Parlament

Parlament

2023. december 3., vasárnap

Visszatérés a búcsúszentlászlói kocsmába

Bödőcs Tibor standuposnak több mint tíz évvel ezelőtt a búcsúszentlászlói kocsma lett a védjegye. Az egész magyar társadalmat leképezte szülőfaluja, Búcsúszentlászló (Zala vármegye) egyszerű vidéki embereinek világába, a kis falu kocsmájában kimondásra kerültek a nagy bölcsességek és igazságok. Van olyan mélyen Fidesz-hívő ismerősöm, aki imádta az akkori Bödőcs Tibort, folyton őt hallgatta. Aztán Bödőcs egyre rendszerkritikusabb lett, stanupjai nagy részét már Orbán-paródiák teszik ki, ismerősöm pedig szépen kiábrándult a humoristából.

Voltunk mi is önálló estjén a Kongresszusi Központban, amikor egy este kétszer is megtöltötte a termet, és tavaly olvastam a Mulat a manézs című könyvét, melyben görbetükröt tartott a NER elé. El is nyerte vele 2022-ben a Libri közönségdíját (akkor még a Libri nem volt az MCC-n keresztül állami tulajdonban, mint most). Az is igaz, hogy sok olyan véleményt hallottam a könyvről, hogy néhány oldal után letették, mert képtelenek voltak ráhangolódni a bödőcsi szóvirágokra. Nekem speciel nagyon tetszett.

A Libri tulajdonosváltásakor Bödőcs nyílt levelet intézett az MCC-hez: "Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet? Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon? Publikálhatóvá válik a 77 szankciócsúfoló, ősi, szittya népdal és brüsszelűző, türk csujogató? Elemezhetjük Goebbels prózáját az MTVA híradójának fényében? Megszülethetnek a tanulmányok Petőfi haláláról, akit NATO katonák lőttek le Bahmutnál, mint tudjuk?..."  Úgy döntött, amig ezek a kérdések nem tisztázódnak, marad a Librinél, és itt jelent meg rövid írásokból álló kötete, a Prímszámok hóesésben. Ezzel a könyvvel töltöttem az elmúlt néhány napot.

Bödőcs ezzel a könyvével visszatért a búcsúszentlászlói kocsmába, a kisemberek közé, kiknek életét korábban is és most is tűéles pontossággal mutatja be. Leginkább moldovagyörgyi szatírák ezek, egy-két oldalas miniatűrök. Buddha-történetei is amolyan bödőcstiboros történetek, mint például ez:
"Leereszkedett egyszer Buddha a hegyekből a nagyvárosba. Már húsz éve nem hagyta el a kolostort. Háromnapnyi, mélázó séta után megállt a borbélymester ajtaja előtt. Bekopogott.
- Zárva vagyunk! - kiáltotta ki a borbély.
- Akkor nyissatok ki! - mondta Buddha nyugodtan.
- Jó - mondta a borbély, és kinyitott.
Buddha nem ment be."

Kovács Gyula Imre vasutas vándorprédikátor imígyen mondja ki az igazságot: "Mielőtt azt állítanád, hogy a város összes utcája húgyszagú, győződj meg róla, nem te vagy-e behugyozva!"

Az ötvenkét éves történelemtanár utolsó munkanapján így búcsúzott az osztályától: "Akik el akarták baszni, el is baszták. Akik rendbe akarták tenni, azok is elbaszták. A világnak kampec. Szevasztok!"

Olvasói értékelések a Bibliáról:
"Nem tudom mit toltak a próféták, de vennék belőle nagy tételben. 10/10
Mekkora egy nyilas komcsi transz már ez a Pilátus?! 10/10
Nem vagyok fantasyrajongó, de ez bejött. 9/10
Fú, nem tudom, az író olvassa-e ezeket itt, de ha igen, biztos elgondolkodik, hogy ezért érdemes volt-e. Szerintem 9,5/10"

Szócikkek az Első Teljes Magyar Akadémiai Nagyszótárból:
"diktatúra (fn) önkényuralom. Nemritkán demokráciának nevezi magát.
forradalom (fn) gyors radikális változás, melynek során új, gyors, radikális változásra szoruló helyzet áll elő.
politikailag korrekt (mn) bunkó reakció a bunkóságra."

Nagyon jól szórakoztam az igazi vadász szakkifejezéseket használó szatíráján, melyben egy cég menedzsmentje ellen tartanak hajtóvadászatot: "A pirosló galagonyabokrok kiváló búvóhelyet biztosítottak a hörgő pénzügyi tanácsadónak, de nem örökre. Könnyedén reátaláltam, sebágyában megkegyelmeztem neki. Gyöngéd, ám nagy torkolaterejű lövéssel szabadítottam meg szenvedéseitől."

Vihar Jolán temetésén pedig nemcsak maga az elhunyt, de már régóta halott első és második férje és élettársa is kikelnek a sírjukból, hogy egy utolsó nagy beszélgetésben tisztázzák, mikor és miért siklott félre az életük. A kötet élethelyzetei ugyanolyan groteszkek, mint Moldova novelláiban, pl. a Beszélő disznóban vagy a Lakinger Béla zsebcirkálóban.

Jó, hogy rátalált Bödőcs Tibor íróasztala fiókjában ezekre a szösszenetekre, jó volt kicsit visszatérni a búcsúszentlászlói kocsma törzsközönsége körébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése