Parlament

Parlament

2023. május 2., kedd

Hosszú hétvége sok zenével

Tulajdonképpen már pénteken, egy nem zenei eseménnyel, hanem a pápalátogatással kezdődtek a dolgok. Munkahelyemről hazafelé menet ki akartam cselezni a pápai konvojt, de végül is pont belefutottam. A Déli pályaudvari metrómegállótól hazafelé gyalogolva láttam, hogy már zárják le a Hegyalja utat, ezért kisétáltam bámészkodni. Háromnegyed óra múlva meg is jelent a konvoj, benne Ferenc pápa fehér, fekete tetejű négyajtós Fiat 500X gépkocsija, melynek anyósüléséről a nyitott ablakon keresztül integetett és osztott áldást a Szentatya. Tőlem 3 m-re haladt el, talán rám is szállt az áldásból.

A családi legendáriumban II. János Pál magyarországi látogatása is fontos helyet foglal el (ő 5 napot töltött hazánkban és vidéki városokba is ellátogatott). 1991 augusztus 17.-én a Várfok utcán haladt végig a pápai konvoj, akkor is a járdáról néztük Katival, és valamikor akkortájt fogant meg Bori, ezért azt szoktuk neki mondani, hogy pápai áldás kísérte a fogantatását.

Szombat délután egy születésnapi meglepetéspartira voltunk hivatalosak. Május 29.-e a tánc világnapja, ezért az ünneplés is a tánc jegyében telt. Először a Gaelic Thunder ír sztepptánc-csoport tartott nekünk bemutatót, majd táncházat, úgyhogy büszkén jelenthetem, hogy megtanultam az alaplépéseket, sőt az ír polka alapelemeit is! Utána az ünnepeltnek mi ünneplők tartottunk tánctörténeti bemutatót, elég viccesre sikeredett. És aztán tánc éjjel 1-ig, lagziban vagy szilveszterkor szoktam ilyen sokáig ropni. Petra barátai szokták a zenét szolgáltatni, van benne mindenféle műfaj a '70-es évek rockjától a '80-as évek diszkózenéjén keresztül a mulatós zenéken át egészen a mai toplistás slágerekig.

Vasárnap egy előszületésnapi "meglepetés" várt rám: egy handpan workshopra voltam hivatalos a Puretone jóvoltából. De mi is az a handpan? Leánykori nevén hangdrum, egy viszonylag fiatal ütős hangszer, valamikor az ezredforduló környékén fejlesztették ki a steelpan-ból, Trinidad és Tobago hagyományos ütős hangszeréből. Már az nagyon inspiráló, hogy napjainkban, a gépi zene korszakában is születnek új akusztikus hangszerek. A Pureton szimbiózisban működik egy magyar hangszergyárral, a MAG Instruments-szel, az ő hangszereikkel szerveznek tanfolyamokat és workshopokat. A "D kurd" hangolású (alapvetően D moll) hangszeren volt csoportos oktatás és örömzenélés, a három órás kurzus végén már három szólamban zenélt a csoport ritmus-szekcióra, dallam-szekcióra és akkord-szekcióra osztva. Íme a hangszer:

A csengés-bongás komoly meditatív révületbe juttat egy idő után, jó kis délután volt, lehet gondolkodni a folytatáson. Sajnos a legolcsóbb ilyen hangszer félmilliónál kezdődik.

Vasárnap este még Katival megnéztük Tarr Béla kultikus filmjét, a Werckmeister-harmóniákat. A film egyik szereplője, egy zenetudós a zongora hibás hangolásán füstölög. A zongora behangolásakor ugyanis olyan kompromisszumra törekedtek, hogy lehetőleg minden hangnemben tisztán szóljon. Az ősi billentyűs hangszerek hangolása olyan volt, hogy csak bizonyos hangnemekben lehetett rajtuk játszani, de abban a harmóniák tökéletes összecsengéssel szólaltak meg. A zongora behangolásakor azonban eltértek a tiszta hangolástól, és kialakították a jóltemperált hangolást (először Werckmeister, később Kirnberger), melynél már nem volt disszonáns egyetlen hangnem sem, de minden hangnemnek külön karaktere volt. Ezeket a karaktereket mutatja be Bach a Wohltemperiertes Klavier ciklusában. A mai zongorák viszont egyenletes hangolásúak: a logaritmikus skálán minden félhang egyenlő távolságra van egymástól, vagyis a 12 félhangból álló skálán az egymást követő hangok frekvenciájának hányadosa azonos (ez az arány 12.-ik gyök alatt a 2). Megnéztem, hogy az én digitális zongorám hányféleképpen hangolható be:

  • Az alapbeállítás az egyenletes hangolás;
  • Jóltemperált hangolásból Kirnberger, Werckmeister és Meantone választható;
  • Tiszta hangolás is megadható, dúr vagy moll az alaphang megadásával;
  • Arabic és pitagoraszi hangolás is van, utóbbi kiküszöböli a kvartok és kvintek diszharmóniáját.
Tarr Béla filmjében (és Krasznahorkai regényében, ami a forgatókönyv alapja) a Werckmeister-harmónia annak szimbóluma, hogy lemondunk a tiszta harmóniáról csak azért, hogy minden hangnem részesülhessen a disszonanciamentes hangzásból, így valójában minden hangnem egy picit hamis lesz.
"...ki mondana le „egy Beethoven, egy Mozart vagy egy Brahms” fölülmúlhatatlan életművéről csak azért, mert az ő zseniális darabjaik megszólaltatásakor a hangzás egy icike-picikét eltér az abszolút tisztaságtól. „Kicsire nem adunk!” – egyeztek meg ebben, noha akadt néhány bizonytalanabb fellegjáró, aki enyhítésképpen „kompromisszumról” mert fecsegni, a többség azonban ezt is lenéző mosollyal rögtön idézőjelbe rakta, és közel hajolván olvasójához, mintegy megsúgta neki, hogy a tiszta hangolás valójában csak egy ábránd..."

Hétfőn május 1., és ha május 1., akkor Tabán. Az első ingyenes tabáni rock-majális 1970-ben volt, ahol a KEX és a Mini játszottak. Baksa-Soós (KEX) 2021-ben, Török Ádám (Mini) pedig két hete halt meg. Török Ádámot még hallhattuk játszani tavaly augusztus 20.-án a Tabánban.

Török Ádám és a Mini 2022. augusztus 20.-án a Tabánban

1972-ben az LGT is bekapcsolódott és innentől 1987-ig meghatározó zenekara volt a tabáni majálisoknak. Presser könyvében azt olvastam, hogy utolsó koncertjükre rászervezett a SZETA (Szegényeket Támogató Alap, Solt Otília szervezete). Presserék szerették volna politikamentessé megtartani a tabáni majálist, mert féltek, hogy ez jogalap lesz a hatalom számára a rendezvény betiltására.

Amikor tegnap kisétáltunk a Tabánba, épp a Kétforintos dal ment Vikidál Gyula előadásában. Furcsa volt azt hallgatni, hogy "Nálam mindig két forint ez a dal", miközben 950 Ft volt a Borsodi, 1200 Ft pedig a sima lángos. Azért szeretem a tabáni koncerteket, mert most már tényleg csak öreg rockerek járnak oda, akik ilyenkor előveszik a bőrdzsekijüket és újra átélik fiatalságukat. Bár Deák Bill Gyula koncertjén már nem hajladoztak a fák a legendás blues-énekes hangerejétől, de a 3:20-as blues-t, a Felszarvazottak balladáját vagy a Kőbánya blues-t hibátlanul, a régi szép időket felidézve tolta. És Petra is velünk tartott ezen az estén.

2023. május 1.-én a Tabánban

Hát így telt ez a zenében gazdag hosszú hétvége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése