Parlament

Parlament

2021. július 12., hétfő

Kádár-kori reflexek

Azt veszem észre magamon, hogy Kádár-kori reflexek kezdenek újra ébredni bennem. Akkoriban ha gyanús hírt hallottunk a rádióban, azonnal a Szabadeurópára kapcsoltunk, hogy megtudjuk, mi az igazság. Baleset egy szovjet atomerőműben, személyi sérültek is vannak? Mit mondanak odaát? Ja, hogy felrobbant egy reaktor és egy teljes várost evakuáltak, nukleáris felhő jön Európa felé.

Na, pont így vagyok most, amikor már két napja azt hallom, hogy a lakosságarányos teljes átoltottságban másodikak vagyunk az Unióban. Nézzük csak meg kedvenc statisztikai oldalunkat, az Our World in Data portált. És tényleg, a "People fully vaccinated" kategóriában dobogósok vagyunk:

Teljesen beoltottak aránya a teljes népességhez viszonyítva

De nézzük csak meg, hogyan állunk a legalább egyszer beoltottak számával. Hiszen Orbán is ezt nézi. Az első oltás után kaptuk a védettségi igazolványt, az első oltás számától tették függővé a nyitást: három és félmillió oltás után beülhettünk az éttermek teraszára, ötmillió oltás után lehetett lagzikat tartani, öt és félmillió után pedig megszűnt a maszkviselési kötelezettség.

Legalább egyszer beoltottak aránya a népességhez viszonyítva

Ebben a statisztikában bizony már a 10. helyre csúsztunk, de nem is az az ijesztő, hogy Málta, Hollandia, Belgium, Dánia, Finnország, Olaszország, Spanyolország, Luxemburg és Németország előttünk jár, hanem az, hogy a fenti országokban az oltottsági görbe töretlenül emelkedik, míg nálunk már teljesen ellaposodott. Magyarországon kifújt az oltási kedv. Pedig az előttünk járó országokban nem használtak keleti vakcinákat, kezdetben le is maradtak, de úgy tűnik, hogy náluk kevesebb a vírustagadó, oltásszkeptikus, mint nálunk.

Ahogy a kormánypropagandát ismerem, ennek is az "oltásellenes baloldal" lesz az oka, amely mindent megtett, hogy eltántorítsa az embereket az oltástól. A keleti vakcina már a kutyának sem kell, szomszédainknak osztogatjuk, miközben a Sinopharmmal oltottak harmadik vakcinázást szeretnének.

Két volt osztálytársam is van, akik ugyanúgy 65 évesek, mint én, és mivel korábban tumorral kezelték őket, igyekeztek nekik minél hamarabb beadni a védőoltást, ezért a kínai vakcinát kapták. Mindketten végeztettek ellenanyag-vizsgálatot, mindkettőjüknél negatív lett az eredmény. Mindketten elég tanácstalanok.

Az indiai delta variáns már a határainknál tombol, kivédésénél nagyon fontos lenne a minél nagyobb arányú átoltottság. Mai hír, hogy a holland miniszterelnök bocsánatot kért, amiért túl hamar rendelték el a nyitást, és most újabb járványügyi szigoritásokat ígérnek. Abban a Hollandiában, ahol már 65 % a beoltottak aránya szemben a magyar 57 %-kal! Járványügyi szakemberek nálunk is a negyedik hullám érkezését jósolják.

Mi hosszas fontolgatás után idén is eltekintettünk a külföldi nyaralástól, jövő héten irány Pécs és környéke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése