves olvasóim, mi fog történni:

  • A békenyilatkozat kormánypártok által történő megszavazása után azonnal MTI-közleményt adnak ki, hogy az európai baloldal és a sorosista szervezetek által támogatott magyar dollárbaloldal háborúpárti;
  • Az utcákon a 97%-os plakátokat felváltják a dollárbaloldal háborúpártiságát hirdető plakátok, persze szigorúan társadalmi célú hirdetmények, vagyis közpénzből lesznek finanszírozva;
  • Megjelennek az egyperces filmecskék, melyekben Soros Györgyöt, gonosz európai politikusokat, Gyurcsányt mutogatják majd sok-sok dollárköteggel és a háború borzalmaival: ezt akarja a dollárbaloldal. A film kéretlen reklámként elindul majd minden Facebook- és YouTube-videó előtt, felnyílik majd a lakálmédia hirportáljain illetve a kormánnyal időközben lepaktált (Index, 168Óra) hírportáljain, de még az ATV-n is lemegy majd a híradó előtt;
  • A Fidesz-KDNP hülyegyerekei: Deák Dániel, Hollik István, Nacsa Lőrinc 0-24-ben nyomják majd, hogy micsoda gonosztevő háborúpárti a dollárbaloldal.

Persze az ellenzék előtt még lehetne egy kiút: Az Action for Demokracy-tól érkezett maradék pénzekből összehangolt plakátkampány indítása, melyben megmutatják, milyen az igazi békepártiság, hogyan képzelik el ők egy európai Ukrajna békéjét. Ezen szerepelhetne akár az ENSZ határozatának idézett szövege, akár a vatikáni nyilatkozat szövege. De erre valószínűleg már nincs erejük.

Egy súlyosan elszigetelődött országban egyre súlyosbodó gazdasági helyzetben egy egyre erősödő, a homofób kártyát is kijátszó gyűlölethullám fog az országon végigsöpörni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése