Parlament

Parlament

2023. november 23., csütörtök

Nem táncolunk úgy - harmadik tétel (doloroso)

A tegnapi intermezzo után következzék a fájdalmasra (doloroso) hangolt harmadik tétel az ukrajnai helyzetről.

Van egy elméletem az orosz-ukrán háborúról, amit most megosztok veletek. Putyin foga alapvetően nem Ukrajna területére fájt, a sokkal fontosabb célja Ukrajna elbeloruszosítása volt: Egy Belaruszhoz hasonló, Oroszországhoz hű diktatúrát szeretett volna látni Ukrajna helyén, amelynek esze ágában sincs semmilyen európai gazdasági vagy katonai közösséghez tartozni. Adva van egy feketeöves politikus, Putyin, aki a politikai iskolát a szovjet titkosszolgálat legmélyebb bugyraiban járta ki, aki politikai ellenfeleit és a neki nem lefekvő oligarchákat a legkíméletlenebbül likvidálta, és itt van Zelenszkij, aki színészként, Ukrajna elnökét egy filmsorozatban eljátszva tett szert olyan népszerűségre, hogy végül valóban megválasztották elnöknek. Putyin joggal gondolhatta, hogy Zelenszkijt megeszi reggelire. Valószínűleg arra számított, hogy egy Kijev elleni támadás után maga az ukrán hadsereg fogja megbuktatni Zelenszkijt.

Putyin terve már '22 nyarára látványosan megbukott, köszönhetően az Unió és az USA határozott katonai, pénzügyi és politikai támogatásának és az ukrán elnök hazafias kiállásának. Azonban Putyinnak újabb ukrán tartományokat, Zaporizzsját és Herszont sikerült megszállnia, és Dnyeper bal partjának és az Azovi-tenger  északi partjának elfoglalásával komoly gazdasági kárt szenvedett Ukrajna. A háború mára pedig egy reménytelen állóháborúvá alakult.

Hát akkor konzultáljunk Ukrajnáról!


6. Brüsszel még több fegyvert küldene Ukrajnának

"Brüsszel kezdetektől háborúpárti álláspontot képviselt" - írják Orbánék. Nos, azért olyan nincs, hogy egy agresszor elfoglal két megyét, és akkor azt mondjuk, hogy ez nem szép dolog, de kössünk békét. Egyébként az Unió nem küld fegyvert, hiszen nincsenek fegyverei, fegyvereket egyes tagországok küldenek. Ennek egy részét térítik meg uniós költségvetésből. Nagyon fontos, hogy ez a helyzet fennmaradjon addig, amig ésszerű tűzszünet nem lesz. A 2014-ben megszállt területek visszaszerzésére nem látok esélyt, de mindenképpen az a sorrend: ha van tűzszünet, lehet visszafogni a fegyverszállítást.

7. Brüsszel még több pénzt akar adni Ukrajnának

Ukrajnát a háború másfél évében hatalmas anyagi kár érte. Európa érdeke, hogy Ukrajna gazdaságilag is erős európai szövetséges legyen, ezért segíteni kell a kárenyhítésben és a helyreállításban egyaránt. Hazugság, hogy ez a pénz bármilyen módon összefüggenek a Magyarországnak járó, de a jogállamisági problémák miatt visszatartott strukturális alapoktól. Természetesen erről a pénzről is a tagállamok, nem pedig a "brüsszeli bürokraták" döntenek.

8. Brüsszel Ukrajnát is fel akarja venni az Európai Unióba

Valójában a csatlakozási tárgyalásokat szeretnénk elkezdeni, ami egyrészt fontos jelzés az oroszok számára, hogy Ukrajnát továbbra is Európa részének tekintjük, másrészt ezáltal Ukrajnát is rá lehet szorítani arra, hogy eleget tegyen azoknak a jogállami kéréseknek, egyebek között az anyanyelvi oktatás és az anyanyelv használatával kapcsolatos európai normákra, melyeket évek óta megfogalmazunk feléjük. Nagyon fontos, hogy ezek a tárgyalások megkezdődjenek.

9. Brüsszel be akarja engedni a génmódosított ukrán gabonát

Talán a kérdőív legnagyobb hazugsága. Az ukrán kikötők tengeri blokádja miatt az ukrán gabona nem tud eljutni azokba a harmadik világbeli célországokba, ami évtizedek óta az ukrán gabona természetes piaca. Európa határain nagy mennyiségű ukrán gabona jelent meg dömpingáron, ami a magyar gazdákat nagyon nehéz helyzetbe hozza, szinte eladhatatlanná válik a jóval drágább magyar gabona. De a GMO termékek forgalmazását Magyarországon jogszabály, sőt az alaptörvény is tiltja.
(Közbevető megjegyzés, hogy a géntechnológia rohamos fejlődésével mára már szinte semmiféle kockázata nincs a nem nemesítéssel, hanem a sokkal gyorsabb géntechnológiával előállított, a környezeti hatásoknak és a kártevőknek sokkal ellenállóbb és magasabb terméshozammal kecsegtető termékek fogyasztásának. Ezzel szemben GMO növények termesztéséhez jóval kevesebb vegyszert kell használni, ami jóval kisebb környezeti terhelést jelent).
A NÉBIH folyamatosan vizsgálja az ukrán gabonát, és alig talált GMO-szennyezett szállítmányt. Véleményem szerint a magyar gazdák valóban védelemre szorulnak, de ezt a problémát nagyon demagóg dolog az ukrán gabona GMO-szennyezettségére fogni. Ráadásul az elvárt válasz, "Minden lehetséges módon ki kell állni a magyar gazdákért és biztosítani kell a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét", még önmagában nem állítja meg a GMO-mentes ukrán gabonadömpinget, szóval még kontraproduktív is.

A négy Ukrajnára vonatkozó kérdésből süt a kormány oroszpártisága, ami engem szégyenérzettel tölt el.
A negyedik tételben a fennmaradó kérdésekkel, az 5.-kel, 10.-kel és 11.-kel fogok foglalkozni. Stay tuned.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése