Parlament

Parlament

2023. október 5., csütörtök

2 nap - 2 Nobel-díj - 2 K

Forrás: HVG

Ki gondolta volna, hogy a svédeknek annyira kell a NATO-csatlakozás és úgy becsicskulnak nekünk, hogy a Svéd Királyi Akadémia rögtön két Nobel-díjjal is megkínál minket, büszke magyarokat, Karikó Katalin (orvostudomány-élettan) és Krausz Ferenc (fizika) személyében. Sőt, azért vártam posztommal máig, mert volt még egy esélyesünk az irodalmi Nobel-díjra, egy harmadik K, Krasznahorkai Lászlóra, de az már tényleg olyan lett volna, mint egy álom. Minden esetre ha ettől sem lágyul meg az országgyűlési képviselőink szíve a svédek iránt, akkor semmitől (bár ma éppen azzal voltak a képviselő urak elfoglalva, hogy Bedő Dávid momentumos képviselő svéd állampolgárságán rugóztak, mármint hogy ez miért nem szerepel az életrajzában).

Herskó Frerenc 2004-es kémiai Nobel-díja után 19 évet kellett várnunk a legmagasabb tudományos díjra. A korábbi Nobel-díjasaink közül már csak Herskó és Polányi János (kémiai Nobel-díj, 1986) van életben, igaz, Polányi csak magyar származású, de nem Magyarországon született, nem is élt itt egy percet sem. Viszont a Polányit követő magyar Nobel-díjasainkat nemcsak, hogy nem becsültük meg, de zsidó származásuk miatt egyenesen fizikai megsemmisítésükre törekedtünk:

  •  Elie Wiesel (béke Nobel-díj, 1986) erdélyi születésű, a máramarosszigeti gettóból deportálták Auschwitzba.
  • Oláh Györgyöt (kémiai Nobel-díj, 1994) a német megszállás alatt Sztehlo Gábor evangélikus lelkész bújtatta.
  • Harsányi Jánost (közgazdasági Nobel-emlékdíj, 1994) szintén deportálták, de Ausztriában sikerült megszöknie és végigbujdokolnia a vészkorszakot.
  • Kertész Imre (irodalmi Nobel-díj, 2002) sorsa közismert, elég elolvasni hozzá a Sorstalanságot.
  • Herskó Ferencet (kémiai Nobel-díj, 2004) családjával együtt deportálták Karcagról, de a család szerencsésen túlélte a vészkorszakot.
A két új díjazottunk is pályája elején hagyta el hazánkat, Karikó Katalin 1985-ben (30 évesen) az USA-ba, Krausz Ferenc 1987-ben (25 évesen) Ausztriába távozott. Bár sokat cikkeznek arról, hogy képtelenek vagyunk megtartani tudósainkat, azt azért be kell látni, hogy az amerikai és német brain-drain-nek ilyen kaliberű koponyák nem tudnak ellenállni. Szerencsére legalább a tudomány globális, vagy ha úgy tetszik egyetemes, végül is innen származik az egyetem, univerzitás kifejezés is. Az a tény, hogy mindkét most díjazott tudósunk itt végezte alap- és középfokú tanulmányait és egyetemi stúdiumait, azt mutatja, hogy az alapszintű természettudományos oktatás a '70-es, '80-as években még kiemelkedő volt, talán még mindig az (legalább is lányom és vejem magyarországi érettségivel nagyon jól elboldogultak Izraelben), bár most éppen mindent elkövetünk, hogy ezt a szellemi tőkénket is eltékozoljuk.

(Közbevető megjegyzés: autózunk Szlovéniában, ahány helységen keresztülmegyünk, mindenhol szebbnél szebb iskolaépületeket látunk. Petra megkérdezi: Apu, itt miért ilyen szépek az iskolák? Ezt válaszoltam: Tudod, kislányom, itt nem stadionokra költik a pénzt. Idén 120 konténer-tanteremben indult meg az oktatás ideiglenesen Magyarországon).

Karikó Katalin Nobel-díjára évek óta számítunk, a koronavírus-járvány óta hatalmas sztár, mert azon az mRNS módszeren dolgozott már több évtizede, amelyik az alapját képezte a Pfizer-Biontech vakcinájának, melynek három adagja énbelém is került. És bár szinte az összes hazai és nemzetközi tudományos díjat megkapta, amit lehetett, és ezt koronázta meg a Nobel-díj, pont ettől vált teljesen megosztó személyiséggé. A konteo-hívők, vírus- és oltásellenesek kóklernak, tömeggyilkosnak mondják, sőt, szellemi termék ellopásával is vádolják, ráadásul azt is felhánytorgatják neki, hogy még Magyarországon zsarolással beszervezték a BM III/II-es (kémelhárító) osztályára. Ezért aztán a sok-sok laudáció alatt, amik az internetes portálokon a professzorasszonyról megjelentek, csak úgy áradnak a gyalázkodó kommentek. Beszúrok ide néhányat:

"Mózes Stájer
Újabban a neonáci szervezetek embereit ilyen negy becsben tartják? Nahát oda ne rohanjak.😂😂 Kanadában taps viharral ünnepelték a veterán ss tisztet, nálunk nobelt osztanak neki. Hurrá, jobban élünk mint négy éve 😂😂😂
---------------------------
Emőke Szlama
🤮🤮🤮
---------------------------
Amália Veres Zoltánné Hódi
Van egy nóta a Tankcsapdától, hát valóban aktuális!: JÖNNEK A FÉGEK!!
---------------------------
Adam Mokos
Mostmár lehet kezdeni minket kiirtani. Hajrá Kati-mama, jó munka!
Persze a C-vírusra nem mũködött ugyan ez a szuper technológia (terjesztettük is, el is kaptuk, meg hosszan bent is feküdtünk), de mindegy, ne legyünk olyanok, minden más vírusra ragyogóan fog.
Nobel-díjat érdemel, kétségen kívül. De miért is?
------------------------------
Andrea Komáromy
🤮🤮🤮🤮
------------------------------
Tamásné Major
Az biztos ekkora kárt még senki nem okozott az embereknek.
-------------------------------
Markus Katalin
Remélem, hogy mihamarabb az akasztásáról is ugyanilyen részletekbe menő alapossággal tudósítanak majd.
--------------------------------
Én Vagyok
Az mRNS technológiát Dr. Robert Malone fedezte fel és szabadalmaztatta 1996-ban, nem Kirakós kém Kati nevéhez fűződik.
-------------------------------
Eniko Florescu
Csodalkozom hogy vannak idiotak akik gratulalnak a kazar maffia hoherjanak !
-------------------------------
Róbert Szabó
Kikellett volna már rég végezni... Tömeges emberölést követ el!!!
--------------------------------
György Schvecz
Miféle eredmény? 😃🤣 Hammm-hamm? 🤣
--------------------------------
Zsolt Gyenge
Népírtásért nobel jár ..fasza
--------------------------------
Diósi Attila
Ez màr a tömeg gyilkosság küszöbe!
---------------------------------
Zsolt Király
Ha népirtásért kapta volna akkor érteném ,de így ?!
Kiderült, hogy a találmánya nem ott szórja a tüskefehérjét ahol kéne, és emiatt emberek hallnak meg és lesznek súlyos betegek, de ezek szerint ez nem gond. Persze ha Obama anno Nobel Béke díjat kaphatott ….
-----------------------------------
Rita Csizmarik
Sátánfattya🤮🤡
-----------------------------------
Viki Sz
-----------------------------------
Egyed Péter
Az bíztos! Még az unokák is emlegetni fogják, már ha lesznek.
------------------------------------
Judit Takács
Dr Mengela! Gratulálok!
------------------------------------
Nemec Mariann
Oppenheimer csodálatos elme volt. Sok nagytudású kollégáival együtt létrehozták például mit is? Ja az atombombát. Pont kell egy minden családba. Meg egy hidrogén bomba is jöhet, abból sosem elég...
-------------------------------------
István Vinkovits
Lesz még kőrözés alatt 👍👍
-------------------------------------
István Vinkovits
Dr Mengele nőstényben
-------------------------------------
Viki Sz
mocskos gyilkos hazaáruló
--------------------------------------
Nagy Sándor Lajos
Gyilkosok
--------------------------------------
Agnes Sinkovics
Milyen eredmény?..mert az még most sincs.
--------------------------------------
Barna Richárd
Nem inkább a népirtásnak adtak új ötletet??? Persze tevedhetek, de bár úgy lenne
---------------------------------------
Népírtóügynökgyilkos!🤮🤮🤮🦎🦎🦎
--------------------------------------
Viktor Stefán
Ez,nem Nyunyókanéni tesója?Tutira egy alom 🤣🤣🤣🤣🤣🤣"

Félő, hogy magyarországi nyilvános szereplésein Gődény híveinek tábora komoly demonstrációkat fog szervezni. Bár ne így lenne!

Ami Krausz Ferencet, az atommag fotográfusát illeti, róla sohasem hallottam korábban, pedig ő is elég sok tudományos díjat megkapott már, és részben az ő eredményeit is használják a Szegeden létesített ELI-ALPS Kutatóintézetben. Az általa kifejlesztett rendkívül rövid, attosecundum időtartamú (10-18 másodpercig tartó) lézerimpulzusokkal nagyon jól lehet anyagszerkezetet vizsgálni.

(Megint egy közbevetett megjegyzés: Szóbeli fizikai felvételi vizsgámon az egyetemen azt a kérdést kaptam, hogy egy fémlemezt zöld fénnyel megvilágítva nem lép fel elektron-emisszió, azaz fotóelektromos hatás. Várható-e emisszió fellépése a fény intenzitásának növelésével. A válasz nyilvánvalóan nem, hiszen egy elektront csak egy foton képes a pályájáról kilökni, és a foton energiája a hullámhosszával arányos*, vagyis eredményt csak kék vagy lila fénnyel remélhetünk).

* fordítottan arányos

Szóval ezen a héten megint nagyon jó érzés volt magyarnak lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése