Parlament

Parlament

2022. július 27., szerda

Egy pitiáner bosszúállás története

 A választási küzdelem során a Fideszhez kapcsolódó médiában hatalmas karaktergyilkolászás indult ellenzéki politikusok ellen. Ennek nagyon érdekes formát találtak ki, nevezetesen a szappanoperát: apró valóságmag köré kerekítettek részben feltételezésekből, részben álhírekből összegyúrt körítést, és ezt napról-napra apránként adagolták. Az egyik ilyen szappanopera "Cseh Katalin nyomdabotránya" volt.

Cseh Katalin, aki végzettségére nézve orvos és egészségügyi közgazdász, 2016-2018 között ügyvezető volt édesapja nyomdaipari vállalkozásában. Bár a Momentum mozgalomhoz való csatlakozás majd európai parlamenti képviselővé választása után főállású politikus lett, a Fidesz úgy gondolta, hogy az ő karaktergyilkolását a nyomdán keresztül fogja végrehajtani. A "botrány" állítása, hogy a Cseh család cége már meglévő technológia megszerzésére pályázott európai pénzre, a pályázat miatt vidéki telephelyet létesítettek, hogy könnyebben nyerhessenek, egy cégháló segítségével próbálták porlasztani a pályázati pénzeket. Persze mind a mai napig csak feltételes módban fogalmaznak (a feltételes mód az újságírás dzsolidzsókere) a sajtópereket elkerülendő, de azt tudni lehet, hogy Budai Gyula büntető feljelentést tett, Deutsch Tamás az OLAF-nál kezdeményezett eljárást és nyomozásba kezdett a Közbeszerzési Hatóság is. Múlt év decemberében még házkutatást is tartottak a nyomda váci telephelyén.

Aztán úgy tűnt a választások után, hogy ezek az ügyek (a Czeglédy Csaba-ügy, a városháza-gate és a többiek) szépen érdektelenségbe süllyednek illetve az érintettek sorra nyerik a rágalmazás miatti sajtópereket és mindenki a napi ügyekkel (orosz-ukrán háború, a KATA megszűntetése, a rezsicsökkentés felpuhítása, a kétszámjegyű infláció) foglalkozik, de úgy tűnik, hogy a Közbeszerzési Hatóság mindenképpen meg akar dolgozni a pénzéért, ezért "hatalmas" szabálytalanságot leplezett le.

Történt, hogy a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (ég és föld! - egy, az akadémiai kutatóintézetek összevonása nyomán alakult állami intézmény) pályázatot írt ki 12 ezer kötet társadalmi atlasz kinyomtatására. A pályázatot a Cseh család érdekeltségébe tartozó Pannónia nyomda nyerte, a vállalási határidő 2021. április 19. volt. Közbejött a Covid, több nyomdász is karanténba vonult egyik kollégájuk koronavírus-fertőzése miatt, ezért a nyomda öt hét halasztást kért a szerződés teljesítésére, amit a megrendelő meg is adott. Végül a járványhelyzet szerencsés alakulása miatt az új határidőnél két héttel korábban sikerült leszállítani az atlaszokat. Mind a megrendelő, mind a vállalkozó elégedett volt.

A nyomda vezetője felelős döntést hozott, hogy nem kockáztatta a dolgozói egészségét. Csakhogy a Közbeszerzési Hatóság úgy látta, hogy indokolatlan volt a nyomda határidő-módosítás iránti kérelme, mert az egészséges nyomdászok negatív PCR-teszt birtokában tovább dolgozhattak volna. Emlékeztek még 2021 márciusára, a járvány leggyilkosabb, harmadik hullámára?

  • A vendéglátó- és szórakozóhelyek bezártak;
  • Kijárási tilalom volt;
  • Az év első öt hónapjában 20 000 honfitársunk halt meg koronavírus-fertőzésben;
  • Én magam 65 évesen félelmemben home-office-ba menekültem, és a következő héten az összes kollégám kivétel nélkül megkapta a fertőzést.
A Közbeszerzési Hatóság már nem emlékszik ezekre az időkre, nekik muszáj volt szabálytalanságot találni. Meg is büntették mind a nyomdát, mind pedig a megrendelőt 4-4 millió forintra. Mert a közbeszerzést óvni kell, mit számít a járvány. A közmédia pedig cinikusan hozakodott elő újra a "nyomdaüggyel", elismételve az összes korábbi, soha be nem bizonyosodott vádat. Á, semmi köze ennek ahhoz, hogy Cseh Katalin az Európai Parlament jelentéstevője „a városi térségek előtt álló kihívásokról a Covid-19 utáni korszakban” témában. Szegény Cseh apuka bánja már, hogy a lánya nem maradt meg a szülészorvosi pályán és politikusnak állt.

Én pedig egy jót füstölgök a NER újabb pitiáner bosszúján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése