Parlament

Parlament

2022. július 5., kedd

Béke

Ugye tudtátok, hogy Orbán Viktor annyira békepárti politikus, hogy nála csak a római pápa békepártibb! Nem hiszitek? Pedig bemondta a híradó!


Ugyanebből a felmérésből azt is megtudhattuk, hogy Soros György annyira háborúpárti, hogy nála már csak Joe Biden és Vlagyimir Putyin háborúpártibb!

Aki nem hiszi, nézze saját szemével, hallgassa saját fülével:

Egyszóval a magyar miniszterelnök békepártiságának se vége, se hossza, bezzeg ha Márki-Zayék kerültek volna hatalomra, már rég belesodródtunk volna a háborúba.

Bizony, Orbán Viktor azzal tért vissza a legutóbbi NATO-csúcsról, hogy bár a NATO támogatásáról biztosította az agresszor ellen harcoló Ukrajnát, és támogatja azon tagállamait, melyek fegyverszállítással segítik keleti szomszédunkat ebben a harcban, ő a maga részéről az azonnali tűzszünet megkötésének híve, mert az orosz-ukrán háború szláv államok közötti belügy, és hát lássuk be, az ukránoknak nem sok esélyük van a náluk sokkal erősebb Oroszország elleni győzelemre.

Az EU és a NATO 2015-ben fogcsikorgatva beletörődött a szakadár népköztársaságok kikiáltása és a Krim annektálása utáni status quo-ba, mert fontosabb volt nekik a biznisz. De ismerjük a kismalacos mesét: ha már benn van a hátsó lábad, a mellsőt is szeretnéd bedugni. Luhanszk  teljes elfoglalása után az oroszok flow-ban vannak, eszük ágában sincs megállni, Zelenszkij számára pedig a 2015-ös állapot visszaállítása sem elfogadható már. Vagyis azonnali tűzszünetnek semmi esélye sincs, de ezt Orbán is nagyon jól tudja.

Az a nyitott galléros fiatalember, aki 1989-ben "kiűzte az oroszokat" hazánkból, aki minden október 23-án szemére hányja a nyugatnak, hogy hiába védtük Nándorfehérvár óta az európai kereszténységet, mégis '56-ban magukra hagyták a pesti srácokat (élén Dózsa Lászlóval, 1942 -), ma nagyjából úgy képzeli el a békét, hogy az oroszok diadalmasan bevonulnak Kijevbe, Zelenszkijt és az orosz tankok ellen Molotov-koktéllal harcoló "kijevi srácokat" halálra ítélik, és minden évben megünnepeltetik a dicsőséges 2022-es hadjáratot. És ami a legszörnyűbb, valószínűleg a parlamenti "133 bátor ember" és a rájuk szavazó kétharmad a rezsicsökkentés megtartásának ígéretével ebben támogatná is.

Bele-bele nézek A nép szolgája című sorozat néhány epizódjába. A sorozatnak az a pikantériája, hogy Volodimir Zelenszkij, a színész egy idealista történelemtanárt alakít benne, akiről a diákjai titokban felveszik, hogy kirohan a társadalmi igazságtalanságok ellen, feltöltik a közösségi oldalakra, és ennek hatására a tanárt megválasztják Ukrajna elnökének, aki a maga sete-suta módján felveszi a harcot a korrupció, az egész ukrán gazdaságot behálózó oligarchia ellen. És mi történt? Zelenszkij annyira hitelesen alakította az elnököt, hogy tényleg megválasztották Ukrajna elnökének.

Igen, Ukrajnának elege van a keleti, despota, oligarchák által uralt rendszerből, és a nyugati értékeket választották. Még azok az Ukrajnában élő oroszok is, akik ha megkapták volna a nyelvi autonómiát, ma vállvetve harcolnának Zelenszkijjel Putyin ellen. Így csak egyszerűen elhagyják az országot, mert köszönik, de Putyinból sem kérnek. (Van egy rokonunk, akinek orosz felesége van, és időnként elmegy önkéntes segítőnek a BOK csarnokba, az ukrán menekültek befogadóközpontjába. Kérdeztem tőle, hogy tud-e ukránul. Azt mondta, nem, de a menekültek 80 %-a orosz.)

Az orosz-ukrán konfliktus valójában két értékrend harca és mi megint nem merünk kiállni a mellett az értékközösség mellett, amit 2004-ben az EU-hoz való csatlakozáskor választottunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése