Parlament

Parlament

2023. október 2., hétfő

Most mi a helyzet a Várral?

Azelőtt, amikor még a Lovas úton laktunk, szinte napi rutin volt sétálni a Várban, a gyerekekkel rollerezni vagy görkorizni a Tóth Árpád sétányon, játszani a Mátyás király játszótéren. Mostanában rég jártam arra, pedig sok minden új dolog épül most arrafelé, ezért észak-déli irányban végigsétáltam a Budai Váron.

Először a volt Teherelosztó - Virágh Csaba épülete - hűlt helyét néztem meg. Posztoltam arról, mennyire megosztott volt az építésztársadalom és a nagyközönség az épületet illetően, valamint arról, hogy egy, a szomszéd épület (volt Állami Nyomda) léptékére hajazó, de kicsit az egykori Teherelosztó üvegfalát is visszaidéző épület kerül majd a helyére.
Nos, kiderült, hogy a Levéltár eredetileg megtervezett, de soha meg nem épített épületszárnya kerül majd oda, és visszaépítik az Levéltár egykori tornyát is, melynek valaha kettős funkciója is volt (kémény és tűzivíztároló), de mára legfeljebb kilátó lehetne. Egyelőre üres a telek.

Egy-két hónapos a történet, hogy a Hadtörténeti múzeumot kiebrudalták csaknem száz éve elfoglalt helyéről, mert a Honvédelmi minisztériumnak "szüksége volt" az épületre. A cinikus közleményben az szerepelt, hogy a minisztérium "visszaköltözik" a Várba, csakhogy sohasem itt volt, hanem a Honvéd Főparancsnokság mögötti lebontott épületben, amit azonban jelenleg a Hauszmann Alajos-program keretében nem kívánnak visszaépíteni.
Feltűnő, hogy mind a Kapisztrán téren, mind pedig az Anjou bástyán eltűntek az ágyútalpra szerelt ágyúk, csak néhány "mezitlábas" ágyú van a volt múzeumi bejárat előtt. Pedig ezeken az ágyúkon még én is mászkáltam kicsi gyerekkoromban.



A Kapisztrán tér felőli bejárat fölött már ott a felirat: Honvédelmi Minisztérium, a felső homlokzaton pedig: Hadtörténelmi Intézet. Az Anjou bástya felőli bejáratnál semmi sincs kiírva, de a felső homlokzaton ez olvasható: A hazáért mindhalálig. Naná, egy hadügyminisztérium épületén szerepelnie kell a "halál" szónak.

Az Országház utcán a Szentháromság tér felé haladva már messziről feltűnik az a hatalmas építkezés, ami a leendő (és egykori) Pénzügyminisztérium épületén folyik. Szinte semmi sem látszik a borítástól, pedig jövőre el kell, hogy készüljön, valószínűleg majd ledobja burkát, mint a hernyó a bábját, hogy pillangó módjára tárja fel új, betonvázra épített ruháját.
Úgy tűnik, a dolgozók, illetve azon szerencsések, akiknek lesz garázshelyük, az Országház utcán végig haladva hajtanak majd be a Fortuna utcai lehajtónál.

Kíváncsi leszek, ez reggelente és délutánonként mekkora forgalmat generál majd. Minden esetre a Szentháromság tér felől az állványok között bekukucskálva már láthatóak az épület homlokzatának kőcsipkéi. Mátyás templom, kezdhetsz irigykedni.
A Szentháromság téren az Országház utca másik oldalán állt az egykori ún. Diplomata-ház, Jánossy György és Laczkovics László kortárs épülete, melynek lebontása körül ugyanolyan viták voltak, mint a Teherelosztó épülete körül. Minden esetre a helyére a Pallas Athéné alapítvány egy hagyományos stílusú, a történelmi épületekre hajazó konferenciaközpontot építtet. Jelenleg a szerkezetépítés van folyamatban.

Ha már erre jártam, megnéztem magamnak a Szentháromság utca és az Úri utca kereszteződésében álló Hadik-lovasszobrot. A szobor ugyanis az elmúlt hetekben azzal került be a hírekbe, hogy a Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkár egy levélben kereste meg az I. kerületi önkormányzatot, hogy a ló heréjének simogatása "joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.”
Talán nem közismert, de amikor még a villamosmérnöki kar kollégiuma a Szentháromság téren, a jelenleg Pénzügyminisztériummá visszalakuló épületben volt, az államvizsgára készülő végzős hallgatók a nevezett lóalkatrész rituális szidolozása révén próbáltak jobb érdemjegyet remélni. Ez a szokás mind a mai napig megvan.
Az önkormányzat válaszlevelében egyrészt tájékoztatta a minisztériumot erről a tradícióról, másrészt úgy fogalmaztak: "kétségtelen, hogy a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezzük". Pár nap múlva a Kétfarkú Kutyapárt "Heresimogatásra kijelölt hely" feliratot helyezett ki a szoborhoz.
Nos, jelenthetem, hogy jelenleg a szobor körül semmiféle felirat sincs, viszont a ló töke fakulóban van, ráférne már egy újabb szidolozás.

A Dísz tér felé haladva feltűnt, hogy a Honvéd Főparancsnokság és a Vöröskeresztes ház visszaépítésével mennyire zárttá vált a tér. Mindkét épületnek áll már a betonváza és várja a burkolatot, illetve készül a Honvéd Főparancsnokság kupolájának héjazata is.
Mindkét épületre jellemző, hogy még nagyon bizonytalan funkció van kijelölve számukra, előbbinél kiállítótér és turista információs központ, utóbbinál irodák. Lassan szükség volna több konkrétumra a belső terek kialakítása miatt. Minden esetre gyanítom, hogy majd ide is bejelentkezik egy-két kormányközeli szervezet, pl. az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós elég gyakran jár a Karmelitába, hadd ne kelljen már neki olyan messziről jönnie.

A Hunyadi János út végén lévő Lónyai-Hatvany villáról már többször posztoltam, mert építése évtizedekig húzódott. Hosszas hányattatás után (először az MNB vette meg, majd visszakerült sz államhoz) a nagy vagyonkimentési lázban két éve került a Batthyány Lajos Alapítvány tulajdonába.
Nekik sem jutott jobb az eszükbe, mint ami egy ilyen panorámájú épületnél először az ember eszébe jut: legyen egy exkluzív étterem! És lőn, megnyílt az Aranybástya Étterem, ahol minden asztalhoz panoráma (meg jó magas számla) tartozik. Állampénzen, a Batthyány Alapítványt gazdagítva!

A Honvéd Főparancsnokság Szent György tér felőli oldalán állt a világháborúban megsemmisült Honvédelmi Minisztérium, melynek visszaépítése elvenné a kilátást a Karmelita nyugatra néző irodáitól, ezért ide csak egy jelzés értékű, alig 10m széles épület kerül. Ennek építése még nem kezdődött meg, mint ahogyan az épület látványterve sem szerepel a kerítés plakátjain.
Egy dolog nagyon valószínű: az épületek felépülése után is megmarad a kordon a Színház utcában a Karmelita előtt.
A Szent György teret nyugatról lezáró József főhercegi palota a Hauszmann Alajos-program legbrutálisabb és legtöbbet vitatott épülete, számos építész vitatja létjogosultságát. Nemrég az Átlátszó cikket jelentetett meg az építkezés költségeiről. Kb. fél éve derült ki, hogy az Alkotmánybíróságnak ad majd helyet. Az épület betonszerkezete már áll, de ki kell még alakítani mellette egy reneszánsz kertet és ez egykori istállót (talán az alkotmánybírók lovon járnak majd dolgozni).

Hozzáláttak a Várpalota északi szárnyának, az A-épületnek a rekonstrukciójához is. A homlokzatán lévő molinó szerint az épületet három ablaktengelynyivel vissza kéne kicsinyíteni. Ehhez komoly bontási munkákat kéne végezni, remélem, hogy ezt mégsem fogják véghez vinni, ámbár Hauszmann Alajos egyszer már megtette.

A Hauszmann Alajos-program elsőként elkészült épülete a Főőrség. Jobb itt sem jutott eszükbe, mint a Lónyai-Hatvany villánál: étterem működik benne. Ottjártamkor éppen esküvői ebéd volt benne.
A Lovarda már bőven épült, amikor eldőlt, hogy sohasem lesznek benne lovak. Jelenleg rendezvényterem, ahol bálokat, vállalati rendezvényeket, esküvőket lehet tartani. Egyetlen egy nyilvános rendezvény van meghirdetve a tavaszi szezonra, egy hangverseny. Mindezt szintén állami pénzből!

Karakas pasa tornya az az épület, melyet Hauszmann pont eltűntetni akart, a háború után tárták fel, és most kávézó és ajándékbolt található benne.

Végül pedig az egész projekthez egy hatalmas mélygarázs megépítése tartozik.

Az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére a Vár építkezéseinek üteme nem látszik lassulni. Az egész a '60-as évekre emlékeztet, amikor a Budai Vár a jelenlegi, és a Hauszmann-program által "ideológiai alapú pusztításnak" titulált képét nyerte el. Pedig akkor milyen büszke voltam rá!


Update 2023.11.14.
Tegnap honvédelmi miniszterünk bejelentette, hogy a volt Honvéd Főparancsnokság épületébe kerül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, amit volt szíves eredeti helyéről, a Kapisztrán térről kitúrni.
Azt gondolom, ugyanígy az utolsó pillanatban fogják az erős lobbierővel rendelkező szervezetek az igényüket bejelenteni, még folyik a háttérben a küzdelem.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése