Parlament

Parlament

2023. november 10., péntek

A dilivonaton nincsen fék

Vannak posztok, amikkel nem tudok újat mondani, csak rögzítem az utókornak, hogy majd egyszer elmesélhessem a térdemen lovagló unokáimnak, milyen korban éltem. Az L. Simon-ügy is olyan, hogy az elmúlt héten lényegében már mindent elmondtak róla, én maximum szubjektív kiegészítéseket tehetek.

Hát akkor a tények: A Nemzeti Múzeum idén is nagy sikerrel rendezte meg a World Press Photo sajtófotó-kiállítást, Petra és Bori lányom együtt nézték meg, és nagyon elégedetten nyilatkoztak a látottakról. Kb. egy hét lehetett már csak hátra a kiállítás bezárásáig, amikor Dúró Dóra mihazánkos politikus és önjelölt erkölcscsősz megkongatta a vészharangot, hogy itten a gyermeki lelkek megrontásáról és a "gyermekvédelmi" törvény lábbal tiprásáról van szó, mert szerepel a kiállításon négy fénykép, mely egy fülöp-szigeteki transzvesztita idősotthonban készült!

Fotó: Kiss Bence (444)

Na hoppá! Mit is mond a "gyermekvédelmi" törvény? "Tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg". Hát akkor ezt a kiállítást kiskorúak nem is látogathatják! Értitek? Nem a háborúk borzalmait, a szegénységet, a természeti katasztrófákat bemutató képektől kell félteni gyermekeinket!

Csák János kulturális és innovációs miniszter üstöllést utasította L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját, hogy akadályozza meg, hogy kiskorúak is látogathassák a kiállítást. A kiállítás honlapján korábban az szerepelt, hogy a kiállítás megtekintése 14 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel javasolt, ezt módosították arra, hogy 18 éven aluliak számára nem engedélyezett. Persze, ahogy lenni szokott, a hír hallatán hosszú sorok kezdtek kígyózni a múzeum előtt, mindenki látni akarta azokat a képeket, melyek láttán minden kiskorú szalad átműttetni magát.

L. Simon viccesen meg is jegyezte, hogy a képviselő asszony ennél jobb reklámot nem is csinálhatott volna a kiállításnak, különben is, a múzeumnak nem áll módjában a tárlatlátogatók életkorát ellenőrizni. Na, a miniszter ismét pödörített egyet a bajszán, és páros lábbal rúgta ki az intézményvezetőt. Én azt gondoltam, hogy a főmeteorológus kirúgását az egyre inkább megbomló elméjű diktátor már nem tudja überelni, de sikerült neki! Talán annyi csak a különbség, hogy a főigazgató ideiglenes utódjául nem a múzeum főkönyvelőjét nevezték ki, hanem L. Simon helyettesét, Hammerstein Juditot, aki éppen úgy a NER elkötelezett kultúrpolitikusa, mint elődje volt. Pedig a Nemzeti Múzeumról tudni való, hogy:

  • A főigazgatói posztot korábban mindig muzeológusok, régészek, történészek vagy művészettörténészek, numizmatikusok töltötték be, biztosítva az intézmény függetlenségét és politikamentességét;
  • A múzeum állandó és időszaki kiállításainak látogatása sohasem volt korhatárhoz kötött, legfeljebb csak ajánlást tettek;
  • A World Press Photo kiállítás - melyet egyébként a világ 40 országában kiállítanak - anyaga meg nem bontható, nem cenzúrázható. Szóval kicsit úgy vagyunk vele, mint az Euróvíziós Dalfesztivállal: keresztény értékrendünkkel nem összeegyeztethető, ezért inkább kimaradunk belőle. Nagyobb összegben mernék fogadni, hogy jövőre nem lesz WPP kiállítás Magyarországon.
Milyen vicces, hogy három nappal L. Simon kirúgása előtt néztük meg az Elfogy a levegő című filmet, melynek szereplői szinte egy az egyben behelyettesíthetők az L. Simon-ügy szereplőivel:
A seggfej apuka - Dúró Dóra
A tanárnő - L. Simon László
Az iskolaigazgató - Csák János
A tankerületi igazgató - Orbán Viktor

Van egy barátom, aki még a "gyermekvédelmi törvény" előtti korszakban benne volt a karikabizottságban, és azt írta nekem: "A Korhatár Bizottság tagjaként sok film besorolásában vettem részt, és teljesen kulturált viták voltak liberális médiakutatók, pszichológusok, szociológusok, nagycsaládosok ultrakonzervatív képviselője stb. között. A nemzetközi mezőnyben kb. középre sorolódtunk a skandináv és a katolikus országok közé." Hát azt hiszem, most sikerült egy bakugrással a mezőny végére kerülnünk, nagyjából Szaúd-Arábia szintjére. Minden esetre számos régebbi film korhatár-besorolása még ebből a régi időből maradt fenn, így fordulhatott elő, hogy Makk Károly híres filmje, a 40 évvel ezelőtt forgatott Egymásra nézve pár napja 16-os besorolással ment le MagyarMoziTV nevű csatornán. Pedig a film egy leszbikus kapcsolatról szól. Mivel a filmet a csatorna promotálta a Facebook-on, jeleztem nekik a helyzetet, de így válaszoltak: "Köszönjük a figyelmeztetést - nekünk is eszünkbe jutott, hogy lefóliázzuk a filmet... 🙂 Az NMHH adatbázisában és a Nemzeti Filmintézet által üzemeltetett filmio.hu oldalon még mindig 16-os a film. Úgyhogy erre fogunk hivatkozni, ha valakinek problémája van a korhatárral. 🙂"
Ugyanígy 16-os karikával szerepel a filmio.hu-n a Coming out című film is, melyben a meleg főszereplő egy baleset hatására heteróvá válik és comingoutol. Szóval lesz itt még tennivaló, lesz dolga a darálónak és a fóliázógépnek.

Talán az ügy szempontjából legfontosabb gondolatot Hermann Veronika fogalmazta meg a Telex.hu-n: "Miközben állítólag a káros befolyástól – most például L. Simon Lászlótól és a sajtófotóktól – kívánják megóvni a gyerekeket, rendszerszinten mégis egészen más történik. Megóvják őket a korszerű oktatástól és egészségügyi ellátástól. Megóvják őket a megfelelő számú, képzettségű és jövedelmű tanártól, megóvják őket a szexuális felvilágosítástól, megóvják őket a sokszínű médiától és a tudatos médiafogyasztástól, és általában: megóvják őket egy befogadó és kiegyensúlyozott társadalom tapasztalatától. Kapnak helyette propagandát, könyvdarálást, hamis nemzettudatot, kirekesztést, félelmet és gyűlöletet."

És ha már a Nemzeti Múzeum végérvényesen a politikai propaganda játszótere lett, említsünk meg még néhány múzeumot, amelyeket már egy ideje nélkülöznünk kell:
  • A Hadtörténeti Múzeumra szemet vetett akarnok hadügyminiszterünk: Bástya elvtárs már szart ér, hogy nem a Várban van az irodája? Így a múzeum állandó épület nélkül maradt.
  • A Közlekedési Múzeumot elvitte a Liget-projekt, az új épületet pedig a gazdasági válság. A júniusban kinevezett új főigazgató reményét fejezte ki, hogy lassan megindulhat az új épület kivitelezése az Északi Járműjavító területén.
  • Az Iparművészeti Múzeum is zárva van 2017 óta, és az épület felújításának befejezése még nem látszik. Még amikor L.Simon László kultúráért felelős államtitkár volt, született az a törvény, hogy a múzeumok tartósan is magánkézbe helyezhetnek ki közgyűjteménybe tartozó tárgyakat. Ugyanebben az időben került az Iparművészetiből Fertődre az az Esterházy-gyűjtemény, melynek nagy része sohasem volt Fertődön.
  • Nekünk, budapestieknek hamarosan a Természettudományi Múzeumról is le kell mondanunk, mert annak gyűjteménye a tervek szerint Debrecenbe kerül. Talán annyi jó van ebben a történetben, hogy egy vadonatúj, kifejezetten múzeumi célra készülő épületbe kerül majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése