Parlament

Parlament

2023. november 20., hétfő

Nem táncolunk úgy - első tétel (appassionato)

Megint levelet hozott a postás, ráadásul nekünk ötösével jönnek a konzultációs ívek (minden lányunk hozzánk van bejelentve, még Orsi is, neki Barukh Orsolya névre címzik).

Ráadásul az új nemzeti konzultációhoz, egy brutális, vizuális környezetszennyezéssel felérő plakátkampány is párosul, a hirdetőoszlopokon már megjelentek ezek a képek:

Egyszer már jelentek meg az utcákon hasonló plakátok, azon Ursula von der Leyen elődje, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke szerepelt még az idősebb Soros társaságában, de most már a fia, Alex Soros lett a soros. Abból a plakátból is szép botrány kerekedett, ha jól emlékszem, szépen kizártak minket az Európai Néppártból.


A nemzeti konzultációkat a kormány a közvetlen demokrácia legmagasabb fokának, az ellenzék közönséges hazug populista propagandának tartja. Az ellentét antagonisztikus. Sokszor a szemünkre vetik, hogy ha annyira ellenezzük a konzultációt, miért nem adunk az elvárttal ellentétes válaszokat. Nagyon egyszerű: a kérdéseket, mindig egy bevezető állítás vezeti fel, sőt, a kérdőív mellé mindig érkezik egy kísérőlevél is. Mind a kisérőlevél, mind a kérdéseket bevezető állítások nettó hazugságok szoktak lenni, és hazug kérdésre nem lehet igaz választ adni. Például hogyan válaszolhatnánk azt, hogy "Meg kell nyitnunk a piacunkat a génmódosított ukrán gabona előtt", amikor Ukrajna egyáltalán nem akar nekünk génmódosított gabonát eladni.

Idézet a kísérőlevélből: "Brüsszel azonban most újabb veszélyes tervekkel állt elő. Korlátozni akarják hazánk szuverenitását, és ránk akarják erőszakolni az akaratukat." Mivel ez a konzultáció már nyílt háború az Európai Unióval, úgy gondoltam, hosszabban foglalkozok a témával. Ebben a tételben azokat a dalaimat idézem fel, melyek a nemzeti konzultációkra reflektáltak.

A 2015-ös nemzeti konzultáció volt az első, amely a bevándorlással foglalkozott. 2015-ben még főleg a szíriai polgárháború elől menekülő értelmiségi és iparos emberek érkeztek Európába, ezért mi leginkább attól féltünk, hogy elveszik a munkánkat. A kérdéssor hasonlóan a későbbiekhez súlyosan demagóg volt, ekkor született meg a Minek a kérdés, ha tudod a választ című dalom.


A 2017-es nemzeti konzultáció szlogenje az volt, hogy "Ne hagyjuk szó nélkül, konzultáció a Soros tervről". A hét kérdésből álló kérdőív kimaxolta a Soros György elleni gyűlöletkampányt. Hasonlóan a mostani konzultációhoz, ahol minden kérdés első szava Brüsszel, abban a kommunikációban Soros volt ez a varázsige. Az én dalom címe is ez volt: Ne hagyjuk szó nélkül!


2020 tavaszán hazánkat is elérte a koronavírus-járvány, és kormányunk úgy érezte, leginkább egy nemzeti konzultációval vehetjük fel a vírus ellen a harcot. Ez nem is lett volna baj, ha nem sikerült volna ezek közé a kérdések közé is migránsokat és Soros Györgyöt beleerőltetni. Az Új Nemzeti Konzultáció című dalomban pont arról énekelek, hogy Soros György bizonyosan szerepel minden konzultációban.


Még ugyanannak az évnek a nyarán Hadházy Ákos és Szél Bernadett nagy konzultációsív-begyűjtő kampányt szerveztek, de én egy vidámabb módját találtam a kérdőívektől való megszabadulásnak: papírhajókat készítettem belőlük.


A 2021-es nemzeti konzultációt egy nagyon vicces plakátkampány kísérte: mindenféle emojik illusztrálták a konzultációs kérdéseket. Akkor már a korábbi ellenségek (Soros, bevándorlás, unió) mellé felsorakozott az LMBTQ propaganda is. Mivel a kérdések papagáj módjára a Soros György - migránsok - LMBTQ - Brüsszel szavakat ismételgették, egy kellően kakofón hangzású Konzultációs loop-ot készítettem.


A mostani konzultáció szlogenje az lett, hogy "Ne táncoljunk úgy, ahogy Brüsszel fütyül". Orbán Viktor 2023. október 23-án Veszprémben elmondott ünnepi beszédéből származik a mondat, és annyira megtetszett a főninek, hogy egy 11 kérdésből álló konzultációs kérdéssort kanyarított köré. Úgy vélem, ezzel a konzultációval szintet lépünk az Európai Unió intézményeivel, határozataival és szellemével szemben. Természetesen erről is énekeltem egy dalt.


Ismétlem, komolynak tartom a helyzetet, ezért nem akarom ezt a 11 kérdést félvállról venni. A következő tételekben sorra veszem őket. A tételszünetben ki lehet menni a büfébe, a zenekar hangol egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése