Parlament

Parlament

2023. december 7., csütörtök

Mi így vakcinázunk

Friss hír, hogy a Pfizer és a BioNTech beperelte Magyarországot 3 millió adag ki nem fizetett koronavírus-vakcina miatt. Hazánk erre úgy reagált, hogy ezeket a vakcinákat nem a magyar állam, hanem az Európai Unió rendelte, Magyarországnak erre nincs szüksége, fizessen tehát az EU. Nem kellett sokat várni az Unió reakciójára sem: Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel.

2020-ban, a koronavírus-járvány kitörésekor a világ epedve várta az oltóanyag kifejlesztését és vigyázó szemünket a nagy vakcinagyártó cégekre vetettük. Talán emlékeztek még rá, hogy 2020 őszén arra próbálták rávenni az embereket, hogy legalább a hagyományos influenza ellen oltassák be magukat, mert egy betegségben legyengült szervezetet könnyebben támad meg a koronavírus.

Mivel magam is 60 év feletti, krónikus betegségben is szenvedő ember vagyok, jelentkeztem a háziorvosomnál, aki először hitegetett, majd őszintén bevallotta, hogy nem kaptak oltóanyagot. Ekkor a magánkórházakat kezdtem hívogatni, de végül csak a Wáberernél tudtam felvenni a védőoltást, természetesen jó pénzért. Erről akkoriban írtam is egy füstölgő posztot.

2020 végére aztán kezdtek megjelenni a koronavírus elleni oltóanyagok. Először a Pfizer-BioNTech mRNS-technológián alapuló és nagyon ígéretes eredménnyel kecsegtető vakcinája jelent meg a piacon, ezek első szállítmányait a gazdag országok, pl. Izrael hatalmas pénzért felvásárolták. Az Európai Unió gazdagabb tagállamai is megtehették volna ugyanezt, de az EU példát mutatott szolidaritásból: Az Unió első körben hat vakcinagyártóval állapodott meg, és a tagállamok megegyeztek abban, hogy az Európai Bizottság által vezetett közös tárgyalások mellett nem tárgyalnak külön-külön, netán egymást túllicitálva a közös vakcinabeszerzésbe bevont gyártókkal. Ez biztosította, hogy az oltóanyagok mindenhol egységesen, lakosságalapú elosztási kulcs szerint álljanak rendelkezésre, és például a kisebb tagállamok se szenvedjenek hátrányt a nagyobb, jelentősebb mennyiségeket megrendelni képes országokkal szemben. Azonban semmi nem tiltotta, hogy egy tagállam külön tárgyaljon olyan vakcinagyártókkal, amelyekre nem terjed ki a közös beszerzési program, és adott esetben saját hatáskörben – és saját felelősségére – adjon ki ideiglenes, vészhelyzeti engedélyt egy ilyen oltóanyag alkalmazására.

Mivel a hat gyártóból a Sanofi-GSK és a CureVac már induláskor elbukott, a maradék négy vakcinagyártóból pedig a AstraZeneca, a Janssen és a Moderna késlekedve indította meg a szállítást, csak a Pfizer-BioNTech kezdhette meg idejében az oltóanyagok leszállítását. Utóbbi cég annyira komolyan vette a feladatát, hogy a kelet-európai piac ellátására Németországban egy vadonatúj vakcinagyárat is beröffentettek.

A ravasz Orbán mindenképpen szerette volna megnyerni az európai vakcinacsatát, ezért Oroszországgal és Kínával kezdtünk tárgyalásokat a vakcinabeszerzésről, és a Szputnyik V. és Sinopharm oltóanyagokkal meg is kezdtük a vakcinázást annak ellenére, hogy ezek Európában nem voltak törzskönyvezve, ráadásul a kínai oltóanyagról utólag bebizonyosodott, hogy az időseknél jóval kevésbé hatékonyak, mint a többi vakcina. Így fordulhatott elő, hogy kezdetben az átoltottság tekintetében megelőztük az európai átlagot.

Az Unió és Magyarország lakosságának átoltottsága

A fenti grafikonon jól látható, hogy az Unió csak valamikor 2021 augusztusában ért utol bennünket, aztán persze le is hagytak, mivel nyugaton nagyobb az állampolgári fegyelem és a bizalom az állami intézményekben, mint keleten.

2021-ben volt egy nemzeti konzultáció a járvány utáni gazdaság újraindításáról, és ennek utolsó, 14. pontja egy új hazai vakcinagyár létesítéséről szólt. Ezt a válaszadók 99,9999%-a meg is szavazta, eldőlt, hogy Debrecenben lesz, sőt, hatalmas érzékkel 2021 őszén - fél évvel az orosz-ukrán háború kitörése előtt - még abban is megállapodtunk az oroszokkal, hogy a Szputnyik V. oltóanyagot fogjuk itt gyártani. Ennek az oltóanyaggyárnak már termelnie kéne, de egyelőre még csak az épület áll. Hiába, haderőfejlesztésre kell most a pénz.

Itt vagyunk most 2023 őszén télvíz idején, amikor a hagyományos influenza és a koronavírus lecsendesült változata egyformán jelen van és veszélyezteti az időseket (mindkettő egy-egy nagy világjárvány maradványa). Előbbire természetesen van a WHO ajánlása alapján összeállított vírustörzsek ellen készült vakcina. A Fluart Kft. egy nagyobb családi ház méretű pilisborosjenői üzemben képes évente nagyjából egymillió adag oltóanyag előállítására. Viszont a Covid szezonális variánsára jelenleg nincs oltóanyag Magyarországon, pedig pont a Pfizernek van erre is készítménye, más országokban már alkalmazzák.

Nos, ilyen előzmények után vagyunk képesek arra a bunkóságra Karikó Katalin országában, hogy nem fizetjük ki a nekünk leszállított* oltóanyagokat. Azt az oltóanyagot, ami azért maradt a nyakunkon, mert kínai és orosz vakcinákat is behoztunk és kisebb a lakosság átoltottsága, mint tőlünk nyugatabbra.
*Pontosítok: az oltóanyag nem került leszállításra, csak megrendelésre.

Pofám leszakad.

PS. 2023.12.08.
Tegnap megírtam ezt a posztot és mára kiderült, hogy a kormány mégiscsak rendelt uszkve 800 ezer adag Covid-19 elleni vakcinát, igaz, nem Pfizert, hanem kifejezetten az Omikron-változatra kifejlesztett Modernát. Vagyis volt 3 millió adag Pfizerünk*, de az már megromlott, de szerencsére elég balekok voltak az amcsik, hogy előbb leszállították, mielőtt kifizettük volna. A Moderna gondolom előre kéri majd a pénzt.
*Nem jött be az országba, mert bár megrendeltük, nem kértük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése