Parlament

Parlament

2023. november 11., szombat

Mi történt 2018 Márton napján?

Mi történt volna? 2018 november 11-én (vasárnap) szokásos Márton napi libalakománkat fogyasztottuk, édesanyámat is vendégül látva. Még erősen bennünk élt Orsi lányunk két hónappal korábbi esküvőjének emléke, főleg, hogy még mindig nem voltak hivatalos esküvői fotók és videók. Az ellenzék a tavaszi kétharmados vereség után újabb apátiába süllyedt, ráadásul küszöbön állt a CEU végleges elűzése.

2018. november 11.-én a világ országainak vezetői Párizsban gyűltek össze, hogy megemlékezzenek az első világháború 100 éve történt lezárásáról. Magyarország akkor is éppen duzzogó korszakát élte, csak nagyköveti szinten képviseltük magunkat az eseményen.


2018. november 11-én Párizsban a világ országai az első világháború
lezárására emlékeztek. A magyarok nem voltak ott.

Országunk 2018 novemberében - akárcsak most - újabb nemzeti konzultációra készült, az volt a demográfiai konzultáció, amiben elég érdekes kérdések is voltak, pl. "Egyetért-e Ön azzal az alapértékkel, miszerint a gyermekeknek joguk van anyához és apához?"  😏

Ezen a napon, 2018. Márton napján egy bűnöző migráns a magyar diplomácia és a magyar kormány segédletével magyar földre lépett, és itt politikai menedéket kapott. Észak-Macedónia (bocsánat, akkor még csak Macedónia)korábbi miniszterelnöke, Nikola Gruevszki szökésében segédkeztünk. Miniszterelnöksége idején a macedón titkosszolgálat tömegével végzett illegális lehallgatást ellenzéki, vagy kormánykritikusnak tartott macedón polgárok ellen. Gruevszki miniszterelnöksége idején korrupciós bűncselekményt követett el, amiért bukása után két év letöltendő börtönbüntetést kapott. Gruevszki a büntetés elől Albániába szökött, a tiranai magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatban kérelmezte a menekülti státuszt. A volt kormányfőt magyar diplomáciai autóval szállították Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán és Szerbián keresztül Magyarországra. A közvélemény nem is értesült volna erről az eseményről, ha ő maga Facebook-oldalán közzé nem teszi ezt a tényt.

Mivel akkor már hazánkban elég szigorú bevándorlási szabályok voltak érvényben, az ellenzék nemcsak azért kezdte támadni a kormányt, hogy miért fogad be egy nemzetközi körözés alatt álló bűnözőt, hanem azért is, hogy miért szegte meg a saját maga által hozott szigorú szabályokat.

Az elmúlt öt évben Észak-Macedónia négyszer kérte hivatalosan Gruevszki kiadását, legutóbb idén márciusban. Közben hazájában a volt kormányfőt több más bűncselekmény miatt is elítélték, legutóbb 9 évre, az USA pedig szankciós listára tette. Szijjártó Péter rendszeresen fogadja az egyébként a budapesti V. kerületben élő bűnöző miniszterelnököt. Kiadásával Magyarország valószínűleg a 2024-es észak-macedóniai választásokig vár, amitől azt reméljük, hogy Gruevszki pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) fog győzni, és akkor ők majd rehabilitálják a volt miniszterelnököt. Mert a Balkánon ez már csak így megy: az egyik politikai oldal elítéli a másik oldal politikusait, a saját oldal korábban elítélt embereit pedig rehabilitálja. Aztán a következő választás után fordítva.

A magyar miniszterelnök és a köztársasági elnökasszony Észak-Macedónia kérdésében is - akárcsak az ukrán háború kapcsán - a rossz rendőr - jó rendőr játékot játssza. Orbán semmilyen hivatalos kapcsolatot nem tart a jelenleg regnáló Észak-Macedón kormánnyal, viszont Gruevszki volt pártjának vezetőjét rendszeresen fogadja a Karmelitában. Az első kép tavaly júliusban, a második idén októberben készült:


Februárban viszont elnökasszonyunk Szkopjéban járt észak-macedón kollégájánál, közösen elítélték az ukrajnai orosz agressziót és közösen sürgették Észak-Macedónia uniós csatlakozását.

És hogy mi van Gruevszkivel? Köszöni, jól megél a külföldre kimenekített pénzéből és a tanácsadó cégének jövedelméből. Ugyanúgy bízik egy dicsőséges hazatérésben, mint az azeri baltás gyilkos.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése