Parlament

Parlament

2021. július 11., vasárnap

Falsche Welt, dir trau ich nicht!

Van egy pesti mondás: Olyan rosszul nézel ki öregem, egy Krasznahorkai-mondatba ne kezdj bele! Nos, én pont ezt tettem, belekezdtem egy egymondatos Krasznahorkaiba: "Angela Merkelnek... ...a tájra nehezedő kegyetlen éjszakában."  És közte több mint 400 oldal.

Boritól születésnapomra kaptam meg Krasznahorkai László Herscht 07769 című regényét (pontosabban a szerző szerint csak elbeszélés, ugyanis történetet mesél el, szemben a regénnyel, mely egy új világot teremt). Az egymondatos regények klasszikusát, Bohumil Hrabal Táncórák idősebbeknek és haladóknak című kisregényét már korábban olvastam. Annak az volt a története, hogy édesapám még 2008-ban talált egy könyvet a 11-es buszon, amiről kiderült, hogy szándékosan veszítették el egy játék kedvéért. Egy darabig magam is játszottam, volt még egy megtalálásom egy könyvnapon, de aztán több elveszített, de soha meg nem talált könyvem után abbahagytam az ilyen irányú tevékenységemet.

Krasznahorkai kötetének címe egy nevet (a főhős Florian Herscht) és egy német irányítószámot (a thüringiai Kahla város postai száma) rejt. A város a regényben "Kana"-ként szerepel, de természetesen pontosan beazonosítható, a 88-as út mentén a Jena-Ilmenau-Zwickau háromszögben. Mindhárom város emlékeztethet minket az NDK-s időkre: Jena-ban nemcsak a híres jénai edényeket, de a Practica fényképezőgépeket is gyártották, Zwickau gyártószalagjairól gördült le a Trabant, Ilmenau műszaki főiskoláján pedig sok magyar diák is tanult, többek között egyik volt kollégám.

A 88-as szám eleve szimbolikus: a német (mellesleg a magyar is) újfasiszta mozgalom mágikus száma. A német ábécé 8. betűje H. Amikor a német újfasiszták összeütik korsóikat és azt mondják: "Achtundachtzich!", valójában a náci "Heil Hitler!" köszöntést idézik.

A főhős, az árvaházban nevelkedett Florian Herscht életét a biztos pontok foglalják keretbe: Főnöke, a Boss, aki munkát ad neki és lakást szerez neki a Hochhausban, a bezárt porcelángyár egykori munkásszállójában, egy volt gimnáziumi fizikatanár, akinek részecskefizikai előadásaira lelkesen eljár, és amatőr időjárásmegfigyelő állomásának üzemeltetésében is segít neki, Johann Sebastian Bach muzsikája, melyben meglelni véli a tökéletességet, valamint a Kana-i emberek, akik némi fizikai munka igénybevétele után szívesen beszélgetnek vele.

Krasznahorkai szerint Herscht valójában egy angyal, akinek lételeme a segíteni akarás. A részecskefizikai előadásokból azt szűri le, hogy a Világ keletkezése nagy valószínűség szerint egy hiba, egy párképződési szimmetriasértés eredményeke, mely bármikor újra bekövetkezhet, és akkor a Világnak vége, ezért aggódó levelekkel bombázza Angela Merkelt, a német kancellárt. Amikor a fizikatanár rövid időre eltűnik, aggódva keresi. A segítő angyalból azonban öldöklő angyallá válik, amikor megtudja, hogy főnöke is csak egy ócska náci, aki haverjaival újfasiszta indíttatású akciókat és gyilkosságokat követ el. A bosszú angyalát ugyanúgy a szintén thüringiai Bach zenéje vezérli, mint a jótevő angyalt: "...mert ha Bach beszélt, akkor nem volt szükség hallgatóra, Florian úgy vélte, Bach akkor is szól, ha éppen nem hallgatja senki, Bach állandóan mondja, és ő csak néha hallgat bele, de Bach szól, csak szól folyamatosan..." .

Az álmos német kisváros életében fokozatosan, lépésről lépésre kezd eluralkodni a káosz: neonáci merényletek, farkasok feltűnése a közeli erdőben, migránsok, a közeledő járvány híre. Krasznahorkai érzékletesen képes ábrázolni, hogyan adja át helyét a rend a felfordulásnak: "...elvesztették a csatát, sőt, tette hozzá, talán a háborút is, mivel feljöttek, a történelem szüneteiben mindig feljönnek a csatornákból, és tönkretesznek, megsemmisítenek, megaláznak mindent, amit érnek, lealjasítják, ami értékes, belerondítanak abba, ami másoknak szent, és velük elterjed a kór, ami ellen nincs védőoltás...".

A könyv elején mottóként az alábbit olvashatjuk: A remény hiba. De ha abból indulunk ki, hogy a Világot létrehozó ősrobbanás is egy szimmetriasértés eredménye, egy hiba, aminek nem lett volna szabad bekövetkeznie, akkor bízhatunk a reményben is.

Posztom végére beteszem Bach Falsche Welt, dir trau ich nicht! (Hamis világ, nem bízom benned!) című kantátáját, Florian Herscht egyik kedvencét.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése