Parlament

Parlament

2023. november 13., hétfő

Egy lánchídi kandeláber története

Most fordulunk rá a budapesti születésnapi nagyhétre, 150 éve egyesült a három városrész, Pest, Buda és Óbuda. Megy a sikamika városszerte, a hétvégén aztán lesz minden, lepényevés, zsákbafutás.

A városvezetésnek fontos volt, hogy a Lánchíd felújítása mindenképpen befejeződjön a születésnapi ünneplésre. Az eredetileg kitűzött dátum szeptember  16. volt, de már augusztus 4.-én átadták a hidat, így aznap egy spontán lánchídavató piknik is volt, amin mi is ott voltunk.




Mivel újabban a Lánchídon átgördülő 178-as busszal járunk reggelente dolgozni, egyik reggel észrevettem, hogy az egyik kandeláber öntöttvas talpát valaki megfordította.


Nem tartottam valószínűnek, hogy a kandeláber ilyen állapotában történt meg a műszaki átadás, ezért okkal feltételeztem, hogy a Lánchíd-pikniken egy kellően kapatos és magát nagyon erősnek érző legény állította fejre a dísztalpat. Augusztus 10-én ezért bejelentést tettem a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságnak (ilyenkor az ember mindig bajban van, hogy hova is küldje a bejelentést.):

"Tisztelt Rendészeti Igazgatóság!
Nem tudom, bejelentésem Önökhöz tartozik-e, ha nem, kérem továbbítsák illetékes helyre.
A Lánchíd pesti lehajtójának legdélebbi kandelábere (közvetlenül a 178-as busz Széchenyi téri megállójánál) rongálás áldozata lett: a négy öntöttvas tartóláb egyike megfordítva van nekitámasztva a kandeláber kő talapzatának"

Egy hét elteltével az alábbi választ kaptam:

"A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utak, hidak, műtárgyak, egész Budapesten a forgalomtechnikai létesítmények, valamint a nem fővárosi tulajdonú, de a közösségi közlekedés által igénybe vett utak üzemeltetési és fenntartási feladatait a Budapest Közút Zrt. látja el.
Fentiekre tekintettel, a beadványának tartalmát a szükséges intézkedések megtétele céljából elektronikus úton továbbítom a feladatellátásra jogosult, Budapest Közút Zrt. (budapestkozut@budapestkozut.hu) részére."

Gondoltam, bejelentésem sínre került. A szeptemberi hivatalos avatóig a Lánchíd világításán helyreállításokat kellett végezni, mert vandálok betörték a kandeláberek üvegét, megrongálták a LED-es lámpatesteket. Természetesen a hivatalos átadáson is jelen voltunk, és szomorúan konstatáltuk, hogy az érintett kandeláber talapzata még mindig nincs a helyén.



Mivel már az október is eljött, írtam egy levelet a Közútkezelőnek is:

"Tisztelt Budapest Közút!
Bár a Rendészeti Igazgatóság augusztus 17-én kelt levelében tájékoztatott arról, hogy bejelentésemet hivatalból továbbította Önökhöz, az eltelt hetekben sem történt semmi a megrongált kandeláberrel, pedig időközben a szándékosan megrongált világítótestek kijavítása megtörtént, és közben volt egy hivatalos Lánchíd-avató fesztivál is. Ezért most ismételten felhívom a figyelmüket az említett kandeláber állapotára."

Mivel levelemre csak egy automatikus visszaigazoló válasz érkezett, október 24-én bejelentettem az ügyet a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak. Hogy miért nekik? Nem tudom észrevettétek-e, hogy az MKKP korábbi viccpártból szép lassan cselekvő párttá vált, különösen helyi szinten vannak akcióik, szemétszedés, parkosítás, padok, buszmegállók kifestése. Ők azonnal válaszoltak a bejelentésemre, de amolyan kéfarkúkutyásan:

"Köszi, hogy jelezted nekünk az alábbi problémát: A Lánchíd pesti lehajtójának legdélebbi kandelábere rongálás áldozata lett
4000 mérnökünk és 3600 menyétünk elkezdett dolgozni rajta.
Hamarosan megoldjuk, vagy nem."

Október 30.-án aztán a Közút is válaszra méltatott:

"A Széchenyi téren lévő kandeláber megmozdított díszöntvényével kapcsolatos 2023. október 5-én Társaságunknak intézett levelére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az öntvények tartós rögzítésére rövid időn belül sor kerül."

Teltek a napok, de a dísztalp még mindig nem került a helyére egészen ma reggelig, amikor is leszállva a buszról ez a látvány fogadott bennünket:

Épp azon lamentáltam, hogy ezt most a Közút szakemberei vagy az MKKP néhány markos "passzivistája" intézte-e el, de délután email-fiókomban ez az üzenet várt a kétfarkúaktól:

"A Kétfarkú Kutya Párt alapelve szerint ha meg tudunk oldani egy problémát, akkor megoldjuk, ha pedig nem tudjuk megoldani, akkor felhívjuk rá a figyelmet.
A Rendkívüli Ügyek Minisztériuma is ezt teszi, csak az utcán: amit lehetetlen megjavítani, azt legalább viccessé tesszük. Vagy legalább széppé.
Mihez kezdjünk például, ha benőtte a gaz a szétrúgott elektromos szekrényt?
Vagy ha kátyúba dőlt az összegrefitizett villanyoszlop?
Ha nem látszik a szeméttől a lekopott zebra, amin amúgy se lehetne átkelni kerekesszékkel?
Közös és persze szórakoztató ötletelésre hívunk konkrét ügyekben Kovács Gergő társelnökkel és a párt kreatívjaival."

Akár így, akár úgy, az ügy valamivel több mint három hónap alatt megoldódott, és a kandeláber rendbetéve várja Budapest születésnapi buliját. Happy End!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése