Parlament

Parlament

2023. november 21., kedd

Nem táncolunk úgy - második tétel (furioso)

Amikor beléptünk az Unióba, tudtuk, hogy szuverenitásunk egy részéről le kell mondanunk a kapott előnyökért cserébe. Olyan ez, mint egy házasság. Egy házasságban lemond a férj arról, hogy hetente más nővel randizzon, de esetleg fenntarthatja magának a jogot, hogy hetente elmehessen a haverokkal sörözni. Kompromisszum kérdése minden. De akkor menjünk végig a kérdéseken, konzultáljunk.


1. Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást.

A 2013-ban bevezetett rezsicsökkentésről tudni kell, hogy ezzel akkor a kormány két legyet ütött egy csapásra: 2012 őszén hatalmas áresés volt az európai energiapiacon, valójában sokkal nagyobb mint az a 20%, amit a kormány két lépcsőben engedett az energiaárból. A minden lakossági energiaszámlán megtalálható narancsszínű "rezsibokszban" nyolc éven keresztül a 2010-es energiaárakat tüntették fel referenciaként: Lássátok magyarok, ennyit fizetnétek, ha még mindig a szemkilövető lenne hatalmon. Másrész jelentős bevétele is volt az államnak a tényleges energiaár és a "rezsicsökkentett" ár közötti különbségen.
2021 őszén aztán bekövetkezett az energiaárak hatalmas emelkedése, de a rezsicsökkentést mindenképpen muszáj volt fenntartani legalább a 2022-es választásokig. Ráadásul egyéb túlköltekezése is volt az államnak (személyi jövedelemadó visszatérítése, 13. havi nyugdíj), így az államháztartás egyensúlya szépen megbomlott. '22 nyarán aztán bejöttek az új energiaárak, átlagfogyasztásig maradt a rezsicsökkentett ár, azonban efölött gáznál ennek az árnak a hétszerese jelentkezett a számlán. Most már ezt a hétszeres árat írták bele a rezsibokszba, mint a csökkentés előtti ár. Csakhogy mostanra ez a nem rezsicsökkentett ár is az ötödére csökkent, mára már alig 25%-kal magasabb a rezsicsökkentett árnál, de a lakosság felé továbbra is a '22 nyarán fennálló csúcsárat kommunikálják.
Vagyis azon kívül, hogy a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában is egy hatalmas hazugság, természetesen Brüsszel csak ajánlást fogalmazott meg a tagországok felé, hogy érdemes volna a támogatás mértékét 80%-ra lecsökkenteni, hogy a lakosságot takarékosságra ösztönözzék.
Update 2023.11.24.: Íme már meg is jelent egy Brüsszellel kötött megállapodás az energiatámogatási rendszer átalakításáról.

2. Brüsszel el akarja törölni a kamatstopot

Furcsa, de maga a kormány ígérte meg, hogy ha az infláció egyszámjegyűre csökken, fokozatosan kivezetik a kamatstopot. A kamatstop is az az intézkedés, mint az ársapka: a kormány más f@szával veri a csalánt. A bankok az alacsony kamatokat fenntartják a meglévő hitelekre, de új hiteleket ezen a kamatszinten már nem tudnak adni, ezért nem éri meg új hitelt felvenni, lejtmenetbe kerül a gazdaság. Mellár Tamás szerint ez a pont is azért került be a konzultációba, hogy a kamatstop kivezetése esetén Brüsszelt lehessen hibáztatni.

3. Brüsszel meg akarja szüntetni a magyarországi extraprofitadót

Amint azt egy korábbi posztomban írtam, az unortodox gazdaságpolitika egyik pillére az ágazati különadó volt. Ezt a nyuszit bármikor elő lehet húzni a kalapból, de a befektetők számára kiszámíthatatlanná teszi a magyar gazdasági környezetet, ezért kérte az Unió az extraprofitadó felülvizsgálatát. Kérte, nem parancsolta. És azért nem árt arra sem emlékezni, hogy bár lopakodva és fokozatosan, de a multik ezeket a különadókat mindig is átterhelték a lakosságra.
Egyszóval legyen hosszú távon is kiszámítható az adópolitika, ilyen különadókat - akárcsak az ársapkát - csak végszükség esetén szabadjon alkalmazni, és a helyzet normalizálódásával fokozatosan ki kell vezetni.

4. Brüsszel Magyarországon is migránsgettókat akar létrehozni

Ahogyan a bevezetőben is említettem, az Európai Unióban a szuverenitásról való részleges lemondás fejében szolidaritást várnak el a tagállamok. Az mégsem lehetséges, hogy a migrációtól legjobban szenvedő déli országok egyedül "vigyék el a balhét". Valami ilyesmit olvashattunk Kertész Balázs könyvében is: "...egy nemzetállamot, legyen akár akkora, mint Németország, egyszerűen agyonnyom a bevándorlás. Ez a történelem szava, amelyet elég sok helyen hallanak. Eközben a magyar kormány süketnek és hülyének tetteti magát, de ez sem új, se nem meglepő."
Az Unió közös szigorítást, a bevándorlók határon történő előszűrését várja el határrendészeti eljárás keretében. Ezzel szemben hazánk a letartóztatott embercsempészeket szabadon engedi, ráadásul az új vendégmunkás-törvénytervezet tartalmaz egy olyan részt is, hogy hazánk ismét nyit afelé, hogy szabályozott keretek között külföldi befektetők a befektetésükért cserébe tartózkodási jogot szerezzenek, vagyis ismét felélesztik a "nagy sikerű" letelepedésikötvény-bizniszt.

Ezzel a szuverenitásvédelmi nemzeti konzultáció tárgyalásának ezt a tételét befejeztem, következő posztomban - az 5. kérdést ideiglenesen átugorva - az Ukrajnát érintő kérdéseket vesze górcső alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése