Parlament

Parlament

2021. május 9., vasárnap

Vége második home office ciklusomnak

Egy évvel ezelőtt jóval szerényebb fertőzési és halálozási adatok mellett 10 hétig voltam home office-ban. Aztán a második hullámot nem igen vettük komolyan, de március 8-án, amikor a harmadik hullám napi fertőzésszáma elérte a második hullám csúcsát, ismét az otthonmaradás mellett döntöttem.

A koronavírus-járvány második és harmadik hulláma

Csak 2-3 hetet terveztem otthonról dolgozni, de kilenc hét lett belőle. Az történt ugyanis, hogy rajtam kívül az összes kollégám megkapta a fertőzést, szerencsére csak az egyik került korház-közeli állapotba, de ő is megúszta.

Ma megkaptam a Pfizer-vakcina második adagját is, de már a múlt héten eldöntöttem, hogy most már mindenképpen bejárok a munkahelyemre (sőt, szerdán benn is töltöttem a munkanapomat), ezért csináltattam egy védettségi tesztet, egy úgynevezett anti SARS-CoV2-Spike-IgG tesztet a Pfizer-vakcinára optimalizálva. A teszt eredménye NoCalc - Nagyon erős védettség, mindez még a második adag beadása előtt!

Nem gondoltam volna, hogy a védőoltást is ennyire át fogja járni a politika. Nemcsak az a probléma, hogy hozzá nem értő politikusok nyilatkoznak meg a kérdésben, de mostanra minden politikai oldalnak megvan a saját infektológusa, ezért attól függően, hogy melyik információ-buborékban vagy éppen, vagy azt hallod, hogy a kínai oltás a leghatásosabb, vagy azt, hogy 60 év felett egyáltalán nem véd. Volt osztálytársaimmal van egy levelezési listánk az oltásokról. Nagyon sokukat oltottak kínaival, de volt, akinek még a 90 éves édesanyját is. Most az egyik - négy héttel a második adag megkapása után - ellenanyag-vizsgálatot végeztetett, és kiderült, hogy egyáltalán nem alakult ki nála védettség. Szegény a héten ment volna Grúziába (bocsánat, Georgiába), most visszamondta az utat.

A keleti vakcinát kapók közül sokan aggódnak az EU-s védettségi igazolvány miatt is, hogy vajon mely országokba utazhatnak vele. Szintén egy volt osztálytársam, aki korábban véderő-attasé volt Varsóban, azért utasította vissza a kínai oltást és várt egy hónapot a Pfizer-re, mert félt, hogy a lengyelek nem fogják beengedni az országba.

A védettségi igazolvány körül sincs minden rendben. Korai volt az első adag oltás után kiküldeni, most azt hallom, hogy sokan nem veszik fel a második oltást, mert úgyis megvan már a védettségiük. Azt hallottam a közszolgálati médiában, hogy nekik érvényteleníteni fogják a kártyájukat. Ennek a gyakorlati megvalósítását nem pontosan értem: kimennek a lakásukra és elkobozzák tőlük a kártyát, vagy hogy? Ismerőseim körében ketten is vannak, akik évtizedek óta tartózkodási engedéllyel vannak Magyarországon, itt fizetik a TB-t, van TAJ-kártyájuk és ennek megfelelően megkapták a védőoltást is, de mivel nem magyar állampolgárok, védettségi igazolványt nem kaptak mellé, így most nem ülhetnek be a családjukkal egy étterembe vagy egy színházba. De olyat is hallottam, aki külföldön élő magyar állampolgár, ezért nincs TAJ-kártyája, de a járvány miatt itt ragadt Magyarországon, és nem akarják beoltani.

Tény, hogy a legutóbbi Nemzeti Konzultációban a védettségi igazolvány belföldi használata volt a legelutasítottabb kérdés, mindössze a válaszadók 58% mondta azt, hogy a rendezvények csak védettségi igazolvánnyal legyenek látogathatók (a nemzeti konzultációk során a válaszadók nagy része automatikusan a Fidesz által preferált választ ikszeli be). Ezért most elég nagy a felzúdulás, sokan apartheidet emlegetnek. Van egy ismerősünk, aki nem konok vírustagadó, hanem sok-sok évvel ezelőtt egy védőoltás kapcsán nagyon súlyosan beteg lett. Most nem meri magát beoltatni, de védettségi nélkül kizárja magát egy csomó lehetőségből.

Laposodik az oltási görbe, egyre kevesebb új regisztráló van, bár most bekerültek a körbe a 16-18 év közöttiek is, így Petra is regisztrálta magát, jövő héten pedig már lehet is időpontot foglalni neki. Véleményem szerint túl későn indította meg a kormány a védőoltásra buzdító reklámkampányát, pedig más esetben - ha kormány eredményeit kell dicsérni vagy Brüsszelt ekézni - óriásplakátok és névre szóló levelek sorjáznak. Előbb láttam Budapesten a Főpolgármesteri Hivatal által készített oltási plakátokat, mint a Rogán-minisztérium által kihelyezetteket.

Korábban több dalt is énekeltem a járványról, így a Ragálydalt, a Vakcinavárót vagy a Húsvéti vakcinázást. Most, második oltásom és védettségem örömére egy fiúról és egy lányról énekelek, akik már nagyon várják a nyitást. Ha valakinek erotikus képzetei támadnak a dal hallgatása kapcsán, az a hallgatót minősíti. A dal alatt cuki szerelmes állatokat láthatok.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése